dc.contributor.advisor | Karaaltın, Sadrettin | |
dc.contributor.author | Tüfekçi, Ayşe | |
dc.date.accessioned | 2020-12-09T12:41:26Z | |
dc.date.available | 2020-12-09T12:41:26Z | |
dc.date.submitted | 1999 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/212548 | |
dc.description.abstract | ÖZET Avse TÜFEKÇİ ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ KAHRAMANMARAŞ KOŞULLARINDA L URUN OLARAK YETİŞTİRİLEN MISIR (Zea mays L.) BİTKİSİNDE FARKLI AZOT DOZLARININ BÜYÜME VE FİZYOLOJİK ÖZELLİKLERE ETKİSİ ayşe tüfekçi KSÜ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TARLA BİTKİLERİ ANABİLİM DALI DANIŞMAN: Prof. Dr. Sadrettin KARAALTTN Yıl: 1999, Sayfa: 100 Jüri : Prof.Dr. Sadrettin KARAALTIN : Prof.Dr. Aydın AKKAYA : Yrd.Doç.Dr. Sermin AKINCI Kahramanmaraş koşullarında L ürün mısır bitkisinde farklı azot dozlarının fizyolojik özellikler, verim ve verim unsurları üzerine etkisini belirlemek amacıyla, 1997 yılında KSÜ. Ziraat Fakültesi, Tarla Bitkileri Deneme Alanında yürütülen bu çalışmada, 3 farklı mısır çeşidi (Pioneer 3163, TTM 815, Cargill 955), 4 farklı gübre dozu (0, 15, 25, 35 kg N/da) kullanılmıştır. Deneme bölünmüş parseller düzenlemesine göre 4 tekerrürü! olarak kurulmuştur. Araştırma sonuçlarına göre; bitki boyu, ilk koçan yüksekliği, gövde çapı, koçan boyu, koçan kalınlığı, koçanda tane sayısı, tek koçan verimi, yaprak açısı, yaprak kalınlığı, yaprak alanı, yaprak alanı indeksi, yaprak alanı süresi, bin tane ağırlığı, tane verimi, net assimilasyon oranı, nispi büyüme oranı, tane azot içeriği, ve hasat indeksi uygulanan azot dozu artışıyla birlikte artış gösterirken, en yüksek değerler 35 kg/da azot uygulamasından elde edilmiştir. Mısır çeşitlerinde ortalama tane verimi 1025 kg/da olarak, 35 kg/da azot uygulamasından elde edilmiştir; Tepe püskülü çiçeklenme süresi ise uygulanan azot dozu artışıyla birlikte kısalmıştır. Anahtar Kelimeler: Mısır, Azot Dozları, Net Assimilasyon Oranı, Nispi Büyüme Oranı, Fizyolojik Özellikler, Verim, Verim Unsurları, Tane Azot İçeriği % m | |
dc.description.abstract | ABSTRACT Avse TÜFEKÇİ ABSTRACT MSc THESIS THE EFFECT OF DIFFERENT LEVELS OF NITROGEN ON PHYSIOLOGICAL CHARACTERS, YIELD COMPONENT AND YIELD OF THREE MAIZE (Zea mays L.) UNDER KAHRAMANMARAŞ CONDITION AYŞE TÜFEKÇİ DEPARTMENT OF FIELD CROPS INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM Supervisor : Prof. Dr. Sadrettin KARAALTIN Year: 1999, Pages : 100 Jury :Prof.Dr. Sadrettin KARAALTIN :Prof.Dr. Aydm AKKAYA :Assoc.Prof.Dr. Sermin AKINCI This experiment was carried out in the Experiment Station, Department of Field Crops at the University of KSÜ Faculty of Agriculture in spring of 1997. The objective of this study was to determined the effect of different nitrogen levels (0, 15, 25 and 35) kg/da by using three different of maize cultivars (Pioneer 3163, TTM 815 and Cargill 955) on physiological characters, yield components and yield under Kahramanmaraş condition. The experiment design was split plot with four replications. The results showed that the plant height, first ear height, stem diameter, ear length, ear thickness, number of ear grain, ear yield, leaf angle, leaf thickness, leaf area, leaf area index, leaf area duration, 1000 kernel weight, yield, net assimilation rate, relative growth rate, grain nitrogen content and harvest index increased with increasing nitrogen levels. The highest values were resulted of 35 kg/da of nitrogen level as compared with other nitrogen treatments. Although, the highest average yield was obtained 1025 kg/da in three maize cultivars at 35 kg/da of nitrogen. However the period of tassel flowering decreased with increasing nitrogen levels. Key Words : Maize, Nitrogen Levels, Net Assimilation Rate, Relative Growth Rate, Physiological Characters, Yield, Yield Components, Grain Nitrogen Content IV | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/embargoedAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Ziraat | tr_TR |
dc.subject | Agriculture | en_US |
dc.title | Kahramanmaraş koşullarında I. ürün olarak yetiştirilen mısır (zea mays L.) bitkisinde farklı azot dozlarının büyüme ve fizyolojik özelliklere etkisi | |
dc.title.alternative | The Effect of different levels of nitrogen on physiological characters, yield component and yield of three moize (zea mays L.) under Kahramanmaraş condition | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Diğer | |
dc.subject.ytm | Kahramanmaraş | |
dc.subject.ytm | Maize | |
dc.subject.ytm | Growth | |
dc.subject.ytm | Field crops | |
dc.subject.ytm | Nitrogen dose | |
dc.subject.ytm | Physiological properties | |
dc.identifier.yokid | 85376 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 85376 | |
dc.description.pages | 100 | |
dc.publisher.discipline | Diğer | |