Kumbağ (Tekirdağ) toprak sanayiinde kullanılan toprak hammaddesinin özellikleri
dc.contributor.advisor | Cangir, Cemil | |
dc.contributor.author | Taşbaşi, Ali | |
dc.date.accessioned | 2020-12-09T12:59:44Z | |
dc.date.available | 2020-12-09T12:59:44Z | |
dc.date.submitted | 1994 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/213138 | |
dc.description.abstract | I ÖZET Bu araştırma, Kumbağ (Tekirdağ) yöresinde toprak sanayiinde kullanılan toprak hammaddesinin özelliklerini saptamak ve toprak sanayiine hammadde sağlanmasında alternatif olabilecek sahaların varlığını belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırma alanı içerisinde iyi nitelikli ve verimli tarım topraklarından ve günümüzde toprak sanayii fabrikalarını hammadde aldığı tarım alanlarından; VI. nci VTI.nci ve kısmen IV.üncü arazi yetenek sınıflarına giren ve alternatif alan olacak yörelerden, büyük kapasite ile çalışan bazı fabrika stoklarından alman 20 adet toprak örneğinde tekstür, organik madde, kireç, toprak reaksiyonu, tuzluluk, serbest demir oksit, likit limit, plastik limit ve sertlik gibi toprak hammaddesi kalitesine etki eden analizler yapılmıştır. Sonuç ve tartışma bölümünde araştırma topraklarının, elde edilen bulgular ışığında fiziksel ve kimyasal özellMerinin değerlendirilmesi yapılmıştır. Toprak sanayii hammadde kaynağı olarak tuğla-kiremit toprağının özellikleri ile üretim teknolojisi ve karşılaştığı sorunlar ele alınmıştır. Bunun yarımda Kumbağ topraklarının toprak sanayiinde kullanılabilme olanakları ve alternatif alanların konumu ile yöredeki toprak sanayii sektörü nedeniyleoluşan sorunlar ve çözüm yollan da araştırılmıştır. Kumbağ yöresinde I-II. arazi yetenek sınıfına dahil araziler yer almaktadır. Tarım arazileri ve toprak sanayiinin yerleşim konumlan ile hammadde sağladıklan bölgeler, arazi kullanım planlamasına uygun değildir. Yörenin kendine özgü bağ, meyve ve sebze gibi tanm ürünleri potansiyeli açısından yüksek değere sahip tanm topraklan yeteneklerine göre kullanılmamaktadır.II Yapılan araştırmada yöredeki toprak sanayii kuruluşlarının hammadde olarak kullandığı malzemeden daha iyi özelliklere sahip Vl.mcı ve Vll.inci sınıf arazilerin (tarımsal değeri düşük ) bu kuruluşlara 3-5 km. mesafede yer aldığı saptanmıştır. Yöre halkının sağlığı, tarım ürünleri ve tarım topraklarının bulunduğu alanlardaki ekoljik dengenin korunmasını sağlamak için bazı düzenlemeler yapılarak toprak sanayiine hammadde temini alternatif arazilerden sağlanabilir. Bu şekilde, tarım alanları korunduğu gibi aynı zamanda çevre şartlarına uygun üretim yapılarak ekolojik dengenin korunması mümkündür. | |
dc.description.abstract | IV In this research it was found that VI Th. and VII Th. class agricultural lands, which had better qualities than the material used as raw material by the soil industry, were located 3 to 5 km from these establishments. Puting some regulation info pratice which will protect the ecological balance in agricultural areas where agricultural soils are located, the healt conditions of inhabitants and the agricultural crops grown, procurement of raw material can be realized from alternative lands. Thus, not only the agricultural land is preserved but also ecological balance can be maintained as a result of the employ went of adequate production techniques for the environmental conditions.IV In this research it was found that VI Th. and VII Th. class agricultural lands, which had better qualities than the material used as raw material by the soil industry, were located 3 to 5 km from these establishments. Puting some regulation info pratice which will protect the ecological balance in agricultural areas where agricultural soils are located, the healt conditions of inhabitants and the agricultural crops grown, procurement of raw material can be realized from alternative lands. Thus, not only the agricultural land is preserved but also ecological balance can be maintained as a result of the employ went of adequate production techniques for the environmental conditions. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/embargoedAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Ziraat | tr_TR |
dc.subject | Agriculture | en_US |
dc.title | Kumbağ (Tekirdağ) toprak sanayiinde kullanılan toprak hammaddesinin özellikleri | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Diğer | |
dc.subject.ytm | Tekirdağ-Kumbağ | |
dc.subject.ytm | Soil | |
dc.identifier.yokid | 34455 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | MİMAR SİNAN GÜZEL SANATLAR ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 34455 | |
dc.description.pages | 52 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |