Show simple item record

dc.contributor.advisorOnur, Senem
dc.contributor.authorBayraktar, Özden
dc.date.accessioned2020-12-09T12:26:38Z
dc.date.available2020-12-09T12:26:38Z
dc.date.submitted2006
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/211800
dc.description.abstractÖZETYemek, insanın varlığını sürdürebilmesi için en temel gereksinimidir. Fizyolojikgereksinimi yanında toplum içinde sosyal gruplaşmalara, sosyal gereklere, duygusalgereklere, koşullanmalardan doğan gereklere ve imaj kaynaklı gereklere cevapvermektedir.İnsanın varolduğu andan itibaren yeme gereksinimini karşılayacak mekanlar beslenmebiçimlerine bağlı olarak, kültür,coğrafya, ekoloji, ekonomik yapı ve tarihsel sürece göreşekillenmiştir.Toplumun zamanla değişen yapısı, değişen değerler ve yaşam biçimlerinin sonucuolarak konut dışı yeme içme alışkanlığı yaygınlaşmıştır.İstanbul'da bugünkü anlamıyla konut dışı yeme içme mekanları 19.yüzyıl sonlarındaBatılılaşma hareketi etkisiyle açılmıştır. Beyoğlu Bölgesi geçmişinden itibaren Batılıanlamda yeme içme mekanlarına her zaman ev sahipliği yapmıştır.?İstanbul Beyoğlu Bölgesi'nde Bazı Konut Dışı Yeme İçme Mekanlarının OturmaElemanlarının İrdelenmesi? konulu bu tezde konut dışı yeme içme mekanlarınınsınıflandırılması yapılmış ve oturma elemanlarının tasarım kriterleri nesnel ve özneletkenler olarak incelenmiştir. Bu incelemeler sonucu Beyoğlu'ndaki günümüz yemeiçme mekanlarının oturma elemanları irdelenmiştir.Tez dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde yeme içme eyleminin gerekliliği,konut dışı yeme içme eyleminin oluşumu, Türkiye'de toplumun değişen sosyal,kültürel, ekonomik yapısı paralelinde bu eylemin gelişimi açıklanmış ve yeme içmemekanları için yapılan sınıflandırmalar incelenerek tez kapsamında yeme içmemekanları sınıflandırılması yapılmıştır.iiİkinci bölümde araştırma zemini olarak seçilen İstanbul Beyoğlu Bölgesi'nin tarihi vesosyal yapısı incelenerek bölgedeki yeme içme eyleminin gelişimi anlatılmıştır.Üçüncü bölümde oturma elamanının tanımı yapılmış ve oturma elemanının tarihselgelişimi açıklanarak konut dışı yeme içme mekanlarının oturma elemanlarınıntasarımını etkileyen etkenler açıklanmıştır.Dördüncü bölümde ise Beyoğlu bölgesindeki bazı yeme içme mekanlarının oturmaelemanları irdelenerek işlev, antropometri, malzeme ve çevreye bağlı nesnel etkenlerle,görsel iletişim, sosyo-kültürel etkenler, tasarımcı, kullanıcı, özgünlük etkenlerine bağlıolarak irdelenmiştir.Sonuç bölümünde tezin genel değerlendirilmesi yapılmış, konut dışı yeme içmemekanlarının oturma elemanlarının çözümünde yapılan saptamalar anlatılmıştır.Anahtar kelimeler: Konut dışı yeme içme mekanları, oturma elemanları , Beyoğluiii
dc.description.abstractZUSAMMENFASSUNGDas Essen ist die Grundnotwendigkeit für die Existenz des Menschen. Neben demfyziologischen Bedarf,werden unter anderem soziale sowiegefühls bedingte, als auchsozial bedingte Bedürfnisse gedeckt.Die menschliche Veranlagung, sich in gruppen zu gliedern, bzw. Sich ein İmage zuzufügen, kommt hierbei zum Vorschein.Seit der Existenz des Menschen, formt sich mit dem Ernaerungsstil, unter kulturellem,geografischem, ekologischen sowie ekonomischen als auch geschichtlichen Einflüssen,auch der Ort, der dem Essensbedarf dient.Mit der Zeit veraendern sich Gemeinschaftsleben und soziale Werte.Dies bedingtentsteht eine Lebensweise, in der das Essen und Trinken ausserhalb des Hauses zu einerweit verbreiteten Angewohnheit wird.Plaetze/Orte, die heutzutage gastronomisch dienen,wurden in İstanbul erstmalig gegenEnde des 19.Jahrhunderts mit beginn der westlichen Orientierung eröffnet.İn diesemSinne steht der Stadtteil Beyoglu im Mittelpunkt.Mit dieser These ?Auslegung der Sitzelementare in der Gastronomie im StadtteilBeyoglu?? wurden gastronomische Betriebe in Klassen geordnet und Sitzelementareihren Entwurfskriterien entsprechend sachlich und subjektiv untersucht. (İn diesemZusammenhang wurden einige Gaststaedtten in Beyoglu benutzt). Diese These bestehtaus vier Kapiteln. Das erste Kapitel handelt von der Notwendigkeit des Essens ,demAnfang der Gastronomie und deren Entwicklung in der Türkei unter sozialen,kulturellen und ekonomischenivEinwirkungen, sowie von der Klassifizierung von eben diesen Gasttaedtten. Das zweiteKapitel gibt geschichtliche und soziale Kenntnis vom Stadtteil Beyoglu im Bezug aufdie Entwicklung der Gastronomie.İm dritten Kapitel werden die Sitzelementare beschrieben und erleutert, wie sich derZeitwandel auf deren Entwurf und Funktionsweise ausgewirkt hat. İm vierten Kapitelwurden die Sitztelementare einiger Gaststaedtten in Beyoglu untersucht.Hierbei wurde auf Funktion, Antroprometrie, Material, umgebungs bedingt sachlicheEinflüsse und auf sozial-kulturelle sowie optische Aspekte geachtet Dabei wurde aufEntwurf verbrauchergerechtes Design besonders Wert gelegt.İm Endkapitel wurde diese These generell bewertet unda uf Feststellungen bezüglichder Sitzelementare in der Gastronomie hingewiesen..Schlüsselwörter: Gastronomie, Sitzelementare, Beyoglu.ven_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectİç Mimari ve Dekorasyontr_TR
dc.subjectInterior Design and Decorationen_US
dc.titleİstanbul Beyoğlu bölgesindeki bazı yeme içme mekanlarının oturma elemanlarının incelenmesi
dc.title.alternativeAuslegung der sitzelementare in der gastronomie im stadteil İstanbul Beyoğlu
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentDiğer
dc.identifier.yokid170176
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityMİMAR SİNAN GÜZEL SANATLAR ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid184189
dc.description.pages122
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess