Yenidoğanlarda beslenme düzeni ve sosyoekonomik faktörlerin emzirme ve hiperbilirubinemi üzerine etkisi
dc.contributor.advisor | Pehlivanoğlu, Reşit Ender | |
dc.contributor.author | Canpolat, Cengiz | |
dc.date.accessioned | 2020-12-09T12:45:28Z | |
dc.date.available | 2020-12-09T12:45:28Z | |
dc.date.submitted | 1992 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/212725 | |
dc.description.abstract | Her ne kadar anne sütünün mamaya göre bebekler üzerinde fizyolojik kilo kaybı, kalori ve kilo alımı ve hiperbilirubinemi açısından bazı dezavantajlar yarattığısöylenmekteyse de son yapılan araştırmalar bu dezavantajların bebeğin emme sayısı ve sıklıg artırılarak giderilebildigni öne sürmektedir. Bu nedenle emme sayısı ve sıkhğjnın sözü edilen parametreler üzerindeki etkisini araştırmak amacıyla Marmara Üniversitesi Hastanesinde doğan 80 sağlıklı term yenidoğan ilk 24 saat içindeki emme sayılarına göre sık ve seyrek emenler olarak iki gruba ayrıldıktan sonra emme sıklıkları ile ilk 24 saatte çıkardıkları mekonyum sayısı, maksimum kilo kaybına uğradıkları gün, kilo kaybının yüzdesi, üçüncü ve beşinci günlerde bir kerede salgılatabildikleri süt miktarı ve beşinci gündeki serum total bilirubin düzeyleri arasındaki ilişki açısından varyans analizi testi kullanılarak karşılaş tınlmışlardır.İstatistiksel çalışmalar sonucu maksimum kilo kaybının yüzdesi açısından iki grup arasında anlamlı farklılık bulunmuş, diğer parametreler ile sık ve seyrek emme arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanamamıştır. Dikkati çeken bir diğer nokta olarak her iki grupta da emme sayısından bağımsız olarak beşinci günde salgılanan anne sütünün üçüncü günde salgılanandan anlamlı miktarda fazla olduğu görülmüştür. Çalışmanın ikinci kısmında araştırmaya katılan ailelerin sosyo-ekonomik ve kültürel durumları ile annelerin bebeklerini emzirme süresi ve kalitesi arasındaki ilişkinin incelenmesi hedeflenmiş ve bu amaçla anneler hastanede yatıyorken kendilerine çalışıp çalışmadıkları, meslekleri, eğitim düzeyleri, işlerinde geçirdikleri zaman, hamilelikte çalışıp çalışmadıktan, ücretli izin alıp alamadıkları, yaşadıkları yer, ailenin tipi hakkında sorular içeren, ayrıca anne sütü ve bebek mamaları hakkında bildiklerim smayan bir anket formu doldurtulmuştur. Daha sonra bebekleri altı aylık olduğunda bu ailelere telefonla ulaşılmış ve bebeklerini halen emzirip emzirmediklerini, emzirmiyorlarsa nedenlerini araştıran ikinci bir anket verilmiştir. Anket sonucu elde edilen veriler Chi-kare yöntemi ile karşılaştırılmış ve annenin çalışıyor veya ev hanımı olması, işinde geçirdiği zaman, eğitim düzeyi, çalışıyorsa hamilelik izni ve süresi, doğum sırasında meydana gelen komplikasyonlar ve babanın eğitim durumu ile annenin emzirmeye başlama ve devam etmesi arasında anlamlı bir ilişki olmadığ saptanmıştır. | |
dc.description.abstract | en_US | |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları | tr_TR |
dc.subject | Child Health and Diseases | en_US |
dc.title | Yenidoğanlarda beslenme düzeni ve sosyoekonomik faktörlerin emzirme ve hiperbilirubinemi üzerine etkisi | |
dc.type | doctoralThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Infant nutrition | |
dc.subject.ytm | Hyperbilirubinemia | |
dc.subject.ytm | Infant-newborn | |
dc.subject.ytm | Milk-human | |
dc.subject.ytm | Socio-economic factors | |
dc.identifier.yokid | 22575 | |
dc.publisher.institute | Tıp Fakültesi | |
dc.publisher.university | MARMARA ÜNİVERSİTESİ | |
dc.type.sub | medicineThesis | |
dc.identifier.thesisid | 22575 | |
dc.description.pages | 92 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |