Show simple item record

dc.contributor.advisorKaraca Sanyürek, Nesrin
dc.contributor.advisorAydın, Sevinç
dc.contributor.authorAritürk, Necmi
dc.date.accessioned2020-12-09T11:50:54Z
dc.date.available2020-12-09T11:50:54Z
dc.date.submitted2020
dc.date.issued2020-06-30
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/210165
dc.description.abstractSon yıllarda yapılan çalışmalar üzüm çekirdeklerinde bulunan sağlıklı yağ asitlerinin yüksek bir potansiyele sahip olduğunu ortaya çıkartmıştır. Bu nedenle çalışmamız ülkemizin en önemli üzüm çeşitleri içerisinde yer alan Elazığ bölgesinde yetiştiriciliği yapılan Öküzgözü ve Boğazkere üzüm çeşitlerinin çekirdek yağlarının kalite kriterlerini belirlemek, yağ miktarı ve yağ asit düzeyleri bakımından karşılaştırmak amacıyla planlanmıştır. Yaptığımız analizler sonucunda; miristik asit (%0,36±0,02), palmitik asit (%20,45±0,67) ve palmitoleik asit (%5,80±0,10) miktarları karşılaştırıldığında, Boğazkere üzüm çeşitine ait çekirdeklerde, Öküzgözü üzüm çeşitine ait çekirdeklerden daha yüksek oranlarda tespit edilmiştir. Stearik asit (%1,15±0,03), oleik asit (%19,40±0,4), linoleik asit (%54,75±0,69), alfa-linoleik (%0,07±0,02) ve gama-linoleik asit (%0,24±0,01) miktarları karşılaştırıldığında ise Öküzgözü üzüm çeşitlerine ait çekirdeklerde, Boğazkere üzümlerine ait çekirdeklerden daha yüksek oranlarda tespit edilmiştir. Tespit edilen yağ asitleri oranları çeşit bakımından istatistiki olarak önemli bulunmuştur.
dc.description.abstractStudies in recent years have revealed that healthy fatty acids found in grape seeds have a high potential. For this reason, our study was planned to determine the quality criteria of the core oils of Öküzgözü and Boğazkere grape varieties grown in the Elazig region, which is among the most important grape varieties of our country, and to compare them in terms of oil amount and fatty acid levels. As a result of our analysis; When the amounts of myristic acid (%0.36 ± 0.02), palmitic acid (%20.45 ± 0.67) and palmitoleic acid (%5.80 ± 0.10) are compared, the seeds of Boğazkere grape varieties are higher than the seeds of Öküzgözü grape varieties. It was detected at high rates. stearic acid (%1.15 ± 0.03), oleic acid (%19.40 ± 0.4), linoleic acid (%54.75 ± 0.69), alpha-linoleic (%0.07 ± 0.02) and gamma when the amount of linoleic acid (%0.24 ± 0.01) was compared, it was found at higher rates in the seeds of Öküzgözü grape varieties than the seeds of Boğazkere grapes. The determined fatty acid ratios were found statistically significant in terms of variety.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectGıda Mühendisliğitr_TR
dc.subjectFood Engineeringen_US
dc.titleÖküzgözü ve boğazkere üzüm çeşitlerine ait çekirdeklerin yağ asit kompozisyonu bakımından karşılaştırılması
dc.title.alternativeComparison of the seeds of öküzgözü and boğazkere grape varies from the maintenance of oil acid composition
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2020-06-30
dc.contributor.departmentGıda Mühendisliği Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid10332562
dc.publisher.instituteLisansüstü Eğitim Enstitüsü
dc.publisher.universityMUNZUR ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid625921
dc.description.pages55
dc.publisher.disciplineGıda Mühendisliği Bilim Dalı


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess