Show simple item record

dc.contributor.advisorTekin, Servet
dc.contributor.authorÖzge, Zekeriye
dc.date.accessioned2020-12-09T10:19:34Z
dc.date.available2020-12-09T10:19:34Z
dc.date.submitted2018
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/206566
dc.description.abstractÇalışma Adana ilinde bulunan Zirai Üretim İşletmesi Tarımsal Yayım ve Hizmetiçi Eğitim Merkezi Müdürlüğü bahçesine kurulan damla sulama test masasında 2015 ve 2016 yıllarında yürütülmüştür. Çalışmada biber bitkisinin tuz eşik değeri dikkate alınarak 3 farklı tuzlu sulama konusu oluşturulmuştur. Denemede, tuz içeriği düşük olan ve ECw değeri 1.5 dS/m olan Td, orta tuz içeriğinde ve ECw değeri 3.0 dS/m To ve yüksek tuz içeriğine sahip ve ECw değeri 5.0 dS/m Ty konusu oluşturulmuştur. Ayrıca, denemede kuyu suyu Tk konusu olarak ele alınmıştır. Oluşturulan tuz oranları C2S1 sınıfında olan kuyu suyuyla belli oranlarda seyreltilmiş ve istenilen tuz eşik değerlerine ulaşılmıştır. Farklı tuzlu sulama suyunun biber bitkisinin iki yetişme dönemi boyunca içten geçik (in-line) damlatıcılarda tıkanma ve damlatıcılarda su dağılımına etkin olan parametrelerin (damlatıcı yapımcı farklılık katsayısı (Cv), debi değişim katsayısı (qvar); su dağılım üniformitesi (DU); Christiansen eşdağılım üniformitesi (UC); düzeltilmiş Christiansen eşdağılım üniformitesi (adjUC); istatistiksel damlatıcı üniformitesi (Us), damlatıcı su çıkış dağılım üniformitesi (EUs) belirlenmesi amaçlanmıştır. Damlatıcı yapımcı farklılık katsayısı (Cv) değeri %1.38-12.98 arasında değiştiği belirlenmiştir. Çalışma sonunda yüksek Cv değerine ulaşılması konulara uygulanan tuzlu suyun tıkanmaya neden olduğu sonucuna varılmıştır. Ayrıca tıkanma debi değişim miktarlarında düşüşlere neden olmuştur. Çalışmada damlatıcı performans parametreleri değerlendirildiğinde su dağılım üniformitesi (DU) %74.89 - % 98.5 arasında, Christiansen eşdağılım üniformitesi (UC) %68.41- %97.9, düzeltilmiş Christiansen eşdağılım üniformitesi (adjUC) %85.2-98.9 ve istatistiksel damlatıcı üniformitesi (Us) %74.1- %98.6 değerleri arasında olduğu belirlenmiştir.
dc.description.abstractThe studies were conducted at a drip test bench installed in the research area of Directorate of Agricultural Production Enterprise, Agricultural Extension and In-Service Training Center in Adana between 2015 and 2016 years. The research was carried out at three different saline irrigation treatments considering the salt threshold value of the pepper plant. The first treatment is Td which has low salt content and ECw value of 1.5 dS/m, the second treatment is To which has medium salt content and ECw value of 3.0 dS/m and the third treatment is Ty which has high salt content and ECw value of 5.0 dS/m. Furthermore, the well water was treated as Tk in the experiment. The salt ratios formed were diluted to a certain ratio with the well water of the C2S1 class and the desired salt threshold values were reached. The aim of this study was to determine some parameters which are clogging in-line drippers and effect the water distribution in drippers such as ripping variation coefficient (Cv), flow rate coefficient of variation (qvar), water distribution uniformity (DU), Christiansen uniform distribution uniformity (UC), adjusted Christiansen uniform distribution uniformity (adjUC), statistical uniformity (Us), dripping water outlet distribution uniformity (EUs) at three different saline irrigation treatments during the two growing periods of the pepper plant. CV values were determined to vary between 1.38 and 2.98%. As a result of this search, it was concluded that the high Cv value was caused by the clogging of the salt water applied. In addition, clogging caused decreases in flow rate. When the dripper performance parameters were evaluated in the study, DU values were determined between 74.89-98.5%, UC values were determined between 68.41 – 97.9, adjUC values were determined between 85.2-98.9% and Us values were also determined between 74.1-98.6%.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleSulama suyu kalitesinin damlatıcı tıkanıkılığına etkileri
dc.title.alternativeThe effects of the water quality on the dripper clogging
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentBiyosistem Mühendisliği Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid10178514
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityKAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid493748
dc.description.pages66
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess