Kahramanmaraş`ta tüketime sunulan dondurmalarda listeria türlerinin izolasyonu
dc.contributor.advisor | Dığrak, Metin | |
dc.contributor.author | Akman, Şükriye Deniz | |
dc.date.accessioned | 2020-12-09T12:38:12Z | |
dc.date.available | 2020-12-09T12:38:12Z | |
dc.date.submitted | 2000 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/212386 | |
dc.description.abstract | ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ KAHRAMANMARAŞ'TA TÜKETİME SUNULAN DONDURMALARDA LISTERIA TÜRLERİNİN İZOLASYONU Ş. Deniz Akman KSÜ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BİYOLOJİ ANABİLİM DALI DANIŞMAN: Doç. Dr. Metin DIĞRAK Yıl :2000, Sayfa: 42 Jüri : Prof.Dr. Cengiz BAHADIROĞLU : Doç.Dr. Metin DIĞRAK :Doç.Dr.Sadık DİNÇER Bu çalışmada Nisan 1999 - Ekim 1999 tarihleri arasında Kahramanmaraş il merkezindeki pastanelerde tüketime sunulan 28 dondurma örneğinde Listeria spp.türlerinin kontaminasyonu saptanmaya çalışılmıştır. Dondurma örneklerinden Listeria türlerinin izolasyonu işleminde, daha önce `Food and Drug Administration` (FDA) tarafından `Bacteriological Analytical Manual`de tanımlanan Lovett ve Hitchins'ın önerdiği, sonra da `The International Dairy Federation` (IDF) tarafından süt ve süt ürünleri için modifiye edilen izolasyon metodu kullanıldı. Bu metoda göre; dondurma örnekleri `Modified Listeria Enrichment Broth`da 30°C'de 24 ve 48 saat inkübe edildi. 24 saatlik zenginleştirmede Listeria izolasyonu yapılamadı. 48 saatlik zenginleştirme sonunda Listeria Selektif Agar'a sürme ekimler yapıldı. 28 dondurma örneğinin 14'ünde (%50) Listeria elde edildi. Biyokimyasal testler sonucunda bu izolatların tümünün Listeria grayi olduğu belirlendi. Bu araştırmada, özellikle koyun ve keçi sütünden imal edilen dondurmalarda Listeira monocytogenes olarak bilinen patojen bakteri izole edilemedi.Sonuç olarak Kahramanmaraş'ta tüketime sunulan dondurmalarda Listeria monocytogenes 'in izole edilmemiş olması, diğer çalışmalar da süt ve süt ürünlerinden izole edilen bu bakterinin daha çok çevresel kontaminasyonlardan kaynaklanabileceğini göstermiştir. Ayrıca bu çalışmanın bulguları, ülkemiz genelinde tanınan ve sevilerek tüketilen Kahramanmaraş dondurmalarının tehlikeli bir zoonoz hastalık olan Listeriozis açısından potansiyel bir tehlike olmadığı kanısını güçlendirmektedir Anahtar Kelimeler: Listeria monocytogenes, dondurma, süt ve süt ürünleri. II | |
dc.description.abstract | ABSTRACT MSc THESIS THE ISOLATION OF LITERIA MONOCYTOGENES IN ICE CREAM WHICH SELLED IN KAHRAMANMARAŞ Ş. Deniz AKMAN DEPARTMENT OF BIOLOGY INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM Supervisor: Assoc.Prof. Metin DI?RAK Year:2000, Pages: 42 Jury : Prof. Cengiz BAHADIRO?LU : Assoc. Prof. Metin DI?RAK :Assoc. Prof.Sadık DİNÇER In this study, ice cream samples were collected from Kahramanmaraş central villages areas between September and November 1999. Ice cream samples were investigated to detect contamination of Listeria. The method described by International Dairy Federation (IDF) was used for the isolation of Listeria spp. According to this procedure, ice cream samples which is in Modified Listeira Selective Enrichment broths were incubated at 30° C for 24 and 48h and streaked on LSA at 24 and 48h. Thirty Listeira strain were isolated from 28 ice cream samples. Over all isolation were identified as L. grayi. All isolates were obtained from enriched 48h samples. No isolation was made at 24h No pathogen Listeria spp. Were isolated from ice cream samples in this study. As a result, the absence of L. monocytogenes in ice cream samples suggests that the isolation of this species in milk products (e.g. ice cream) in other studies might have been a consequence of environmental contamination. The findings of this study also suggest that, listeric infections are not a potential risk in Kahramanmaraş. Key Words: Milk, Milk Products, Listeria monocytogenes and ice cream, III | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/embargoedAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Biyoloji | tr_TR |
dc.subject | Biology | en_US |
dc.title | Kahramanmaraş`ta tüketime sunulan dondurmalarda listeria türlerinin izolasyonu | |
dc.title.alternative | The Isolation of listeria monocytogenes in ice cream which selled in Kahramanmaraş | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Diğer | |
dc.subject.ytm | Ice cream | |
dc.subject.ytm | Kahramanmaraş | |
dc.subject.ytm | Milk products | |
dc.subject.ytm | Listeria monocytogenes | |
dc.identifier.yokid | 95172 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 95172 | |
dc.description.pages | 42 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |