Öküzgözü ve boğazkere üzüm çeşitlerine ait çekirdeklerin yağ asit kompozisyonu bakımından karşılaştırılması
dc.contributor.advisor | Karaca Sanyürek, Nesrin | |
dc.contributor.advisor | Aydın, Sevinç | |
dc.contributor.author | Aritürk, Necmi | |
dc.date.accessioned | 2020-12-09T11:50:54Z | |
dc.date.available | 2020-12-09T11:50:54Z | |
dc.date.submitted | 2020 | |
dc.date.issued | 2020-06-30 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/210165 | |
dc.description.abstract | Son yıllarda yapılan çalışmalar üzüm çekirdeklerinde bulunan sağlıklı yağ asitlerinin yüksek bir potansiyele sahip olduğunu ortaya çıkartmıştır. Bu nedenle çalışmamız ülkemizin en önemli üzüm çeşitleri içerisinde yer alan Elazığ bölgesinde yetiştiriciliği yapılan Öküzgözü ve Boğazkere üzüm çeşitlerinin çekirdek yağlarının kalite kriterlerini belirlemek, yağ miktarı ve yağ asit düzeyleri bakımından karşılaştırmak amacıyla planlanmıştır. Yaptığımız analizler sonucunda; miristik asit (%0,36±0,02), palmitik asit (%20,45±0,67) ve palmitoleik asit (%5,80±0,10) miktarları karşılaştırıldığında, Boğazkere üzüm çeşitine ait çekirdeklerde, Öküzgözü üzüm çeşitine ait çekirdeklerden daha yüksek oranlarda tespit edilmiştir. Stearik asit (%1,15±0,03), oleik asit (%19,40±0,4), linoleik asit (%54,75±0,69), alfa-linoleik (%0,07±0,02) ve gama-linoleik asit (%0,24±0,01) miktarları karşılaştırıldığında ise Öküzgözü üzüm çeşitlerine ait çekirdeklerde, Boğazkere üzümlerine ait çekirdeklerden daha yüksek oranlarda tespit edilmiştir. Tespit edilen yağ asitleri oranları çeşit bakımından istatistiki olarak önemli bulunmuştur. | |
dc.description.abstract | Studies in recent years have revealed that healthy fatty acids found in grape seeds have a high potential. For this reason, our study was planned to determine the quality criteria of the core oils of Öküzgözü and Boğazkere grape varieties grown in the Elazig region, which is among the most important grape varieties of our country, and to compare them in terms of oil amount and fatty acid levels. As a result of our analysis; When the amounts of myristic acid (%0.36 ± 0.02), palmitic acid (%20.45 ± 0.67) and palmitoleic acid (%5.80 ± 0.10) are compared, the seeds of Boğazkere grape varieties are higher than the seeds of Öküzgözü grape varieties. It was detected at high rates. stearic acid (%1.15 ± 0.03), oleic acid (%19.40 ± 0.4), linoleic acid (%54.75 ± 0.69), alpha-linoleic (%0.07 ± 0.02) and gamma when the amount of linoleic acid (%0.24 ± 0.01) was compared, it was found at higher rates in the seeds of Öküzgözü grape varieties than the seeds of Boğazkere grapes. The determined fatty acid ratios were found statistically significant in terms of variety. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Gıda Mühendisliği | tr_TR |
dc.subject | Food Engineering | en_US |
dc.title | Öküzgözü ve boğazkere üzüm çeşitlerine ait çekirdeklerin yağ asit kompozisyonu bakımından karşılaştırılması | |
dc.title.alternative | Comparison of the seeds of öküzgözü and boğazkere grape varies from the maintenance of oil acid composition | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2020-06-30 | |
dc.contributor.department | Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı | |
dc.identifier.yokid | 10332562 | |
dc.publisher.institute | Lisansüstü Eğitim Enstitüsü | |
dc.publisher.university | MUNZUR ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 625921 | |
dc.description.pages | 55 | |
dc.publisher.discipline | Gıda Mühendisliği Bilim Dalı |