Kahramanmaraş ili kentsel alanda yaşayan ailelerin gıda tüketimini etkileyen faktörler ve marka gerçeği
dc.contributor.advisor | Orhan, M. Enver | |
dc.contributor.author | Candemir, Serhan | |
dc.date.accessioned | 2020-12-09T12:13:43Z | |
dc.date.available | 2020-12-09T12:13:43Z | |
dc.date.submitted | 2006 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/211175 | |
dc.description.abstract | Bu çalışmanın amacı; Kahramanmaraş kentsel alanında ikamet edentüketicilerin gıda tüketim davranışlarını ve marka seçimlerini etkileyen faktörlerianaliz etmektir. Çalışmada gıda tüketimi ile tüketicilerin demografik vesosyoekonomik özellikleri arasındaki ilişkiyi araştırmak amacıyla dört ürünkategorisini içeren tüketici anketi kullanılmıştır. Bu ürünler, süt, meyve suyu,paketlenmiş et ve et ürünleri ve zeytinyağıdır. Markalar tüketicilerin gıda tercihlerinietkileyen en önemli faktörlerden biridir. Ayrıca; süpermarket veya market markalıürünler ulusal markalara göre ucuz fiyatlı ve daha az masraflı paketleme gibi daharekabetçi bir ortam sağlamaktadır. Araştırma sonuçlarına göre, Kahramanmaraşkentsel alanındaki tüketicilerin yaklaşık %65'i market markalı ürünleri satınalmaktadırlar. Tüketicilerin gıda tüketimini ve marka tercihlerini etkileyenfaktörlerden en önemlileri hane halkının gelirleri, tüketicilerin eğitimi, aileninçocuklu olup olmaması, kadınların çalışıp çalışmamasıdır. Ayrıca sosyoekonomikfaktörlerin yanı sıra fiyat indirimi veya promosyonları takip etmek, en ucuz markayısatın alma, aynı markayı satın alma veya marka değiştirme sıklığı ve yeni markalarıveya farklı markaları deneme isteği gibi markalara yönelik tüketicilerin değeryargıları, inanç ve tutumları da incelenmiştir. Bu araştırmanın sonucu özellikletüketiciler tarafından sıkça satın alınan süt ve meyve suyu gibi ürün sektörleri ilesüpermarket marka yöneticileri ve gıda pazarlamacılarına önemli katkılardabulunacaktır.Anahtar Kelimeler: Tüketici davranışı, gıda tüketiminde etkili olan faktörler,tüketici, Kahramanmaraş | |
dc.description.abstract | The objective of this study is to analyze factors which affect consumers? foodconsumption behavior and brand choices in urban area of Kahramanmaras. Thestudy uses consumer survey data and four products, fluid milk, fruit juice, meat andmeat products, and olive oil, to investigate relationship between food consumptionand consumers demographic and socioeconomic characteristics. Brands can affectvarious stages of consumer food choices. Moreover, supermarket or store brandsprovide consumers with a competitive alternative to national brands such as lowerprices and inexpensive packaging. Results indicate that approximately 65% ofconsumers buy supermarket label products in urban area of Kahramanmaraş. Inparticular, factors that affects consumers? food consumption and brand choices arehousehold income, education, presence of child, status of women and attitudestowards brands such as search for price cuts or price promotion, buy the cheapestbrand, buy the same brands or change brands, try new or different brands. Thefindings of this research have important implication for supermarket brandmanagements and food marketers especially in frequently bought product classessuch as fluid milk and fruit juice.Key Words : Consumer?s behavior, food consumption, consumer, Kahramanmaras. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Ekonomi | tr_TR |
dc.subject | Economics | en_US |
dc.subject | Ziraat | tr_TR |
dc.subject | Agriculture | en_US |
dc.title | Kahramanmaraş ili kentsel alanda yaşayan ailelerin gıda tüketimini etkileyen faktörler ve marka gerçeği | |
dc.title.alternative | The factors effecting food consumption of families live in rural area of Kahramanmaraş and label realities | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Kahramanmaraş | |
dc.subject.ytm | Food consumption | |
dc.identifier.yokid | 9006396 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 213677 | |
dc.description.pages | 61 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |