Show simple item record

dc.contributor.advisorTiyek, İsmail
dc.contributor.authorCanbolat, Bekir
dc.date.accessioned2020-12-09T09:57:16Z
dc.date.available2020-12-09T09:57:16Z
dc.date.submitted2019
dc.date.issued2020-02-05
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/205775
dc.description.abstractBu tezin amacı, tabiatta doğal olarak yetişen havacıva otu (Alkanna tinctoria) özü içeren mikrokapsüllerin elde edilmesi ve mikrokapsüllerin kumaşa aktarılmasıdır. Bu çalışmada mikrokapsül yapımı için etken madde olarak havacıva yağı, kabuk malzemesi olarak maltodekstrin ve arap zamkı kullanılmıştır. Mikrokapsüllerin üretimi püskürterek kurutma yöntemiyle yapılmıştır. Çalışma kapsamında değişik oranlarda havacıva yağı, maltodekstrin ve arap zamkı kullanarak en verimli kapsül elde etme emülsiyon oranı belirlenmiştir. Mikrokapsüllerin morfolojisi taramalı elektron mikroskobu (SEM) ile karakterize edilmiştir. Ek olarak, mikrokapsülasyonu açıklamak ve kimyasal yapısını araştırmak için Fourier dönüşümü kızılötesi spektroskopi (FT-IR), termogravimetrik analiz (TGA), ve mikrokapsüllerde gözenekli yapı olup olmadığını anlamak için yüksek çözünürlüklü yüzey alanı ve mikro gözenek boyutu analizi (BET) yapılmıştır. Elde edilen mikrokapsüller emdirme yöntemi ile pamuklu örme kumaşa aktarılmıştır. Kumaş üzerinde mikrokapsüllerin varlığı elektron mikroskobu (SEM) ile gözlenmiştir.
dc.description.abstractThe aim of this thesis is to obtain microcapsules which contain naturally grown herb alkanna tinctoria extract and transfer microcapsules to fabric. In this study, alkanet oil, maltodextrin and gum arabic were used as active ingredients for microcapsule production. Microcapsules were produced by spray-drying. Within the scope of the study, the most efficient capsule emulsion ratio was determined by using different amounts of alkanet oil, maltodextrin and gum arabic. The morphology of the microcapsules was characterized by scanning electron microscopy (SEM) and optical microscope. In addition, Fourier transform infrared spectroscopy (FT-IR), thermogravimetric analysis (TGA), and high resolution surface area and micropore size analysis (BET) were used to explain microcapsulation and to investigate the chemical structure. The obtained microcapsules were transferred to cotton knitted fabric by impregnation method. The presence of microcapsules on the fabric was observed by electron microscopy (SEM).en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectTekstil ve Tekstil Mühendisliğitr_TR
dc.subjectTextile and Textile Engineeringen_US
dc.titleHavacıva otu (Alkanna tinctoria) yağının mikrokapsülasyonu ve farklı tekstil yüzeylerine aplikasyonu
dc.title.alternativeMicroencapsulation of alkanna tinctoria oil and application to different textile surfaces
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2020-02-05
dc.contributor.departmentMalzeme Bilimi ve Mühendisliği Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid10315206
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityKAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid607242
dc.description.pages125
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess