Show simple item record

dc.contributor.advisorErdoğrul, Özlem Turgay
dc.contributor.authorÇakiroğlu, Emel
dc.date.accessioned2020-12-09T12:37:18Z
dc.date.available2020-12-09T12:37:18Z
dc.date.submitted2001
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/212337
dc.description.abstractÖZET Emel ÇAKIROGLU ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ M1KRODALGA FIRINDA PİŞİRİLEN KIYMADAKİ Yersinia enterocolitica' NIN GELİŞİMİNİN İNCELENMESİ Emel ÇAKIROGLU K.S.U FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BİYOLOJİ ANABİLİM DALI DANIŞMAN : Yrd. Doç. Dr. Özlem ERDOGRUL <<7 ~b. Sayfa : 30 Bu çalışmada mikrodalga fırının değişik ısı derecelerinde deneysel olarak 109 hücre/ml oranında Yersinia enterocolitica (0:3 P 41797) ile enfekte edilmiş kıymadaki etkisi incelenmiştir. Yersinia enterocolitica, Enterobacteriaceae familyasının bir üyesi olup, Gram negatif bir bakteridir. Yersinia enterocolitica'' nın patojen tipi, insanlarda kanlı ve mukuslu olabilen ishal, terminal ileit, ivegen apandisit tablosu, mezenterik lenfadenit, septisemi, artrit, miyokardit, subakut hepatit, organ apseleri, menenjit, üreterit gibi klinik tablolar oluşturabilmektedir. Mikrodalga fırın pişirme tekniğinde belirtilen miktar ve süreleri dikkate alınarak 500g, 5 kıyma örneğine 109 hücre/ mi oranında Yersinia enterocolitica (0:3 P41797) saf kültürü hijyenik koşullarda inoküle edilmiştir. Enfekte kıymalar döner tablalı mikrodalga fırında 150W(35°C), 400W(54°C), 550W(67°C), 700W(80°C) ve 800W(97°C)' de 4 dakika süreyle pişirilmiştir. Pişirme işleminin sonunda kıymadan alınan örnekler tamponlanmış peptonlu suda ön zenginleştirme işlemine tabi tutulmuş ve 1., 7., 14. ve 21. günlerde Yersinia enterocolitica varlığına bakılmıştır. Bu amaçla Yersinia Selektif Supplement içeren Yersinia Selektif Agar Base (CİN Agar) kullanılmıştır. Deney tamamlanıncaya kadar tamponlanmış peptonlu sudaki kıyma örnekleri +4 °C de buzdolabı sıcaklığında bekletilmiştir.ÖZET Emel ÇAKIROĞLU Yersinia enterocolitica ile infekte edilmiş kıyma örneklerinin 150W(35°C)'de 4 dakika pişirilmesi sonunda yapılan ekimlerde, 1. gün 1,5 x 102 hücre/ml, 7. gün 6,4 x 105 hücre/ml, 14. gün 7,9 x 107 hücre/ml, 21. gün 1,8 x 1010 hücre/ml oranında üreme tespit edilmiştir. 400W(54°C)' de pişirilen kıymada, 1. gün 1,5 x 102 hücre/ml, 7. gün 5 x 105 hücre/ml, 14. gün 6,2 x 107 hücre/ml, 21. gün 7,6 x 108 hücre/ml oranında Yersinia enterocolitica tespit edilmiştir. Diğer taraftan 550W(67°C), 700W(80°C) ve 800W(97°C)' de mikrodalga ile ısıl işleme tabi tutulmuş kıyma örneklerinde bu mikroorganizma tespit edilememiştir. Anahtar Kelimeler : Mikrodalga fırın, Yersinia enterocolitica II
dc.description.abstractABSTRACT Emel CAKIROGLÜ ABSTRACT MSc THESIS THE PRESENCE OF Yersinia enterocolitica IN MINCED MEAT IN MICROWAVE OVEN Emel ÇAKIROGLU DEPARTMENT OF BIOLOGY INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERCITY OF KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM Supervision Assoc. Prof. Dr. Özlem ERDO?RUL Year: 2001 Pages: 30 Jury: 1) 2) 3) In this study, we examined the thermal effect of microwave oven in different heats to that infected with Yersinia enterocolitica (O: 3 P 41797) in minced meat. Yersinia enterocolitica is Gram negative bacterium in the shape of small rod and it is a member of Enterobacteriaceae. The pathological type of Yersinia enterocolitica is caused Yersiniosis and is frequently characterized by such symptoms as gastroenterit is with diarrhea and or vomiting; however, fever and abdominal pain are the healthmark symptoms Yersinia infections mimic appendicitis, and mesentheric lymphadenitis, joints and urinary tract, terminal ileit, septisemia, myocardit, subacut hepatit, menengitis etc. According to the cooking techniques and data about microwave under sterile conditions 109 cell/ ml Yersinia enterocolitica (0:3 P 41797) pure culture were inoculated to 500 g minced meat samples. The infected samples were cooked for 4 minutes at 150W(35°C), 400W(54°C), 550W(67°C), 700W(80°C), 800W(97°C) in the microwave oven and on 1st, 7th, 14th, 21th days. The presence of Yersinia enterocolitica was determined with Yersinia Selective Agar Base (Cefsulodin-Irgasan-Novobiocin, CIN Agar). Until the experiment was completed, minced meat samples in Phosphate Buffered Saline were kept in the refrigerater at + 4 °C. The infected minced meat samples cooked in microwave oven at 150W(35 °C) for four minutes. At the end of this cooking, following results were recorded; 1st 1,5 x 102 cell/ ml, 7th 6,7 x 105 cell/ ml, 14th 7,9 x 107 cell/ ml, 21th 2,1 x 1010 cell/ ml. The same experiment was conducted at 400W(54°C) and the results were as follows; 1st 1,5 x 102 cell/ ml, 7th 5,2 x 105 cell/ ml, 14th 6,2 x 107 cell/ ml, 21th 7,6 x 108 cell/ ml. On the other hand, at 550W(67°C), 700W(80°C), 800W(97°C), no microorganisms were found on minced meat samples microwaved at. Key Words: Microwave oven, Yersinia enterocolitica. Illen_US
dc.languageEnglish
dc.language.isoen
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBiyolojitr_TR
dc.subjectBiologyen_US
dc.titleThe Prese of yersinia enterocolitaca`nın in minced meat in microwave oven
dc.title.alternativeMikrodalga fırında pişirilen kıymadaki yersinia enterocolitaca'nın gelişiminin incelenmesi
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentDiğer
dc.subject.ytmGround meat
dc.subject.ytmYersinia enterocolitica
dc.subject.ytmMicrowave oven
dc.identifier.yokid115167
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityKAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid105897
dc.description.pages30
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess