Kahramanmaraş, Gaziantep ve Kilis illerindeki zeytin üretim alanlarında görülen zeytin dal kanseri hastalığı etmeni Pseudomonas savastanoi pv. savastanoi tanılanması
dc.contributor.advisor | Küsek, Mustafa | |
dc.contributor.author | Sivri, Nur | |
dc.date.accessioned | 2020-12-09T11:35:24Z | |
dc.date.available | 2020-12-09T11:35:24Z | |
dc.date.submitted | 2012 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/209431 | |
dc.description.abstract | Bu çalışmada Kahramanmaraş, Gaziantep ve Kilis illerindeki zeytin üretim alanlarından elde edilen zeytin urlarının morfolojik, biyokimyasal, fizyolojik, Biolog Sistemi ve moleküler yöntemle (PCR yöntemi) tanısı yapılmıştır. 2010 yılında çalışma kapsamında surveyler yapılmış; laboratuara getirilen urlu örneklerden bakteri izolasyonu yapılarak izolatlar elde edilmiştir. Beyaz-krem renkli düzgün gelişen 143 izolat, patojenite testleri için tütün bitkisinde Tütün aşırı duyarlılık (HR) yönünden test edilmiştir. 103 izolat pozitif sonuç vermiştir. Pozitif olan izolatlardan seçilen 31 izolat, 1 yaşındaki zeytin fidelerine inokule edilerek ur oluşumu gözlenmiştir. Ur büyüklüğü 5.5 ile 17 mm arasında değişmiştir. Buna göre NZ85-2 izolatı oluşturduğu 5.5 mm çapındaki urla en patojenisitesi en düşük; NZ24-5a izolatı oluşturduğu 17 mm çapındaki urla patojenisitesi en yüksek izolat olarak belirlenmiştir. Temel tanı yöntemi olarak LOPAT (Levan üretimi, Oksidaz reaksiyonu, Patates Pektolitik aktivitesi, Arginin Dihidrolazı ve Tütün Aşırı Duyarlılık Testi) Testi kullanılmıştır. LOPAT sonucu tanıya uygun şekilde (- - - - +) olarak bulunmuştur. Biolog Sistemiyle 71 farklı karbon kaynağının kullanımı ve 23 kimyasal maddeye hassasiyeti ile tanılamada 11 izolatın 10'u Pseudomonas savastanoi pv. nerii (% 26.5 ile % 73.6 arasında değişen oranlarda) olarak; 1'i de Pseudomonas savastanoi pv. fraxini (% 55.2) olarak belirlenmiştir. Pseudomonas savastonoi pv. savastonoi Biolog's Microbial Identification System software programında bulunmamaktadır. Bundan dolayı en yakın tür olan Pseudomonas savastanoi pv. nerii ile benzer bulmuştur. Moleküler yöntem olarak kullanılan PCR yöntemiyle izolatlar Pseudomonas savastanoi pv. savastanoi olarak belirlenmiştir. Yapılan surveylerde özellikle Gaziantep'in Nizip ilçesi, Oğuzeli ilçesi ve Antep Çıkışı (Uluyol) % 100 zeytin uru hastalığı ile bulaşık olarak; Kilis ili Merkez ilçesinde bulaşıklık % 80 olarak; Kahramanmaraş ili % 85 olarak belirlenmiştir. | |
dc.description.abstract | The objective of this study was to identify olive knots collected from olive grown areas in Kahramanmaraş, Gaziantep and Kilis provinces using the morphological, biochemical, physiological, Biolog System and molecular identification (PCR) methods. In 2010, surveys were made; samples bacteria were isolated from plant samples brought to laboratory from these olive grown areas. All collected 143 isolates that showed well developed with white-fluid colored in medium was tested on tobacco plant to determinate Tobacco Hypersensitive Reaction (HR) for their pathogenicity. Out of these samples, 103 isolates were found to be positive in pathogenicity test and 31 of them were chosen to inoculate in one-year old olive plants for re-knots growing detection. Knots size are 5.5 to 17 mm viameter. As a result NZ85-2 isolate which made 5.5 mm viameterhas the low pathogenicity and NZ24-5a isolate which made 17 mm viameter has the highest pathogenicity. LOPAT Test (Levan production, Oxydase reaction, Potato Pectolytic Activity, Arginine Dehydrolase ve Tobacco Hypersensitive Reaction Tests) were used as identification methods. LOPAT Test were found the most suitable methods for identificate these bacteria. LOPAT Test?s results were found (- - - - +) as suitable for identification. Using Biolog System tested 10 isolates of 11 isolates for 71 diffirent carbon sources and 23 chemical inhibitory sensitivity was found Pseudomonas savastanoi pv. nerii (similarity ratio 26.5 to 73.6 %), 1 of them Pseudomonas savastanoi pv. fraxini (similarity ratio 55.2 %). Because of not being Pseudomonas savastanoi pv. savastanoi in system library it shows most similar pathogens. These isolates was determined as Pseudomonas savastanoi pv. savastanoi by were investigated with molecular method (PCR) as well. Surveys also indicated that spatial ratio of presence of this bacteria was found to be 100 % in Gaziantep (Nizip, Oğuzeli and Gaziantep enterance (Uluyol)), 80 % in Kilis (City Center) and 85% in Kahramanmaraş. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Ziraat | tr_TR |
dc.subject | Agriculture | en_US |
dc.title | Kahramanmaraş, Gaziantep ve Kilis illerindeki zeytin üretim alanlarında görülen zeytin dal kanseri hastalığı etmeni Pseudomonas savastanoi pv. savastanoi tanılanması | |
dc.title.alternative | Identification of olive knot diseases Pseudomonas savastanoi pv. savastanoi in Kahramanmaraş, Gaziantep and Kilis olive grown areas | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Bitki Koruma Anabilim Dalı | |
dc.identifier.yokid | 446757 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 325748 | |
dc.description.pages | 89 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |