Show simple item record

dc.contributor.advisorIlgın, Mürüvvet
dc.contributor.authorGülbağ, Fatih
dc.date.accessioned2020-12-09T11:56:40Z
dc.date.available2020-12-09T11:56:40Z
dc.date.submitted2010
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/210417
dc.description.abstractBu çalışma, son yıllarda çeşitliliği ve kullanım alanı artan ticari organik preparatların organik çilek yetiştiriciliğinde kullanılabilirliğini belirlemek, bunların birbirine ve klasik yetiştiricilikte kullanılan gübrelere üstünlükleri ve hangisinin daha faydalı olduğunun belirlenmesi amacıyla 2008-2009 yıllarında yürütülmüştür. Çalışmada çeşitli ticari firmalardan temin edilen Potasyum Humat (DH), Bitkisel Menşeli Sıvı Humik Asit (BF) ve Deniz Yosunu (AC) ürün tiplerindeki Organik Preparatlar, kontrol uygulaması olarak ise klasik gübreleme (KY) yapılmıştır. Bu uygulamaların, Camarosa ve Elsanta çilek çeşitlerinde meyve verim ve kalitesi, ayrıca bitki gelişimi üzerine etkileri incelenmiştir. Çalışma sonucunda uygulamalar bakımından, organik uygulamalar ile yetiştirilen çilek meyveleri ortalama meyve ağırlığı dışında, klasik koşullarda yetiştirilenler ile aynı verim ve kaliteyi yakalamıştır. Bitki gelişimi açısından, KY uygulaması ile organik uygulamalardan BF uygulaması üstün bulunmuştur. Camorasa çilek çeşidi klasik yetiştiricilikte gösterdiği renk, meyve sertliği, iri meyve, kuvvetli bitki gelişimi vb. olumlu özelliklerini organik yetiştiricilikte de göstermiştir. Çeşit x uygulama interaksiyonu bakımından, titre edilebilir asitlik ve yaprak sayısı değerleri dışında incelenen tüm parametrelerde istatistiksel açıdan farklılık önemsiz bulunmuştur. Bitki gelişimi açısından Camarosa çeşidinde BF ve KY uygulamaları üstün bulunmuştur.Anahtar kelimeler: Çilek, verim, kalite, klasik ve organik yetiştiricilik, organik gübre
dc.description.abstractThis study was conducted to determine the usage of commercial organic preparates, which are gaining popularity with diversity in recent years, on strawberry culture and investigate their advantages to classical fertilization between 2008-2009. During the study, potassium humat (DH), plant-based liquid humic acid (BF), sea weed (AC) were used as organic preparates, and classical fertilization was used as control (KY). The effects of the organic preparates on the yield and quality of fruits as well as vegetative growth were investigated in Camarossa and Elsanta strawberry cultivars. Organic and classical fertilization resulted in the same level of yield and quality, but fruit weight was lower with organic preparates. Out of the applications BF and KY significantly affected the vegetative growth. It appeared that with organic based preparates the vegetative development of strawberry plants could be as much as obtained with classical fertilizer. The color and firmness of fruits, percentage of bigger fruits and strong vegetative growth obtained with organic preparates occured to be similar to those obtained with organic fertilization. According to interaction beetween cultivar and application, most parameters were statisticaly not significant, except titrable acid and number of leaves. In Camarossa cultivar a better plant growth was obtained with BF and KY applications compared to other applications.Key words: Strawberry, yield, quality, classical and organic cultivation, organic fertilizeren_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleFarklı organik preparatların, bazı çilek çeşitlerinde (Camorasa ve Elsanta) verim, meyve kalitesi ve bitki gelişimi üzerine etkilerinin belirlenmesi
dc.title.alternativeDetermination of the effects of different organic preparates on the yield, fruit quality and plant growth in some strawberry cultivars (Camarossa and Elsanta)
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentBahçe Bitkileri Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid360402
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityKAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid252558
dc.description.pages78
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess