Show simple item record

dc.contributor.advisorKaraaltın, Sadrettin
dc.contributor.authorBudak, Hikmet
dc.date.accessioned2020-12-09T12:44:47Z
dc.date.available2020-12-09T12:44:47Z
dc.date.submitted1996
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/212690
dc.description.abstract74 6. ÖZET Kahramanmaraş yöresi için ümitvar görülen makarnalık ve ekmeklik buğday çeşitlerinde kalite özelliklerinin belirlenmesi amacıyla 1993-94 ve 1994-95 yıllarında yürütülen bu çalışmada, Sütçü îmam Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Tarla Bitkileri Bölümünden temin edilen yerli ve yabancı kökenli 13 makarnalık ve 16 ekmeklik buğday çeşitleri kullanılmıştır. Çeşitlerde bin tane ağırlığı, tane verimi, hektolitre ağırlığı, kül oram, protein oranı, camsılık oram, unsuluk oranı, 2.5 mm elek üstü oranı, yaş gluten oranı ve kuru gluten oranı gibi özellikler üzerinde durulmuştur. Şansa Bağlı Tam Bloklar deneme planına göre 4 tekrarlaman olarak yürütülmüştür. Araştırmadan elde edilen sonuçlan aşağıdaki gibi özetlemek mümkündür; 1. Bin tane ağırlığı yönünden makarnalık buğday çeşit ve hatları denemenin her iki yılında da önemli farklılıklar oluşturmuştur. Denemenin birinci yılında en yüksek bin tane ağırlığı Stili `S'7Yav`S` hatunda, en düşük bintane ağırlığı ise Altar-84 çeşidinden elde edilmiştir. İkinci yılda en yüksek bin tane ağırlığı Ddwarf S15 hattında, en düşük bin tane ağırlığı ise Gediz-75 çeşidinden elde edilmiştir. îki yıllık oratlama sonuçlarına göre en yüksek bin tane ağırlığı StiH`S'7Yav`S` hattında, en düşük bin tane ağırlığı ise Altar- 84 çeşidinde gözlenmiştir. Bin tane ağırlığı yönünden ekmeklik buğday çeşitleri denemenin her iki yılında da önemli farklılıklar oluşturmuştur. Denemenin birinci yılında en yüksek bin tane ağırlığı Shafir çeşidinde, en düşük bin tane ağırlığı ise Ağn`S` 093/44 çeşidinden elde edilmiştir. İkinci yılda en yüksek bin tane ağırlığı Çukurova-86 çeşidinde, en düşük bin tane ağırlığı ise Shafir çeşidinden elde edilmiştir. îki yıllık oratlama sonuçlarına göre en yüksek bin tane ağırlığı Panda çeşidinde, en düşük bin tane ağırlığı ise Ağrf'S` 093/44 çeşidinde gözlenmiştir. 2. Tane verimi yönünden makarnalık buğday çeşit ve hatları denemenin ilk yılında önemsiz olurken, ikinci yılında önemli farklılıklar oluşturmuştur. İki yıllık ortalama sonuçlarına göre, en yüksek tane verimi Gediz-75 çeşidinde, en düşük tane verimi ise Köy çeşidi sahip olmuştur. Ekmeklik buğday çeşitleri tane verimi yönünden, denemenin her iki yılında da önemli farklılıklar oluşturmuştur. 1993-94 yılında en yüksek tane verimi Orso çeşidinde, en düşük tane verimi ise Ağn`S` 093/44 çeşidinde gözlenmiştir. 1994-9575 yılında en yüksek tane verimi Barkai çeşidinde, en düşük tane verimi ise yine Sham-2 çeşidinde bulunmuştur. İki yıllık ortalama sonuçlarına göre en yüksek tane verimi Seri-82 çeşidinde, en düşük tane verimi ise Ağn`S` 093/44 çeşidinde bulunmuştur. 3. Hektolitre ağırlığı yönünden makarnalık buğday çeşit ve hatları denemenin ilk yılında önemsiz olurken, ikinci yılında önemli farklılıklar oluşturmuştur. İki yıllık ortalama sonuçlarına göre, en yüksek hektolitre ağırlığı Balcalı-85 çeşidinde, en düşük hektolitre ağırlığı ise Köy çeşidi sahip olmuştur. Hektolitre ağırlığı yönünden ekmeklik buğday çeşitleri denemenin ilk yılında önemsiz olurken, ikinci yılında önemli farklılıklar oluşturmuştur. İki yıllık ortalama sonuçlarına göre, en yüksek hektolitre ağırlığı Gönen çeşidinde, en düşük hektolitre ise Ağn`S`093/44 çeşidinde gözlenmiştir. 4. Kül oranı yönünden makarnalık buğday çeşit ve hatları denemenin her iki yılında da önemli farklılıklar oluşturmuştur. 1993-94 yılında en yüksek kül oram Chen`S` hattında, en düşük kül oranı ise Yav`S'7H.red hattından elde edilmiştir. 1994-95 yılında en yüksek kül oranı Chen`S` hattında, en düşük kül oranı Dicle-74 ve Altar-84 çeşitlerinden elde edilmiştir. İki yıllık oratlama sonuçlarına göre en yüksek kül oranı Chen`S` hattında, en düşük kül oram ise Dicle-74 çeşidinde gözlenmiştir. Kül oram yönünden ekmeklik buğday çeşitleri denemenin her iki yılında da önemli farklılıklar oluşturmuştur. Denemenin birinci yılında en yüksek kül oram Seri-82 çeşidinde, en düşük kül oram ise Kırkpmar-79 çeşidinde gözlenmiştir. İkinci yılda en yüksek kül oram Çukurova-86 çeşidinden, en düşük kül oranı ise Seri-82 çeşidinden elde edilmiştir. İki yıllık oratlama sonuçlarına göre en yüksek kül oram Seri-82 çeşidinde, en düşük kül oram Kırkpmar-79 çeşidinde gözlenmiştir. 5. Protein oram yönünden makarnalık buğday çeşit ve hatları denemenin her iki yılında da önemli farklılıklar oluşturmuştur. 1993-94 yılında en yüksek protein oranı Köy çeşidinden, en düşük protein oranı ise Mexicali-75 çeşidinden elde edilmiştir. 1994-95 yılında en yüksek protein oranı Gediz-75 çeşidinde, en düşük protein oram Dicle-74 çeşidinde gözlenmiştir. İki yıllık oratlama sonuçlarına göre en yüksek protein oram Gediz-75 çeşidinde, en düşük protein oranı ise Dicle-74 çeşidinde gözlenmiştir. Protein oram yönünden ekmeklik buğday çeşitleri denemenin her iki yılında da önemli farklılıklar76 oluşturmuştur. Denemenin birinci yılında en yüksek protein oram Seri-82 çeşidinde, en düşük protein oranı ise Gönen çeşidinde gözlenmiştir. İkinci yılda en yüksek protein oranı Gemini çeşidinden, en düşük protein oranı ise Barkai çeşidinden elde edilmiştir. İki yıllık oratlama sonuçlarına göre en yüksek protein oranı Seri-82 çeşidinden, en düşük protein oranı Shafir çeşidinden elde edilmiştir. 6. Camsılık oranı yönünden makarnalık buğday çeşit ve hatları denemenin her iki yılında da önemli farklılıklar oluşturmuştur. 1993-94 yılında en yüksek camsılık oram Köy çeşidinden, en düşük camsılık oranı ise Mexicali-75 çeşidinden elde edilmiştir. 1994- 95 yılında en yüksek camsılık oranı yine Köy çeşidinde, en düşük camsılık oranı Altar-84 çeşidinde gözlenmiştir. İki yıllık oratlama sonuçlarına göre en yüksek camsılık oranı Köy çeşidinde, en düşük camsılık oranı ise Dicle-74 çeşidinde gözlenmiştir. Camsılık oranı yönünden ekmeklik buğday çeşitleri denemenin her iki yılında da önemli farklılıklar oluşturmuştur. Denemenin birinci yılında en yüksek camsılık oram Gemini çeşidinde, en düşük camsılık oranı ise Gönen çeşidinde gözlenmiştir. İkinci yılda en yüksek camsılık oram Gemini çeşidinde, en düşük camsılık oranı Barkai çeşidinde gözlenmişitir. İki yıllık oratlama sonuçlarına göre en yüksek camsılık oranı Seri-82 çeşidinde, en düşük camsılık oranı Shafir çeşidinde bulunmuştur. 7. Unsuluk oranı yönünden makarnalık buğday çeşit ve hatları denemenin her iki yılında da önemli farklılıklar oluşturmuştur. 1993-94 yılında en yüksek unsuluk oranı Diyarbakır-81 çeşidinden, en düşük unsuluk oram ise Köy çeşidinden elde edilmiştir. 1994-95 yılında en yüksek unsuluk oranı yine Altar-84 çeşidinde, en düşük unsuluk oranı Chen`S` hattında gözlenmiştir. İki yıllık oratlama sonuçlarına göre en yüksek unsuluk oram Altar-84 çeşidinde, en düşük unsuluk oram ise Ddwarf S 15 hattında gözlenmiştir. Unsuluk oram yönünden ekmeklik buğday çeşitleri denemenin her iki yılında da önemli farklılıklar oluşturmuştur. Denemenin birinci yılında en yüksek unsuluk oranı İzmir-85 ve Orso çeşitlerinde, en düşük unsuluk oram ise Çukurova-86 çeşidinde gözlenmiştir. İkinci yılda en yüksek unsuluk oranı Barkai çeşidinde, en düşük unsuluk oram Gemini çeşidinde gözlenmişitir. İki yıllık oratlama sonuçlarına göre en yüksek unsuluk oranı İzmir-85 çeşidinde, en düşük unsuluk oram Çukurova-86 çeşidinde bulunmuştur.77 8. 2.5 mm elek üstü oranı yönünden makarnalık buğday çeşit ve hatları denemenin her iki yılında da önemli farklılıklar oluşturmuştur. 1993-94 yılında en yüksek 2.5 mm elek üstü oranı Yavaros-79 çeşidinden, en düşük 2.5 mm elek üstü oranı ise Balcalı-85 çeşidinden elde edilmiştir. 1994-95 yılında en yüksek 2.5 mm elek üstü oranı Balcalı-85 çeşidinde, en düşük 2.5 mm elek üstü oranı Dicle-74 çeşidinde gözlenmiştir. İM yıllık oratlama sonuçlarına göre en yüksek 2.5 mm elek üstü oram Ddwarf S 15 hattında, en düşük 2.5 mm elek üstü oranı ise Dicle-74 çeşidinde gözlenmiştir. 2.5 mm elek üstü oranı yönünden ekmeklik buğday çeşitleri denemenin her iki yılında da önemli farklılıklar oluşturmuştur. 1993-94 yılında en yüksek 2.5 mm elek üstü oram Yüreğir-89 çeşidinde, en düşük 2.5 mm elek üstü oram ise Ağrı `S` 093/44 çeşidinde gözlenmiştir. 1994-95 yılında en yüksek 2.5 mm elek üstü oranı Panda çeşidinde, en düşük 2.5 mm elek üstü oram Yüreğir-89 çeşidinde gözlenmişitir. iki yıllık oraüama sonuçlarına göre en yüksek 2.5 mm elek üstü oram Shafir çeşidinde, en düşük 2.5 mm elek üstü oram Kırkpınar-79 çeşidinde bulunmuştur. 9. Yaş gluten oranı yönünden makarnalık buğday çeşit ve hatları denemenin her iki yılında da önemli farklılıklar oluşturmuştur. 1993-94 yılında en yüksek yaş gluten oranı Yav `S'VH.red hattından, en düşük yaş gluten oranı ise Ddwarf Sİ 5 hatundan elde edilmiştir. 1994-95 yılında en yüksek yaş gluten oranı Ddwarf S15 hattında, en düşük yaş gluten oram Köy çeşidinde gözlenmiştir. İki yıllık oratlama sonuçlarına göre en yüksek yaş gluten oram Yav `S'VHred hatunda, en düşük yaş gluten oranı ise Köy çeşidinde gözlenmiştir. Yaş glüten oram yönünden ekmeklik buğday çeşitleri denemenin her iki yılında da önemli farklılıklar oluşturmuştur. 1993-94 yılında en yüksek yaş gluten oram İzmir-85 çeşidinde, en düşük yaş gluten oranı ise Shafir çeşidinde gözlenmiştir. 1994-95 yılında en yüksek yaş gluten oranı Gemini çeşidinde, en düşük yaş gluten oram Orso çeşidinde gözlenmişitir. İki yıllık oratlama sonuçlarına göre en yüksek yaş gluten oram Gemini çeşidinde, en düşük yaş gluten oram Shafir çeşidinde bulunmuştur. 10. Kuru gluten oranı yönünden makarnalık buğday çeşit ve hatları denemenin her iki yılında da önemli farklılıklar oluşturmuştur. 1993-94 yılında en yüksek kuru gluten oram Yav `S'VH.red hatundan, en düşük kuru gluten oram ise Köy çeşidinden elde edilmiştir. 1994-95 yılında en yüksek kuru gluten oranı Ddwarf S15 hattında, en düşük78 kuru gluten oranı Sham-1 çeşidinde gözlenmiştir. İki yıllık oratlama sonuçlarına göre en yüksek kuru gluten oranı Ddwarf Sİ 5 hattında, en düşük kuru gluten oranı ise Köy çeşidinde gözlenmiştir. Kuru gluten oranı yönünden ekmeklik buğday çeşitleri denemenin her iki yılında da önemli farklılıklar oluşturmuştur. 1993-94 yılında en yüksek kuru gluten oranı Cumhuriyet-75 çeşidinde, en düşük kuru gluten oram ise Gönen çeşidinde gözlenmiştir. 1994-95 yılında en kuru yaş gluten oranı Gönen çeşidinde, en düşük kuru gluten oram Shafir çeşidinde gözlenmişitir. İki yıllık oratlama sonuçlarına göre en yüksek kuru glüten oram Gemini çeşidinde, en düşük kuru gluten oranı Shafir çeşidinde bulunmuştur. Makarnalık buğdaylarda, 1993-94 deneme yılında incelenen özelliklerden, 1000 tane ağırlığı, hektolitre ağırlığı, kül oranı, unsuluk oranı, 2.5 mm elek üstü oranı, yaş gluten oranı ve kuru gluten oranı ile tane verimi arasında olumlu ancak önemsiz, protein oram ve camsılık oranı ile olumsuz ve önemsiz ilişkiler bulunmuştur. 1994-95 deneme yılında, 1000 tane ağırlığı, unsuluk oranı ve 2.5mm elek üstü oranı ile tane verimi olumlu ancak önemsiz, yaş gluten oranı, kuru gluten oranı, ve hektolitre ağırlığı ile olumlu ve önemli ilişkiler bulunmuştur. Kül oranı ile tane verimi arasındaki ilişki olumsuz ancak önemli olurken, protein oranı ve camsılık oram ile arasında olumsuz ve önemsiz ilişkiler bulunmuştur. Ekmeklik buğdaylarda 1993-94 deneme yılında incelenen özelliklerden, 1000 tane ağırlığı, hektolitre ağırlığı, kül oranı, protein oram, unsuluk oranı, 2.5 mm elek üstü ve yaş gluten oranı arasında olumlu ancak önemsiz, camsılık oranı ile olumsuz fakat önemli, kuru gluten oranı ile olumsuz ve önemsiz ilişkiler bulunmuştur. 1994-95 deneme yılında, hektolitre ağırlığı, kül oram, protein oranı, unsuluk oranı, 2.5 mm elek üstü yaş gluten oranı ve kuru gluten oram arasında olumlu ancak önemsiz, camsılık oranı ile olumsuz ve önemsiz ve 1000 tane ağırlığı ile olumlu ve önemli ilişkiler bulunmuştur.
dc.description.abstract79 7.SUMMARY This field research was carried out to determine the quality characteristics of durum and bread wheat varieties for to be adapted to Kahramanmaraş conditions between 1993-95 year. In this trial 13 durum and 16 bread wheat varieties obtained from Agriculture College of Sütçü îmam University were used. In whole meal durum and bread wheat samples, the amount of total protein, dry and wet gluten contents, ash content, test weight, 1000 seed weight, vitreous and nonvitreous kernel and above 2.5 mm sieve were determined. Experiment was designed Randomized Complete Block design with four replications. The results obtained from this research can be summarized as follows: 1. We observed that the durum wheat varieties and lines were significant differences for thousand kernel weight in both years. In the first year, the highest thousand kernel weight was found in Still`S`/Yav`S` line and the lowest thousand kernel weight with Altar-84 variety. In the second year, Ddwarf SI 5 had the highest thousand kernel weight while, Gediz-75 had the lowest thousand kernel weight. In both year studies, StiU`S'7Yav`S` had the highest thousand kernel weight while, Altar-84 had the lowest thousand kernel weight. We noticed that the bread wheat varieties were significantly differences in thousand kernel weight in both years. In the first year, the highest thousand kernel weight was found with Shafir and the lowest thousand kernel weight with Agn`S`093/44. In the second year, Cukurova-86 had the highest thousand kernel weight, while Shafir had the lowest thousand kernel weight. In both year studies, Panda had the highest thousand kernel weight, while Ağn`S`093/4 had the lowest thousand kernel weight. 2. We noticed that the durum wheat varieties and lines were non significant differences for grain yield in first year while, there were significant differences for grain yield in second year. In both year studies, Gediz-75 had the highest grain yield, while Köy had the lowest grain yield. We noticed that the bread wheat varieties were significant differences grain yield in both years. In the first year, the highest grain yield was found in Orso and the lowest grain yield with Ağn`S`093/4. In the second year, Barkai had the highest grain yield, while Sham-2 had the lowest grain yield. In both80 study years, Seri-82 had the highest grain yield, while Agn`S`093/4 the lowest grain yield. 3. We noticed that the durum wheat varieties and lines were non significant differences for test weight in first year while, there were significant differences for test weight yield in second year. In both year studies, Balcah-85 had the highest test weight, while Köy had the lowest test weight. We noticed that the bread wheat varieties were non significant differences for test weight in first year while, there were significant differences for test weight in second year. In both year studies, Gönen had the highest test weight, while Ağn`S`093/4 the lowest test weight. 4. We observed that the durum wheat varieties and lines were significant differences in ash content in both years. In 1993-94, the highest ash content was found in Chen`S` line and the lowest ash content with Yav `S'VH.Red line. In 1994-95, Chen`S` had the highest ash content while, Dicle-74 had the lowest ash content. In both year studies, Chen`S` had the highest ash content while, Dicle-74 had the lowest ash content. We noticed that the bread wheat varieties were significant differences for ash content in both years. In the first year, the highest ash content was found in Seri-82 and the lowest ash content with Kirkpmar-79. In the second year, Çukurova-86 had the highest ash content while, Seri-82 had the lowest ash content. In both year studies, Seri-82 had the highest ash content, while Kirkpmar-79 had the lowest ash content. 5. We observed that the durum wheat varieties and lines were significant differences for protein content in both years. In 1993-94, the highest protein content was found in Köy and the lowest protein content with Mexicali-75 variety. In 1994-95, Gediz-75 had the highest protein content while, Dice-74 had the lowest protein content. In both year studies, Gediz-75 had the highest protein content while, Dicle-74 had the lowest protein content. We noticed that the bread wheat varieties were significant differences for protein content in both years. In the first year, the highest protein content was found Seri-82 and the lowest protein content with Gönen. In the second year, Gemini had the highest protein content while, Barkai had the lowest protein content. In both year studies, Seri-82 had the highest protein content, while Shafir had the lowest protein content.81 6. We observed that the durum wheat varieties and lines were significant differences for vitreousnes content in both years. In 1993-94, the highest vitreousnes content was found in Köy and the lowest vitreousnes content with Mexicali-75 variety. In 1994-95, Köy had the highest vitreousnes content while, Altar-84 had the lowest vitreousnes content. In both year studies, Köy had the highest vitreousnes content while, Dicle-74 had the lowest vitreousnes content. We noticed that the bread wheat varieties were significant differences for vitreousnes content in both years. In the first year, the highest vitreousnes content was found Gemini and the lowest vitreousnes content was found in Gönen. In the second year, Gemini had the highest vitreousnes content while, Barkai had the lowest vitreousnes content. In both year studies, Seri-82 had the highest vitreousnes content, while Shafir had the lowest vitreousnes content. 7. We observed that the durum wheat varieties and lines were significant differences for nonvitreousnes content in both years. In 1993-94, the highest nonvitreousnes content was found in Diyarbakir-85 and the lowest nonvitreousnes content was observed in Köy variety. In 1994-95, Altar-84 had the highest nonvitreousnes content while, Chen`S` had the lowest nonvitreousnes content. In both year studies, Altar-84 had the highest nonvitreousnes content while, Ddwarf S 15 had the lowest nonvitreousnes content. We noticed that the bread wheat varieties were significant differences for nonvitreousnes content in both years. In the first year, the highest nonvitreousnes content were found in îzmir-85 and Orso varieties and the lowest nonvitreousnes content with Çukurova-86. In the second year, Barkai had the highest nonvitreousnes content while, Gemini had the lowest nonvitreousnes content. In both year studies, İzmir-85 had the highest nonvitreousnes content, while Çukurova-86 had the lowest nonvitreousnes content. 8. We noticed that the durum wheat varieties and lines were significant differences for above 2.5 mm sieve in both years. In 1993-94, the highest above 2.5 mm sieve was found in Yavaros-79 and the lowest above 2.5 mm sieve with Balcah-85 variety. In 1994-95, Balcah-85 had the highest above 2.5 mm sieve while, Dicle-74 had the lowest above 2.5 mm sieve. In both year studies, D dwarf S15 had the highest above 2.5 mm sieve while, Dicle-74 had the lowest above 2 5 mm sieve. We observed that the82 bread wheat varieties were significant differences for above 2.5 mm sieve in both years. In the first year, the highest above 2.5 mm sieve were found in Yüreğir-89 and the lowest above 2.5 mm sieve with Ağn`S`093/4. In the second year, Panda had the highest above 2.5 mm sieve while, Yüreğir-89 had the lowest above 2.5 mm sieve. In bom year studies, Shafir had the highest above 2.5 mm sieve, while Kirkpinar-79 had the lowest above 2.5 mm sieve. 9. We observed that the durum wheat varieties and lines were significant differences for wet gluten content in both years. In 1993-94, the highest wet gluten content was found in Yav`S'7H.Red and the lowest wet gluten content in D dwarf Si 5 variety. In 1994-95, Ddwarf SI 5 had the highest wet gluten content while, Köy had the lowest wet gluten content. In both year studies, Yav`S`/H.Red had the highest wet gluten content while, Köy had the lowest wet gluten content. We observed that the bread wheat varieties were significant differences for wet gluten content in both years. In the first year, the highest wet gluten content were found in Izmir-85 and the lowest wet gluten content was found in Shafir. In the second year, Gemini had the highest wet gluten content while, Orso had the lowest wet gluten content. In both year studies, Gemini had the highest wet gluten content, while Shafir had the lowest wet gluten content. 10. We observed that the durum wheat varieties and lines were significant differences for dry gluten content in both years. In 1993-94, the highest dry gluten content was found in Yav`S`/H.Red and the lowest dry gluten content was found Köy variety. In 1994-95, Ddwarf SI 5 had the highest dry gluten content while, Sham-1 had the lowest dry gluten content. In both year studies, Ddwarf S15 had the highest dry gluten content while, Köy had the lowest dry gluten content. We observed that the bread wheat varieties were significant differences for dry gluten content in both years. In the first year, the highest dry gluten content were found in Cumhuriyet-75 and the lowest dry gluten content in Gönen. In the second year, Gönen had the highest dry gluten content while, Shafir had the lowest dry gluten content. In both year studies, Gemini had the highest dry gluten content, while Shafir had the lowest dry gluten content.83 In durum wheat, grain yield was positively but nonsignificantly related with thousand kernel weight, test weight, ash content, nonvitreousnes, above 2.5 mm sieve, wet gluten and dry gluten in 1993-94. Grain yield was negatively and nonsignificantly related with vitreousnes and protein content of grain. During 1994-95, grain yield was positively but nonsignificantly related with thousand kernel weight, nonvitreousnes and above 2.5 mm sieve. Grain yield was positively and significantly related with wet gluten and dry gluten and test weight in durum wheat. Vitreousnes and protein content of grain were negatively and nonsignificantly related with grain yield. Grain yield was negatively but significantly related with ash content. In bread wheat, grain yield was positively but nonsignificantly related with thousand kernel weight, test weight, ash content, protein content of grain nonvitreousnes, above 2.5 mm sieve, wet gluten and dry gluten in 1993-94. Grain yield was negatively and nonsignificantly related with dry gluten content and grain yield was negatively but significantly related with vitreousnes content During 1994-95, grain yield was positively but nonsignificantly related with test weight, ash content, protein content of grain, nonvitreousnes, above 2.5 mm sieve, wet gluten and dry gluten content. Grain yield was negatively and nonsignificantly related with vitreousnes content in bread wheat. Thousand kernel weight was positively and significantly related with grain yield.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleKahramanmaraş koşullarında bazı makarnalık (T.durum dsf.) ve ekmeklik (T.aestivum L.em.thell) buğday çeşitlerinin fiziksel ve kimyasal yöntemlerle kalite özelliklerinin belirlenmesi
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentDiğer
dc.subject.ytmKahramanmaraş
dc.subject.ytmWheat
dc.subject.ytmQuality
dc.subject.ytmField crops
dc.identifier.yokid56188
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityKAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid56188
dc.description.pages93
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess