Show simple item record

dc.contributor.advisorErgun, Muharrem
dc.contributor.authorAkkaya, Özden
dc.date.accessioned2020-12-09T12:02:43Z
dc.date.available2020-12-09T12:02:43Z
dc.date.submitted2009
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/210736
dc.description.abstractBu çalışmanın amacı bazı orta mevsim sofralık üzüm çeşitlerinin taze hazırlanmış ürünler olarak değerlendirilebilirliğinin ve taze hazırlama işleminin bu üzümler üzerine etkilerinin araştırılmasıdır. Kahramanmaraş Tarımsal Araştırma Enstitüsü üzüm bağından elde edilen toplam 13 çeşit ve 4 tip bu çalışmada kullanılmıştır. Üzüm taneleri saplarından ayrıldıktan sonra 10 gün süre ile 4 ºC'de PET (Polyethylene terephthalate) kaplar içerisine bekletilmiştir. Kalite kayıpları kusur olarak, ağırlık kaybı, toplam suda çözünür kuru madde, pH ve titre edilebilir asit miktarlarındaki değişmeler depolama süresince kayıt edilmiştir. Sap çukurundaki kararma en büyük kusur olarak bulunmuş ve bunu sap çukurundaki çökme, hem sap çukurundaki hem de tane yüzeyindeki çürüme ve çatlama takip etmiştir. İri taneli `Big Perlon', `Hatun Parmağı' ve `Ribol' sofralık üzüm çeşitleri, 17 çeşit ve tip içerisinde taze kesme işlemine uygun bulunmuştur.
dc.description.abstractThe objectives of this study were to evaluate whether some mid-season table cultivars and types can be used as minimally processes produce and to investigate the effects of minimal processing on the quality of the table grapes. A total of 13 cultivars and types obtained from the vineyard of Kahramanmaras Agricultural Research Institute were used in this study. After removing of the stems, grape berries placed in PET (Polyethylene terephthalate) containers were stored in a 4 ºC cold room for 10 days. Changes in quality losses as defects, weight loss, soluble solids, titratable acidity and pH were recorded during the storage period. Browning on the stem end was the major defect followed by collapse on the stem end, decay both on the stem end and on the berry surface, and splitting. `Big Perlon?, `Hatun Parmagi? and `Ribol? table grape cultivars with large berry size were found to be suitable among 17 cultivars and types as minimally processed produce.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleBazı orta mevsim üzüm çeşitlerinin taze hazırlanmış ürünler olarak değerlendirilebilirliğinin araştırılması
dc.title.alternativeEvaluation of some mid-season table grape cultivars and types as minimally processed produce
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentBahçe Bitkileri Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid331642
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityKAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid237796
dc.description.pages41
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess