Show simple item record

dc.contributor.advisorAydın, Ali
dc.contributor.authorGözütok, Eren
dc.date.accessioned2020-12-10T07:26:38Z
dc.date.available2020-12-10T07:26:38Z
dc.date.submitted2019
dc.date.issued2019-11-19
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/214639
dc.description.abstractListeria monocytogenes, insanlarda yüksek mortalite oranı ile karakterize listeriozise neden olan bir bakteri olup, su ürünlerinde çeşitli düzeylerde bulunabilmektedir. Bu çalışmada, Karadenizʼden 2013-2014 yılları arasında avlanan toplam 500 adet Tekir (Mullus surmuletus) (n:257) ve Mezgit (Merlangius merlangus euxinus) (n:243) balığından izole edilen L. monocytogenes suşlarında prevalans, serogruplandırma, virülens faktör genler, antibiyotik duyarlılık ve genetik ilişkilerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Kültürel yöntem (EN ISO 11290-1) ile izole edilen 1 adet (%0,2) L. monocytogenes suşu (Tekir balığı) PCR analizi ile doğrulanmıştır. Söz konusu, L. monocytogenes suşu 4b-4d-4e serogrubu olarak tespit edilmiştir. İlave olarak L. monocytogenes suşunda virülens genler araştırılarak, suşun hlyA, inlA, inlC, inlJ, plcA, plcB, prfA, mpl, actA, monoA-B, flaA, lip 1-2a, fri, gtcA, iap genlerini içerdiği, fakat dltA genini içermediği belirlenmiştir. EUCAST yöntemi doğrultusunda L. monocytogenes suşuna ampicillin (2 µg), meropenem (10 µg), erythromycin (10 µg), trimetophrim/sulfamethoxazole (25 µg), penicillin G (1U)'e karşı antibiyotik duyarlılık testleri uygulanmış ve mevcut suş antibiyotiklerin hepsine duyarlı bulunmuştur. Elde edilen sonuçlar doğrultusunda, Karadeniz orjinli tekir ve mezgit balıklarından izole edilen L. monocytogenes serogrubun çiğ balığa özgü ve tüm antibiyotiklere duyarlı olduğu saptanmıştır. İlave olarak, söz konusu araştırmanın farklı denizlerde ve değişik balık türleri ile gerçekleştirilmesinin L. monocytogenes prevalansı ve virülens özelliklerinin ortaya konulması açısından uygun olacağı değerlendirilmektedir.
dc.description.abstractListeria monocytogenes, is characterized by a high mortality rate in humans is a bacterium that causes listeriosis and can be found in various amounts of aquatic products. In this study, it was aimed to determine the prevalence, serotyping, virulence factor genes, antibiotic susceptibility and genetic relatedness in L. monocytogenes strains isolated from a total of 500 fish samples of whiting (Merlangius merlangus euxinus) (n:243) and striped red mullet (Mullus surmuletus) (n:257) hunted from the Black Sea between the years 2013-2014. Only one (0.2%) L. monocytogenes strain (striped red mullet) was isolated by cultural method (EN ISO 11290-1) and verified by PCR analysis. The L. monocytogenes strain was determined as 4b-4d-4e serogroup. In addition, the virulence genes in L. monocytogenes strain was investigated and found to contain the hlyA, inlA, inlC, inlJ, plcA, plcB, prfA, mpl, actA, monoA-B, flaA, lip 1-2a, fri, gtcA, iap genes, except dltA gene. In accordance with EUCAST method, antibiotic susceptibility tests were applied to ampicillin (2 µg), meropenem (10 µg), erythromycin (10 µg), trimetophrim/sulfamethoxazole (25 µg), penicillin G (1U) and this strain was susceptible to all antibiotics. According to the results, L. monocytogenes serogroup, which was isolated from fishes (striped red mullet and whiting) origined from Black Sea, was found to be raw fish-specific and to be sensitive to all antibiotics. In addition, it is considered that this study should be performed in different seas and with different fish species to reveal the prevalence and virulence characteristics of L. monocytogenes.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBesin Hijyeni ve Teknolojisitr_TR
dc.subjectFood Hygiene and Technologyen_US
dc.titleKaradeniz kaynaklı balıklardan izole edilen Listeria monocytogenes suşlarının virülens özelliklerinin incelenmesi
dc.title.alternativeInvestigation of virulence factors of Listeria monocytogenes in fishes originated from Black Sea
dc.typedoctoralThesis
dc.date.updated2019-11-19
dc.contributor.departmentBesin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid10248772
dc.publisher.instituteLisansüstü Eğitim Enstitüsü
dc.publisher.universityİSTANBUL ÜNİVERSİTESİ-CERRAHPAŞA
dc.identifier.thesisid578256
dc.description.pages106
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess