Kahramanmaraş`ta kıl keçilerinin süt verim özellikleri
dc.contributor.advisor | Baş, Sinan | |
dc.contributor.advisor | Dayısoylu, Sinan | |
dc.contributor.author | Ata, Mustafa | |
dc.date.accessioned | 2020-12-09T12:08:13Z | |
dc.date.available | 2020-12-09T12:08:13Z | |
dc.date.submitted | 2007 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/210955 | |
dc.description.abstract | Kahramanmaraş'ın 4 ilçesinde yürütülen bu çalışmada, yetiştirici şartlarında 68 Kıl keçisinin süt verim özellikleri ile sütün kompozisyonuna bölge ve yaş faktörlerinin etkileri araştırılmıştır.Laktasyon süresi, toplam süt verimi ve günlük ortalama süt verimi sırasıyla 132.18±0.27 gün, 63.97±2.73 kg ve 0.450±0.020 kg olarak belirlenmiştir. Bu özellikler bakımından Merkez ilçe en yüksek ortalamaları göstermiş olup, bunu en yakın ilçe olan Türkoğlu izlemiş, en düşük değerlere ise en uzak ilçe olan Andırın ilçesi sahip olmuştur.Sütte kuru madde, yağ, kül, özgül ağırlık ve ph değerleri sırasıyla % 13.38±0.09, % 3.98±0.07 , % 0,855±0,004, 1,030±0,001 gr ve 6,594±0,009 olarak tespit edilmiştir. Kuru madde ve yağ özellikleri için ilçeler arası farklılık süt verim özelliklerinin tam tersine bir seyir izlemiştir.İncelenen bütün özelliklerde bölge farklılıkları çok önemli (P<0.01) etkiye sahiptir. Yaş faktörü ise toplam süt ve günlük ortalama süt verimlerinde çok önemli (P<0.01) olarak belirlenmiştir. | |
dc.description.abstract | In this research, the effect of region and age on milk yield and milk composition of 68 Hairy goats breed under breeders? conditions, were investigated.Lactation duration, lactation milk yield and daily milk yield were 132.12±0.27 days, 63.97±2.73 kg and 0.450±0.020 kg, respectively. Central region had maximum values, region Türkoğlu had the second maximum values and the minimum values belonged to region Andırın was the farthest region to city centre.Percentage of dry matter, milk fat, ash were 13.38±0.09, 3.98±0.07 and 0,855±0,004 respectively. pH and density of milk were 6,594±0,009 and 1,030±0,001 respectively. Differences of these traits among regions, progressed contrary to milk yield traits.Region was statistically significant (P<0.01) for all traits were invetigated. Age was statistically significant (P<0.01) just for lactation milk yield and daily milk yield. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Veteriner Hekimliği | tr_TR |
dc.subject | Veterinary Medicine | en_US |
dc.subject | Ziraat | tr_TR |
dc.subject | Agriculture | en_US |
dc.subject | Zooloji | tr_TR |
dc.subject | Zoology | en_US |
dc.title | Kahramanmaraş`ta kıl keçilerinin süt verim özellikleri | |
dc.title.alternative | Milk yield of hairy goats in Kahramanmaraş | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Zootekni Anabilim Dalı | |
dc.identifier.yokid | 314842 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 177109 | |
dc.description.pages | 43 | |
dc.publisher.discipline | Zooloji Bilim Dalı |