Malnütrisyonlu hastalarda perkütan endoskopik gastrostomi (PEG) başarısının değerlendirilmesi
dc.contributor.advisor | Saka, Bülent | |
dc.contributor.author | Zirtil, Cansu | |
dc.date.accessioned | 2020-12-10T07:26:18Z | |
dc.date.available | 2020-12-10T07:26:18Z | |
dc.date.submitted | 2019 | |
dc.date.issued | 2019-12-31 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/214558 | |
dc.description.abstract | Perkütan endoskopik gastrostomi (PEG) ilk tanımlandığı 1980 yılından bu yana fonksiyonel intestinal sistemi olan ancak uzun süre oral yoldan beslenmesi mümkün olmayan hastaların enteral beslenmesinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu çalışmada amacımız PEG endikasyonlarını, PEG başarısını ve PEG komplikasyonlarını değerlendirmektir. 2010-2018 yılları arasında İstanbul Tıp Fakültesi Klinik Nütrisyon Birimi tarafından takip edilen 265 PEG'li hasta retrospektif olarak değerlendirildi.En yaygın PEG endikasyonları sırasıyla demans (%35,1), ALS (%22,6) ve inme (%15,8) idi. Major komplikasyon oranı %1,9 ve minör komplikasyon oranı %17,3 bulundu. Hastaların PEG öncesi ortalama kilosu 62,0 ± 12,7 kg iken, PEG sonrası ortalama kilosu 63,5 ± 12,2 kg saptandı. PEG öncesi ve sonrası değerler karşılaştırıldığında vücut kilosu ve serum albümin düzeylerinde anlamlı bir artış tespit edildi. Çalışmamızın sonuçları PEG ile uzun süreli enteral beslenmenin hastaların nütrisyon durumunda iyileşme sağlayan etkili ve güvenli bir yöntem olduğunu göstermektedir. | |
dc.description.abstract | Percutaneous endoscopic gastrostomy (PEG) has been widely used in enteral feeding of patients since 1980, for those not able to be fed orally for a long time. The aim of this study was to evaluate the PEG indications, PEG success and PEG complications.Between 2010 and 2018, 265 patients with PEG were followed retrospectively by Clinical Nutrition Unit of Istanbul Faculty of Medicine.The most common PEG indications were dementia (35.1%), ALS (22.6%) and stroke (15.8%), respectively. Major complication rate was 1.9% and minor complication rate was 17.3%. The mean weight of the patients before and after PEG were 62.0 ± 12.7 and 63.5 ± 12.2 kg. Body weight and serum albumin levels of the patients were increased significantly after PEG. The results of our study showed that long-term enteral feeding with PEG is an effective and safe method that provides improvement in nutritional status. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Beslenme ve Diyetetik | tr_TR |
dc.subject | Nutrition and Dietetics | en_US |
dc.subject | Gastroenteroloji | tr_TR |
dc.subject | Gastroenterology | en_US |
dc.title | Malnütrisyonlu hastalarda perkütan endoskopik gastrostomi (PEG) başarısının değerlendirilmesi | |
dc.title.alternative | Evaluation of the success of percutaneous endoscopic gastrostomy (PEG) procedure in our patients with malnutrition | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2019-12-31 | |
dc.contributor.department | İç Hastalıkları Anabilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Patients | |
dc.subject.ytm | Malnutrition | |
dc.subject.ytm | Endoscopy-gastrointestinal | |
dc.identifier.yokid | 10240956 | |
dc.publisher.institute | Lisansüstü Eğitim Enstitüsü | |
dc.publisher.university | İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ-CERRAHPAŞA | |
dc.identifier.thesisid | 546874 | |
dc.description.pages | 42 | |
dc.publisher.discipline | Beslenme Bilimleri Bilim Dalı |