Show simple item record

dc.contributor.advisorÖztürk, Durmuş
dc.contributor.authorIşik, Seyhan Şerife
dc.date.accessioned2020-12-09T12:38:22Z
dc.date.available2020-12-09T12:38:22Z
dc.date.submitted2000
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/212394
dc.description.abstractÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ PALAZ DÖNEMİNDE DEĞİŞİK ORANLARDA SINIRLI YEMLEMENİN HİNDİLERDE GELİŞME VE BESİ PERFORMANSI İLE KARKAS ÖZELLİKLERİNE ETKİLERİ Seyhan Şerife IŞIK KSÜ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ZOOTEKNİ ANABİLİM DALI DANIŞMAN: Doç. Dr. Durmuş ÖZTÜRK Yıl:2000, Sayfa:89 Jüri : Doç. Dr. Durmuş ÖZTÜRK : Prof. Dr. Onur DENİZ :Prof. Dr. Nazım ULUOCAK Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Ziraat Fakültesi Araştırma ve Uygulama Çiftliğinde yürütülen bu çalışmada palaz döneminde değişik oranlarda sınırlı yemlemenin hindilerde gelişme ve besi performansı ile karkas özelliklerine etkileri araştırılmıştır. Tesadüf parselleri deneme deseninde faktöriyel olarak planlanan araştırmada toplam 150 adet Amerikan Bronz ırkı günlük hindi palazı kullanılmıştır. 21 hafta süren denemede ilk dört hafta palazlar birlikte büyütülmüş ve aynı karma yemle beslenmişlerdir. 5. haftadan 12. haftaya kadar ( 2 ay süreyle) sınırlı yemleme dönemine geçilmiştir. Bu dönemde erkek ve dişi karışık olarak her grupta 30'ar palaz olmak üzere 5 gruba aynlan palazlardan I. grup ad- libitum (sınırsız), II. grup ad-libitum x % 85, III. grup ad-libitum x % 75, IV. grup 3 gün ad-libitum + 1 gün ara ve V. grup 5 gün ad-libitum + 1 gün ara şeklinde beslenmişlerdir. Bu dönemi ise tüm grupların ad-libitum düzeyde beslendiği ve toplam 9 hafta süren besi dönemi izlemiştir. Sınırlı yemleme döneminde yem tüketimleri günlük olarak saptanmış ve ad-libitum düzeyde yem tüketen kontrol grubunun yem tüketiminin % 85 ve % 75'i hesaplanarak bir gün sonra diğer gruba verilecek yem miktarı saptanmıştır. Bu dönemde canlı ağırlıklar haftalık olarak belirlenmiştir. 21. haftada her gruptan grup ortalaması canlı ağırlığına yakın 6 hindi kesilerek karkas değerlendirmesi yapılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre sınırlı yemleme döneminde (12. Hafta sonunda) en yüksek düzeyde canlı ağırlık ve toplam canlı ağırlık artışı ad- libitum yemlenen grupta elde edilmiştir (P<0.05). En fazla yem tüketimi ise yine ad-libitum yemlenen grupta belirlenmiştir. YYK' lan bakımından birdeğerlendirme yapıldığında sınırlı yemleme dönemi sonunda en iyi YYK ad- libitum x % 75 sınırlı yemlenen gruptan saptanmıştır. Deneme sonunda (21. hafta) kesilen hayvanlarda en yüksek karkas, göğüs, sırt, but, kalp, taşlık, ön mide ağırlığı ve en fazla barsak uzunluğu ad- libitum yemlenen grupta belirlenirken, en yüksek kanat, boyun, abdominal yağ, kursak ve pankreas ağırlığı ad-libitum / % 85 sınırlı yemlenen gruptan, en yüksek karaciğer ağırlığı ise ad-libitum x % 75 sınırlı yemlenen gruptan elde edilmiştir (P<0.05). Anahtar Kelimeler: Hindi, Sınırlı Yemleme, Gelişme, Performans, Karkas, II
dc.description.abstractABSTRACT MSc THESIS THE EFFECTS OF DIFFERENT RESTRICTED FEEDING IN GROWING PERIOD ON THE GROWTH AND FATTANING PERFORMANCE AND CARCASS CHARACTERISTICS OF TURKEYS Seyhan Şerife IŞIK DEPARTMENT OF ANIMAL SCIENCE INSTUTUTE OF NATURAL AND APPLIED SCffiNCES UNIVERSITY OF KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM Supervision Assoc. Prof. Dr. Durmuş ÖZTÜRK Year:2000, Pages: 89 Jury : Assoc. Prof. Dr. Durmuş ÖZTÜRK : Prof. Dr. Onur DENİZ : Prof. Dr. Nazım ULUOCAK This research was carried out to determine the effects of the restricted feeding on the growth performance and carcass characteristics of the American Bronze turkey chicks. The trials were conducted at the Experimental Station of Department of Animal Science, Faculty of Agriculture Sütçü İmam University of Kahramanmaraş. The experiment was designed as a model of factorial (2x3) randomized designed and 150 turkey chicks were used totaly. At the first of four weeks of the study, chicks were fed with the same diet. The birds were restricted fed from 5 to 12 weeks of age. In this period, 5 groups were formed. Each group contained 30 birds that were formed male and female. I. group (control) was fed ad-libitum, II. group was fed ad-libitum x% 85, HI. group was fed ad-libitum x % 75, IV. group was fed ad-libitum for three days and one day break and V. group was fed ad-libitum for five days and one day break. At the end of the study all the groups were fed the level of ad-libitum for 9 weeks. During the period of restricted feeding, feed consumption were determined dairy. The amount of feed for the next day was calculated from the 75 and 85 percent of the feeding consumption of control group which was fed ad-libitum. In this period, living weights were determined, weekly. At the 21.st week, 6 chicks were selected from each group and carcass were appreciated. According to the results of the study during the period of restricted feeding, the highest living weight, total live weight gain and feed consumption were obtained from the ad-libitum group (P<0.05). And at the end of the IIIrestricted feeding period, the best feed conversion rate was obtained from the group of ad-libitum x% 75 The highest carcass, breast, ridge, rump, heart, stomach weights and longest intestine were determined from the ad-libitum group. The highest wing, neck, abdominal fat, craw and pancreas weights were determined for the group of ad-libitum x % 85 and highest liver weight was obtained from the group of ad-libitum x % 75 (P<0.05) Key words: Turkey, Restricted Feeding, Growth, Performance, Carcass IVen_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titlePalaz döneminde değişik oranlarda sınırlı yemlemenin hindilerde gelişme ve besi performansı ile karkas özelliklerine etkileri
dc.title.alternativeThe Effects of different restricted feeding in growing period on the growth and fattaning performance and carcass characteristics of Turkeys
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentDiğer
dc.subject.ytmFeeding
dc.subject.ytmTurkeys
dc.subject.ytmZootechnics
dc.subject.ytmFattening performance
dc.subject.ytmCarcass characteristics
dc.identifier.yokid95170
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityKAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid95170
dc.description.pages89
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess