Whey ile beslenmenin yanıkta serbest oksijen radikalleri, glutatyon düzeyi ve lokal inflamasyon bulgularına etkisi
dc.contributor.author | Öner, Osman Zekai | |
dc.date.accessioned | 2020-12-09T12:18:18Z | |
dc.date.available | 2020-12-09T12:18:18Z | |
dc.date.submitted | 2002 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/211401 | |
dc.description.abstract | ÖZET Yanıkta ortaya çıkan lokal ve uzak organ hasarının antioksidan ilaçlarla azaltılabileceği bilinmekte, Süt serumundan elde edilen ve antioksidan özellikleri iyi bilinen bir besin maddesi olan whey proteinin de aynı etki mekanizmasıyla yanıkta meydana gelen lokal ve uzak organ hasarını azaltacağı düşünülmektedir. Bu çalışmada dişi sıçanlarda 3 hafta boyunca whey prekondüsyonu uygulandıktan sonra deneysel yanık modeli yapıldı ve yanıktan sonra 4. saat ile 72. saatlerde karaciğer ve böbrekteki SOR, lipid peroksidasyonu ve GSH düzeylerine, 72. saatte ise bunlara ek olarak derideki histopatolojik değişikliklere bakıldı. Yanıktan sonraki 4. Saatte prekondüsyon yapılmamış gruptaki SOR ve lipid peroksit düzeylerinin ileri derecede artmış olduğu, prekondüsyon yapılmış olan grupta ise normal düzeyin bile altına inmiş olduğu saptandı. Yanık yapılmaksızın prekondüsyon uygulanmış gruptaki SOR ve lipid peroksidasyon düzeylerinin de normalin altında olduğu belirlendi. GSH düzeyinde ise erken dönemde gruplar arası bir farklılık gösterilemedi. Yanıktan 72 saat sonra alınan deri örneklerinin incelenmesi sonucunda, prekondüsyon yapılan gruptaki fibroblastik aktivitenin ve subepidermal inflamasyon ve ödemin azalmış olduğu ve bu saatlerde ölçülen GSH in prekondüsyon yapılan grupta yükselmiş olduğu saptandı. Whey prekondüsyonunun normal metabolizmada ve yanık sonrasında uzak organlarda açığa çıkan SOR ve lipid peroksidasyon düzeyini azalttığı, Geç dönemde ise GSH düzeyini arttırdığı, derideki lokal inflamasyon ve ödem bulgularını ise azalttığı belirlendi. | |
dc.description.abstract | SUMMARY It is known that antioxidant preconditioning can limit the findings of local inflamation and distant organ injury in burn trauma. It is also well known that whey, a dairy product containing milk serum proteins, has strong antioxidant effects via delivering essential substrates in to the cells to be used in GSH synthesis. Thus whey could be used to diminish the local inflamation and distant organ injury observed in Burn trauma. In this study we used an experimental thermal injury model after preconditioning the female rats for 3 weeks with whey protein and determined the levels of free oxigen radicals, lipid peroxidation and GSH, via using Chemoluminometry and TBARS tests 4 and 72 hours after burn trauma. At 72 hours we also took skin samples to examine the Histopathological level of inflamation and edema. The levels of free oxygen radicals and rate of lipid peroxydation were significantly increased 4 hours after burn trauma in non whey preconditioned group where as in preconditioned group these levels were significantly decreased so that they were even below the normal values. Whey preconditioning without burn trauma has also led to a decreasement of these values significantly but there was no significant alteration in GSH levels on these early groups. Elevated GHS levels were observed in whey preconditioned group only 72 h after burn trauma. At this time skin samples revealed a diminished edema and inflamation rate in the group with whey precondition compared to nonpreconditioned. We concluded that preconditioning with whey decreases the levels of free oxygen radicals and lipid peroxydantes compared to normal levels and the levels that are observed after burn trauma. Preconditioning with whey also diminishes the local edema and inflamation rate observed in Burn trauma after 3 days. An increased GSH level is also achieved at this time. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/embargoedAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Genel Cerrahi | tr_TR |
dc.subject | General Surgery | en_US |
dc.title | Whey ile beslenmenin yanıkta serbest oksijen radikalleri, glutatyon düzeyi ve lokal inflamasyon bulgularına etkisi | |
dc.type | doctoralThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Genel Cerrahi Anabilim Dalı | |
dc.identifier.yokid | 117168 | |
dc.publisher.institute | Tıp Fakültesi | |
dc.publisher.university | MARMARA ÜNİVERSİTESİ | |
dc.type.sub | medicineThesis | |
dc.identifier.thesisid | 115539 | |
dc.description.pages | 49 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |