Show simple item record

dc.contributor.advisorAybek, Ali
dc.contributor.authorGüzel, Mehmet
dc.date.accessioned2020-12-09T10:44:10Z
dc.date.available2020-12-09T10:44:10Z
dc.date.submitted2016
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/207308
dc.description.abstractTarım sektörünün önemli bir dalı olan hayvansal üretim, ülke ekonomisi ve insan beslenmesindeki payını her geçen gün daha da artırmaktadır. Hayvansal üretimin bir sistem içerisinde gerçekleştirildiği kabul edildiğinde, üretimi etkileyen birçok faktör bulunmaktadır. Bu faktörlerin en önemlileri arasında bilgi, teknoloji, yem üretimi, hayvan sağlığı, nitelikli damızlık üretimi, işletme sermayesi, örgütlenme, doğru yönetim sayılabilir. Kahramanmaraş, bitkisel ve hayvansal üretim açısından ülke ekonomisinde önemli bir paya sahiptir. Hayvansal üretim içerisinde süt sığırcılığının önemi büyüktür. Sektöre ilişkin yöresel bazda kapsamlı olarak yapılacak araştırmalar, üretim planlaması ve ekonomik işletmecilik alanında oluşturulacak politikalara temel teşkil edecektir. Bu araştırmada, Kahramanmaraş süt sığırcılığı işletmelerinin yapısal ve mekanizasyon özelliklerinin belirlenmesi ve değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla, Kahramanmaraş iline bağlı ilçelerden, tabakalı tesadüfi örnekleme yöntemi ile seçilen 28 köy/belde'den toplam 115 işletmeden anket yoluyla yüz yüze görüşme yapılarak veriler elde edilmiştir. Yörede süt sığırcılığı yapan işletmelerin % 29.19'u besi sığırcılığı (BS), % 26.85'i bitkisel üretim, % 43.96'sı ise BS+BÜ faaliyetlerini de yapmaktadır. İşletmelerdeki inek ırklarının dağılımı, Siyah alaca ve melezi (%63.82), Simental ve melezi (%34.23), esmer (1.38) ve diğer (0.57) olarak belirlenmiştir. En yaygın barınak tipi, bağlı duraksız kapalı ahır tipi (%86.09) olduğu barınaklarda çoğunlukla taban malzemesi olarak beton (%92-%100), çatı malzemesi olarak da saç malzeme kullanıldığı saptanmıştır. İşletmelerin büyük çoğunluğu (% 84.77) doğal havalandırma yapmakta, havalandırma zamanları genel olarak günde üç kez (sabah+öğlen+akşam) yapan işletmelerin oranı % 74.05, iki kez (sabah+öğlen) yapan işletmelerin oranı ise %25.95 olmakta, barınaklarda doğal+elektrik ile aydınlatma (%94.76) gerçekleştirilmekte, çoğunlukla (% 85.07) düz betonarme yemlik tipi kullanılmaktadır. İşletmelerde en fazla işgücü (3 işgücü) ahır temizliğinde, en az ise sulama işlerinde (1 işgücü) olmakta, yemleme ve sağım işlerinde ise her biri için 2 işgücü kullanılmaktadır. Yapılan işlemlerin her biri için harcanan ortalama süreler; ahır temizliği 45 dakika, sulama 18 dakika, yemleme 43 dakika, sağım 45 dakika ve bakım 21 dakika olmaktadır. İşletmelerin; % 67.11'inde iki sıralı ardışık sağım yeri, % 32.89'unda iki sıralı paralel duraklı sağım yeri bulunmakta ve %83.33'ü mobil tip, %13.83'ü doğrudan gübre kanalında biriktirme, % 2.79'u paletli sonsuz zincirli gübre temizleme düzenleri kullanmaktadır. İşletmelerin %85.92'si hayvan gübresini açıkta depolamakta, %13.87'si ise gübre çukurunda depolamaktadır. Süt sığırcılığı işletmelerinin traktör ve tarım makinaları varlığı, işletme ölçeği büyüdükçe artmaktadır. İşletme başına ortalama traktör sayısı 0.76 ve makine sayısı ise 8.59 olarak hesaplanmıştır. Yapılan F-testi analizine göre, işletme ölçeği ile traktör varlığı, yeşil yem biçme makinesi, tarım arabası, yem kırma makinesi, yem karma ve dağıtma makinesi, süt soğutma tankı, sağım ünitesi, suluk ve işletmedeki toplam makine arasındaki ilişki istatistiksel olarak P<0.01 düzeyinde önemli bulunmuştur. Ayrıca, pulluk, sağım makinesi arasındaki ilişki P<0.05 düzeyinde, kültivatör, toprak işleme tırmığı ve silaj makinesi arasındaki ilişki ise P<0.10 düzeyinde önemli bulunmuştur. Elde edilen veriler, yörede yeni kurulacak işletmeler, mevcut işletmelerin iyileştirilmesi, hayvancılıkta mekanizasyon konusunda makine üreten kuruluşların üretim ve pazar oluşturma, sütün değerlendirilmesi vb. alanlarda kullanılabilecektir.
dc.description.abstractLivestock production is a major branch of the agriculture sector, its share in the country's economy and people's nutrition increases day by day. It was soon discovered that abortions performed in a system of animal production, there are many factors affect the production. The most important of these factors, technology, crop production, animal health, quality breeders, business capital, organization and management considered correct. Kahramanmaraş has a significant share in the country's economy in terms of crop and animal production. The importance of animal production in dairy cattle is great. Research will be conducted on a comprehensive regional basis for the sector. The research will form the basis for policies to be created in the areas of production planning and economic management. In this study, determination and evaluation of the structural and mechanization features of Kahramanmaraş dairy farms were aimed. For this purpose selected by stratified random sampling method in 28 villages / towns of making face to face interviews by questionnaire data were obtained from a total of 115 enterprises around Kahramanmaraş county.29.19 % of the enterprises engaged in dairy cattle also engaged in beef cattle (BC) in the region, 26.85 % of crop production (CP), while 43.96's % (BC) + (CP) is engaged in activities. The distribution of cow breeds in business was determined as Holstein and crossbred (63.82 %), Steindler and crossbred (34.23 %), brown Swiss (1.38) and other (0.57), respectively. The most common type of housing, depending streaming off the ranch type (86.09 %), mostly concrete as a base material in concrete and metal sheet (92% -100%) were found to be used as a roofing sheet material. The vast majority of businesses (84.77 %) to make natural ventilation, ventilation times are generally three times a day (morning + lunch + dinner ), the proportion of enterprises engaged 74.05 %, and the rate of businesses ventilate Twice (morning + afternoon) being 25.95 %, electricity and natural lighting in shelters (94.76 %), mostly (85.07 %), flat concrete type feeders are used. Most labor used in enterprises is for the barn cleaning (3 labor), watering works being least (1 labor), and in the feeding and milking tasks two labor are used for each. The average time spent on each of the tasks was 45 minutes for barn cleaning, 18 minutes for watering, 43 minutes for feeding, 45 minutes for milking and 21 minutes for maintenance. In enterprises; 67.11 % in two consecutive sequential milking place, 32.89 % in two rows parallel mounted milking places located and mobile types 83.33 %, 13.83 % stored directly in manure channel 2.79 % crawler used. 85.92's % while 13.87's % used manure pits for the manure storage. In the dairy farms usage of the tractors and machinery increases as the business scale grows. The average number of tractors per farm and the number of machine 8.59 were calculated to be 0.76. According to the F test result analysis, the relationship between the capacity of the farms and the total machinery presence of tractors, grass cutters, trailers, horizontal screw feed mixers, milk cooling tanks, milking units and the leech was found statistically significant in the level of P<0.01. Furthermore, the relationship between plow and milking machine and the relationship between foragers and cultivators, tillage harrows were found significant at P<0.05, and P<0.10, respectively. The obtained data can be used for newly established businesses, improvement of existing businesses, creating market for farm machinery producing organizations and the milk producers and so on those fields.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleKahramanmaraş ili süt sığırcılığı işletmelerinin yapısal ve mekanizasyon özelliklerinin belirlenmesi ve değerlendirilmesi
dc.title.alternativeDetermination and evaluation of agricultural structure and mechanization features of dairy cattle farms in Kahramanmaraş province
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentBiyosistem Mühendisliği Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid10121935
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityKAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid435060
dc.description.pages49
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess