Üniversite öğrencilerinde tam tahıl bilgi, algı seviyesi ve tüketimi arasındaki ilişki
dc.contributor.advisor | Baş, Murat | |
dc.contributor.author | Batmaz Sari, Ceren | |
dc.date.accessioned | 2020-12-09T12:38:57Z | |
dc.date.available | 2020-12-09T12:38:57Z | |
dc.date.submitted | 2018 | |
dc.date.issued | 2019-04-05 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/212425 | |
dc.description.abstract | Bu çalışmanın amacı, üniversite öğrencilerinin tam tahıl bilgi ve farkındalık seviyesinin tam tahıl tüketim durumu ile ilişkisini değerlendirmektir. Araştırmaya, Acıbadem Üniversitesi'nde 18-25 yaş arası, 277 kadın, 36 erkek olmak üzere toplam 313 gönüllü lisans öğrencisi dahil edilmiştir. Bireylere tam tahıl bilgi ve algı düzeyi anketleri uygulanmış ve tahıl tüketim sıklığı ve miktarları öğrenilmiştir. Sonuçlara göre, araştırmaya katılan bireylerin %90.7'si daha önceden tam tahıl ifadesini duymuş ve %81.2'si tam tahılı doğru şekilde tanımlamıştır. Ürünün tam tahıllı olduğunu gösteren etiketteki bilgiler ile ilgili olarak, bireylerin %74.1'i tam tahıl logosunun, %76.7'si tam tahıl beyanının ve %79.9'u ürünün isminde `%100 tam buğday` veya `tam tahıl` ifadesinin ürünün tam tahıllı olduğunu gösterdiğini belirtmiştir. İçindekiler listesinin ise ürünün tam tahıllı olduğunu gösterdiğini belirtenlerin oranı %59.7'dir. Bireylerin %26.5'i yetişkinler için günlük tam tahıl önerisini bilmemektedir. Bireylerin %56.2'si tam buğday ekmeğinin beyaz ekmekten daha pahalı olduğunu düşünmektedir. Bireylerin %23'ü tam tahıllı/tam buğday ekmeğini ayda ≤1 kez veya hiç tüketmemekte, bireylerin sadece %3.5'i ise tam tahıllı/tam buğday ekmeğini her öğün tüketmektedir. Tam tahıllı besinlerin günlük toplam tüketim miktarı erkeklerde ortalama 113.2 g, kadınlarda ise 137.3 g olarak bulunmuştur. Cinsiyete göre tam tahıllı/buğday ekmeği ve kahverengi pirinç dışında tüketim miktarlarının kadınlar ve erkekler arasında anlamlı bir şekilde değişmediği belirlenmiştir (p>0.05). Araştırmanın sonuçları, üniversite öğrencilerinde tam tahıl bilgi seviyesinin ve tüketim miktarının düşük olduğunu göstermektedir. Anahtar Sözcükler: Algı, bilgi düzeyi, tam tahıl, tam tahıllı besinler, tam tahıl tüketimi | |
dc.description.abstract | Relationship Between Knowledge, Perception Levels and Consumption Of Whole Grains Among University Students The aim of this study is to assess the relationship between whole grain consumption and whole grain knowledge and awareness level among university students. A total of 313 volunteer undergraduates, including 277 female and 36 male, aged between 18 and 25 years, were included in the research at Acıbadem University. Participants completed whole grain knowledge and perception questionnaires and whole grain consumption frequencies and amounts were recorded. According to the results, 90.7% of the individuals participating in the survey has already heard `whole grain` before and 81.2% correctly identifies the whole grain definition. Regarding the information on the label indicating that the product is whole grain, 74.1% of the participants mentions that whole grain logo, 76.7% mentions whole grain statements and 79.9% mentions `100% whole wheat` or `whole grain` in product name indicate that the product is whole grain. The percentage of individuals who indicate that ingredient list shows the product is whole grain is 59.7%. Additionally, 26.5% of the individuals does not know the daily whole grain recommendation for adults. 56.2% of the individuals thinks that whole grain/whole wheat bread is more expensive than white bread. 23% of individuals consumes whole grain/whole wheat bread ≤1 a month or none, and only 3.5% of individuals consumes whole grain/whole wheat bread in every meal. The average daily amount of whole-grain foods consumption is 113.2 g for males and 137.3 g for females. Consumption amounts of whole grain foods excluding whole grain/wheat bread and brown rice, do not change significantly between women and men (p>0.05). The results of the study show that knowledge level and consumption of whole grain is low among university students.Key words: Level of knowledge, perception, whole grains, whole grain consumption, whole grain foods | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Beslenme ve Diyetetik | tr_TR |
dc.subject | Nutrition and Dietetics | en_US |
dc.title | Üniversite öğrencilerinde tam tahıl bilgi, algı seviyesi ve tüketimi arasındaki ilişki | |
dc.title.alternative | Relationship Between Knowledge, Perception Levels and Consumption of Whole Grains Among University Students | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2019-04-05 | |
dc.contributor.department | Beslenme ve Diyetetik Anabilim Dalı | |
dc.subject.ytm | University students | |
dc.subject.ytm | Perception | |
dc.subject.ytm | Knowledge | |
dc.subject.ytm | Level of knowledge | |
dc.subject.ytm | Food | |
dc.subject.ytm | Nutrient culture | |
dc.identifier.yokid | 10194927 | |
dc.publisher.institute | Sağlık Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | ACIBADEM MEHMET ALİ AYDINLAR ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 515848 | |
dc.description.pages | 204 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |