Kahramanmaraş şartlarında ekim sıklığının bazı ekmeklik buğdaylarda verim ve verim unsurlarına etkisi
dc.contributor.advisor | Akkaya, Aydın | |
dc.contributor.author | Yildirim, Mustafa | |
dc.date.accessioned | 2020-12-09T12:45:20Z | |
dc.date.available | 2020-12-09T12:45:20Z | |
dc.date.submitted | 1995 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/212719 | |
dc.description.abstract | Kahramanmaraş Şartlarında Ekim Sıklığının Bazı Ekmeklik Buğdaylarda Verim ve Verim Unsurlarına Etkisi Bu deneme 1993-1994 ürün yılında, üç ekmeklik buğday çeşidi kullanılarak, yedi farklı ekim sıklığı ile dört tekerrürlü olarak, bölünmüş parseller deneme desenine göre kurulmuştur. Çeşitler ana parsellere, ekim sıklıkları alt parsellere şansa bağlı olarak dağıtılmıştır. Kahramanmaraş şartlarında, bazı ekmeklik buğday çeşitlerinde ekim sıklığının verim ve verim unsurları üzerine etkisini belirlemek amacı ile yapılan bu çalışmada, elde edilen sonuçlan şöyle özetleyebiliriz; Tane verimi yönünden çeşitler arasında önemli bir fark görülmemiştir. En yüksek tane verimini Seri-82 çeşidi vermiş (670 kg/da), bunu sırasıyla Gemini (640.1 kg/da) ve Panda (63 1. 1 kg/da) çeşitleri izlemiştir. Ekim sıklıkları arasında ise tane verimi yönünden istatistiki olarak önemli bir fark görülmüştür (P<0.01). En yüksek tane verimini 700 tohum/m2 ekim sıklığı (683.3 kg/da), en düşük tane verimini 400 tohum/m2 ekim sıklığı (609.7 kg/da) sağlamıştır. Ekim sıklığı artışı tane verimini arttırmıştır. Fakat 500 tohum/m2 ekim sıklığından sonraki artışlar istatistiki olarak önemli olmamıştır. Bu nedenle elde edilen 500 tohum/m2 ekim sıklığı yöre koşullan için uygun ekim sıklığı olarak önerilebilir. | |
dc.description.abstract | Effects of Seeding Rates on Yield and Yield Components of Some Wheat Cultivars in Kahramanmaraş Conditions This study in 1993-1994 yield period is made with using three variety of bread wheat, seven different seeding rates with four times and divided areas. Varieties is delivered to main areas and seeding rates are delivered other areas by chance in Kahramanmaraş situation, effect of seeding rates of some varieties of bread wheats to yield and yield components is shown; There is important difference between varieties for seed yield. Max. seed yield is seen in Seri-82 (670 kg/da) than Gemini (640.1 kg/da) and Panda (631.1 kg/da) varieties follow. There is important difference between seeding rate for seed yield statistically (P<0.01). Max. seed yield (683.3 kg/da) in 700 seed/m2 seeding rate, min. seed yield (609.7 kg/da) in 400 seed/m2 seeding rate are seen. When seeding rate increased, seed yield was increased too. Although, increases more than 500 seed/m2 seeding rate, it's not statistically important. So that, it can be suggest that obtained 500 seed/m2 seeding rate is available to area conditions. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Ziraat | tr_TR |
dc.subject | Agriculture | en_US |
dc.title | Kahramanmaraş şartlarında ekim sıklığının bazı ekmeklik buğdaylarda verim ve verim unsurlarına etkisi | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Tarla Bitkileri Anabilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Seeding density | |
dc.subject.ytm | Wheat | |
dc.subject.ytm | Yield components | |
dc.subject.ytm | Bread quality | |
dc.identifier.yokid | 45452 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 45452 | |
dc.description.pages | 80 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |