Show simple item record

dc.contributor.advisorGönülol, Nihan
dc.contributor.authorCabadağ, Özge Gizem
dc.date.accessioned2020-12-10T06:34:04Z
dc.date.available2020-12-10T06:34:04Z
dc.date.submitted2019
dc.date.issued2020-10-07
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/213393
dc.description.abstractAmaç: Bu çalışmanın amacı, yüksek viskoziteli bulk fill kompozitlerin, ağız içi ortamda maruz kalabilecekleri sıvılar içerisinde bekletilerek yüzey pürüzlülük, yüzey sertlik ve çözünürlük düzeyleri üzerindeki etkilerini karşılaştırmalı olarak incelemektir.Materyal-Metot: Çalışmada, 4 farklı yüksek viskoziteli bulk fill kompozit (SonicFillTM, Tetric® EvoCeram Bulk Fill, Beautifil-Bulk Restorative, FiltekTM Bulk Fill Posterior Restorative) ve 1 adet geleneksel tipte mikrohibrit kompozit (FiltekTM Z250) kullanılarak 8 mm çap ve 4 mm kalınlıkta toplam 200 adet örnek hazırlandı. Çözünürlük değerlerini saptamak için, örneklerin başlangıç ağırlıkları mikrogram (µg) cinsinden kaydedildi (m₁). Başlangıç yüzey pürüzlülük ölçümleri profilometre (Perthometer M2, Mahr, Almanya) ile yapıldı. Örnekler gıdaları taklit eden 4 farklı solüsyonda (yapay tükürük, sitrik asit, etanol, heptan) 7 gün bekletildi, ardından profilometre ile ikinci yüzey pürüzlülük değerleri belirlendi. Örnekler desikatörde bekletilip ağırlık sabitlendiğinde, değerler m₂ olarak kaydedildi. Çözünürlük düzeyleri ISO 4049:2009 spesifikasyonuna göre hesaplandı. Daha sonra Vickers mikrosertlik ölçme cihazı (HM-112, Mitutoyo Corporation, Tokyo, Japan) kullanılarak örneklerin yüzey sertlik değerleri belirlendi. Son olarakta, her gruptan birer adet olmak üzere önceden belirlenmiş olan rastgele seçilen temsili 20 örnek 3D optik profilometre ve taramalı elektron mikroskobu (SEM) ile yüzey morfolojisi açısından değerlendirildi.Bulgular: Gıdaları taklit eden solüsyonlara maruz kalmaları sonucu yüzey pürüzlülüğü açısından en çok etkilenen grup Beautifil Bulk Restorative olmakla birlikte, en fazla yüzey pürüzlülüğü bu grubun sitrik asitte bekletilen numunelerinde tespit edilmiştir (p<0,005). Solüsyonlardan bağımsız olarak; Beautifil Bulk Restorative ve Filtek Z250 grupları en yüksek yüzey sertlik değerlerini gösterirken, Tetric EvoCeram grubu en düşük sertlik ortalamasına sahiptir. Kompozitler arasında en yüksek çözünürlük değerlerini Beautifil Bulk Restorative grubu gösterirken, kompozitlerden bağımsız olarak solüsyonlar arasında sitrik asit ve etanol grupları en yüksek çözünürlüğe neden olmuştur.Sonuç: Bulk fill kompozitler kompozisyonlarına bağlı olarak gıdaları taklit eden solüsyonlardan farklı oranlarda etkilenmiştir. Beautifil Bulk Restorative grubu değerlendirilen üç parametrede de diğer gruplardan belirgin farklılıklar göstermiştir.Anahtar kelimeler: Bulk fill kompozit, çözünürlük, yüzey pürüzlülüğü, yüzey sertliği.
dc.description.abstractAim: The aim of this study is to compare the effects of liquids which can be exposed to in the mouth on the surface roughness, surface hardness and solubility levels of high viscosity bulk fill composites.Materials-Methods: In this study, 4 different high viscosity bulk fill composites (SonicFillTM, Tetric® EvoCeram Bulk Fill, Beautifil-Bulk Restorative, FiltekTM Bulk Fill Posterior Restorative) and 1 microhybrid composite (FiltekTM Z250) were used and 200 samples with 8 mm diameter and 4 mm thickness were prepared. To determine the solubility values, the initial weights of the samples were recorded in micrograms (µg) (m1). Initial surface roughness measurements were made with a profilometer (Perthometer M2, Mahr, Germany). The samples were stored in 4 different food simulating liquids (artificial saliva, citric acid, ethanol, heptane) for 7 days, then the second surface roughness values were determined by the profilometer. When the samples were held in the desiccator and the weight was fixed, the values were recorded in m2. The solubility levels were calculated according to the ISO 4049: 2009 specification. The surface hardness values of the samples were then determined by using the Vickers microhardness measuring device (HM-112, Mitutoyo Corporation, Tokyo, Japan). Finally, randomly choosen representative 20 specimens from each group were evaluated in terms of surface morphology with 3D optical profilometer and scanning electron microscope (SEM).Results: Beautifil Bulk Restorative was the most affected group in terms of surface roughness as a result of exposure to food simulating solutions and the highest surface roughness was determined in the samples of this group which were stored in citric acid (p<0,005). Regardless of the food simulating liquids; the Beautifil Bulk Restorative and Filtek Z250 groups show the highest surface hardness values, while the Tetric EvoCeram group has the lowest hardness. The highest solubility values among the composites were the Beautifil Bulk Restorative group, while the citric acid and ethanol groups caused the highest solubility among the solutions, regardless of the composites.Conclusion: Bulk fill composites were affected at different rates from the solutions due to their composition. The Beautifil Bulk Restorative group showed significant differences from the other groups in all three parameters evaluated.Key words: Bulk fill composites, solubility, surface hardness, surface roughness.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectDiş Hekimliğitr_TR
dc.subjectDentistryen_US
dc.titleGıdaları taklit eden solüsyonların bulk fill kompozitlerin yüzey pürüzlülüğü, yüzey sertliği ve çözünürlük düzeyleri üzerine etkisi
dc.title.alternativeEffects of food simulating liquids on surface roughness, surface hardness and solubility of bulk fill composites
dc.typedoctoralThesis
dc.date.updated2020-10-07
dc.contributor.departmentRestoratif Diş Tedavisi Anabilim Dalı
dc.subject.ytmSurface roughness
dc.subject.ytmSurface hardness
dc.subject.ytmSolubility
dc.subject.ytmDental materials
dc.subject.ytmComposites
dc.identifier.yokid10299660
dc.publisher.instituteDiş Hekimliği Fakültesi
dc.publisher.universityONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ
dc.type.subdentistThesis
dc.identifier.thesisid590336
dc.description.pages126
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess