dc.contributor.advisor | Karaaltın, Sadrettin | |
dc.contributor.author | Uslu, Ömer Süha | |
dc.date.accessioned | 2020-12-09T12:41:17Z | |
dc.date.available | 2020-12-09T12:41:17Z | |
dc.date.submitted | 1999 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/212542 | |
dc.description.abstract | ÖZET Ömer Süha USLU ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ FARKLI AZOT DOZLARININ KAHRAMANMARAŞ ŞARTLARINDA İKİNCİ ÜRÜN OLARAK YETİŞTİRİLEN MISIR {Zea mays L.) BİTKİSİNDE BÜYÜME VE FİZYOLOJİK ÖZELLİKLERE ETKİSİ ÖMER SÜHA USLU KSÜ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TARLA BİTKİLERİ ANABİLİM DALI DANIŞMAN : Prof. Dr. Sadrettin KARAALTIN Yıl : 1999, Sayfa : 106 Jüri : Prof. Dr. Sadrettin KARAALTIN : Prof. Dr. Mustafa ÇÖLKESEN : Yrd. Doç. Dr. İrfan Ersin AKINCI Kahramanmaraş şartlarında farklı azot dozu uygulamalarının bazı ikinci ürün mısır çeşitlerinin büyüme ve fizyolojik özelliklerine etkisini belirlemek amacı ile, 1997 senesinde, Sütçü İmam Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Tarla Bitkileri Bölümü için Kahramanmaraş Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından tahsis edilen araştırma sahasında, sulanabilir şartlarda, tesadüf blokları deneme deseninde, bölünen bölünmüş parseller düzenlemesine göre 4 tekerrürlü olarak yürütülen bu çalışmada üç mısır çeşidi (Cargill-6127; Sapeksa-LG55 ve Ant-90), dört farklı azot dozu (0, 15, 25 ve 35 kg/da N) uygulamasında yetiştirilmiştir. Sıra arası mesafe bütün parsellerde 70 cm olarak uygulanmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, yapılan çalışma neticesinde, uygulanan azot dozları arasında istatistiki bakımdan önemli farklılıklar oluşmuş, çeşitler arasında genotipik farklılıklar görülmüş olmakla birlikte, bitki boyu, gövde çapı, nod sayısı, yaprak açısı, yaprak kalınlığı, yaprak alanı indeksi, yaprak alanı süresi, nispi büyüme oranı, net asimilasyon oranı, toplam kuru madde oranı, ilk koçan yüksekliği, koçan kalınlığı, koçanda tane sayısı, bin tane ağırlığı, tanede azot içeriği, hasat indeksi, tek koçan verimi, tane verimi uygulanan azotlu gübre miktarının artmasıyla artarken, tepe püskülü çiçeklenme süresi azalmış, en yüksek değerler ise 35 kg/da N uygulamasında elde edilmiştir. Anahtar Kelimeler : {Zea mays L.), Azot, Fizyolojik Özellikler/Nispi Büyüme Oranı, Net Asimilasyon Oranı, Verim Unsurları, Verim, Tanede Azot İçeriği. in | |
dc.description.abstract | ABSTRACT Ömer Süha USLU ABSTRACT MSc THESIS EFFECT OF DIFFERENT LEVELS OF NITROGEN ON PHISIOLOGICAL GROWTH, YIELD COMPONENT AND YIELD OF SECOND CROP MAIZE {Zea mays L.) UNDER KAHRAMANMARAŞ CONDITION OMERSUHAUSLU DEPARTMENT OF FffiLD CROPS INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCDENCES UNIVERSITY OF KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM Supervisor : Prof. Dr. Sadrettin KARAALTIN Year : 1999, Pages : 106 Jury : Prof. Dr. Sadrettin KARAALTIN : Prof. Dr. Mustafa ÇÖLKESEN : Yrd. Doç. Dr. İrfan Ersin AKINCI This study was conducted in Fall of 1997 at Experiment Fields of Agronomy Department, Faculty of Agriculture, using four levels of nitrogen (0, 15, 25 and 35 kg/da N) with three hybrid maize cultivars (Cargill-6127, Sapeksa-LG55 and Ant-90). The field trials were arranged as randomised split- plots design with four replications. The inter-row spacing was 70 cm in each plots. The our results were, statistically significant differences among the nitrogen levels and its found that there is genotypic differences existed, also plant height, stem diameter, number of nods, leaf angle, leaf thickness, leaf area index, leaf area duration, relative growth rate, net assimilation rate, total dry matter rate, first ear height, ear thickness, kernel number per ear, 1000 kernel weight, kernel nitrogen content, harvest index, single ear yield, kernel yield increased with increasing nitrogen levels at 35 kg/da, however the period of tassel flowering decreased with increasing nitrogen levels. Key Words : {Zea mays L.), Nitrogen, Physiologic Characteristics/ Relative Growth Rate, Net Assimilation Rate, Yield Component, Yield, Grain Nitrogen Content. IV | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/embargoedAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Ziraat | tr_TR |
dc.subject | Agriculture | en_US |
dc.title | Farklı azot dozlarının Kahramanmaraş şartlarında ikinci ürün olarak yetiştirilen mısır (zea mays L.) bitkisinde büyüme ve fizyolojik özelliklere etkisi | |
dc.title.alternative | Effect of different levels of nitrogen on phisiological growth, yield, yield component of second crop maize (zea mays L.) under Kahramanmaraş condition | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Diğer | |
dc.subject.ytm | Kahramanmaraş | |
dc.subject.ytm | Growth | |
dc.subject.ytm | Field crops | |
dc.subject.ytm | Nitrogen dose | |
dc.subject.ytm | Physiological properties | |
dc.subject.ytm | Maize | |
dc.identifier.yokid | 85378 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 85378 | |
dc.description.pages | 106 | |
dc.publisher.discipline | Diğer | |