Show simple item record

dc.contributor.advisorAybek, Ali
dc.contributor.authorÜçok, Serdar
dc.date.accessioned2020-12-09T10:45:08Z
dc.date.available2020-12-09T10:45:08Z
dc.date.submitted2016
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/207347
dc.description.abstractGünümüzde biyogaz teknolojisi uygulamaları ekonomik ve çevresel yararlarından dolayı dünya genelinde gittikçe artmaktadır. Bundan dolayı, son yıllarda organik madde atıklarının biyogaz potansiyelinin belirlenmesiyle ilgili birçok araştırma ve inceleme yapılmıştır. Organik madde atıklarının özgül metan potansiyelinin belirlenmesine yönelik yapılan çalışmalar, biyogaz tesislerinin hem dizaynı hem de ekonomikliği açısından büyük bir öneme sahiptir.Ülkemizde organik atıklardan geri kazanılabilecek enerji potansiyeli oldukça yüksektir. Ülkemizin birçok yerleşim birimlerindeki pazarlarda sebze ve meyve atıklarından ve diğer organik atıklardan biyogaz elde eden tesisler sayesinde önemli miktarda enerji kazanımı söz konusu olabilecektir. Organik atıkların kullanımı, enerji üretiminin yanında atığın bertaraf edilmesinden dolayı, çevresel koruma açısından toprak, su ve hava kirliliği oluşumunu da en aza indirgemektedir. Diğer taraftan tesislerden üretilen organik atıklar ise bitkisel üretimde gübre olarak da değerlendirilebilir.Bu çalışmada, sebze ve meyve atıklarının kümülatif biyogaz ve metan üretimleri, HBT (Hohenheim Batch Testing) yöntemi ile, deneysel olarak belirlenmiştir. Sebze ve meyve atıklarının biyogaz verimleri 0.54-0.73 Nm3/kg OKM, metan verimleri ise 0.29-0.37 Nm3/kg OKM arasında bulunmuştur. Kümülatif özgül metan üretim değeri en yüksek domates atıklarında (0.37 Nm3/kg OKM) en düşük ise marul atıklarında (0.34 Nm3/kg OKM) oluşmuştur. Karışık sebze ve meyve atıklarının ortalama kümülatif özgül metan üretim değerleri 0.34 Nm3/kg OKM olarak belirlenmiştir. Elde edilen sonuçlar; biyogaz eldesi için önemli görülmektedir.
dc.description.abstractNowadays, biogas technology applications are gradually increasing worldwide due to the economic and environmental benefits. Many researches and studies related to the determination of the biogas potential of waste organic materials have been carried out in the recent years. Studies to determine the specific methane potential of organic waste materials have a great importance for both design and economical operation of the biogas plants. Energy potential that will be recovered from organic wastes are substantial in our country.Thanks to biogas plants gathering vegetable-fruit wastes and other organic wastes are planned to produce significant amount of renewable energy in our country markets. Owing to the use of organic wastes, the disposal of waste as well as energy production, soil, water, air pollution in terms of environmental protection are also minimized. On the other hand, the organic wastes produced from plants can also be utilised as fertilizer in vegetable production.In this study, the cumulative biogas and methane productions of vegetable and fruit wastes were experimentally determined with HBT (Hohenheim Batch Testing) method. Biogas and methane yields of vegetable and fruit wastes were found as 0.54-0.73 Nm3/kg OKM and 0.29-0.37 Nm3/kg OKM respectively. The highest value of the cumulative specific methane production are tomato wastes (0.37 Nm3/kg OKM), and the lowest value are lettuce wastes (0.34 Nm3/kg OKM), as well. The average cumulative specific methane production values of mixed vegetable and fruit wastes are determined as 0.34 Nm3/kg OKM. Obtained results for biogas production has importance.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleSebze ve meyve pazar atıklarının biyogaz üretim potansiyelinin belirlenmesi üzerine bir araştırma
dc.title.alternativeA research on determination of biogas production potential of vegetable and fruit wastes
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentBiyosistem Mühendisliği Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid10111639
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityKAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid426751
dc.description.pages72
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess