Show simple item record

dc.contributor.advisorOnul, Nihal
dc.contributor.authorSoylu, Süleyman
dc.date.accessioned2020-12-10T07:25:12Z
dc.date.available2020-12-10T07:25:12Z
dc.date.submitted2019
dc.date.issued2019-11-21
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/214413
dc.description.abstractBu tez çalışmasında zerdeçal bitkisinin kimyasal yapısı incelenmiştir. Değişik çözücülerdeki ekstreleri hazırlanarak her bir ekstrenin GC-MS analizi yapılmıştır. Elde edilen sonuçlar birbiri ile karşılaştırılmıştır. Ekstreler karşılaştırıldığında metil alkol ile hazırlanan ekstre içerik bakımından en zengin olmuştur. Daha sonra etil alkol ikinci olmuştur ve etil asetat ile hazırlanan ekstre de en az sayıda bileşen içermiştir. Bitki aktardan temin edilmiştir. Tüm ekstrelerde α-Turmeron, β-Turmeron ve ar- Turmeron etken maddeleri görülmüştür. Bu etken maddelerden β-Turmerone miktar olarak en yüksek oranda bulunmuştur. α-Turmeron ve ar- Turmeron eşit miktarda fakat β-Turmeron'den daha az görülmüştür. Bu bileşikler bitkiye aroma veren temel yapılardır. Bunun yanında bu üç ana etken bileşene ilaveten diğer maddelere de GC-MS bulgularında yer verilmiştir.
dc.description.abstractIn this thesis, the chemical structure of turmeric plant is examined. GC-MS analysis of each extract was prepared by extracting extracts from different solvents. The results were compared with each other. When the extracts were compared, the extract prepared with methyl alcohol was the richest in content. The ethyl alcohol was then second, and the extract prepared with ethyl acetate contained at least the number of components. The plant was obtained from cedar. α-Turmerone, β-Turmerone and ar-Turmerone active substances were observed in all extracts. Among these active substances, β-Turmerone was found in the highest amount. α-Turmerone and ar-Turmerone were seen in equal amounts but less than β-Turmerone. These compounds are essential structures that give the plant aroma. In addition to these three main active ingredients, other substances have been included in GC-MS findings.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectKimyatr_TR
dc.subjectChemistryen_US
dc.titleZerdaçal (Curcuma longa l.) bitkisinin kimyasal bileşiminin incelenmesi
dc.title.alternativeInvestigation of chemical composition of zengiberaceae (Curcuma longa l)
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2019-11-21
dc.contributor.departmentKimya Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid10267918
dc.publisher.instituteLisansüstü Eğitim Enstitüsü
dc.publisher.universityİSTANBUL ÜNİVERSİTESİ-CERRAHPAŞA
dc.identifier.thesisid579955
dc.description.pages43
dc.publisher.disciplineOrganik Kimya Bilim Dalı


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess