İslam Hukuku açısından gıda katkı maddeleri ve genetiği değiştirilmiş organizmalar
dc.contributor.advisor | Alkış, Alpaslan | |
dc.contributor.author | Yenen, Fatma | |
dc.date.accessioned | 2020-12-09T09:25:55Z | |
dc.date.available | 2020-12-09T09:25:55Z | |
dc.date.submitted | 2019 | |
dc.date.issued | 2020-09-16 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/204499 | |
dc.description.abstract | Günümüzde artan dünya nüfusu ve bu doğrultuda artan gıda ihtiyacını karşılamak, daha kısa sürede, daha az alandan, daha çok verim almak, meydana gelen teknolojik gelişmeler ışığında yiyeceklerin raf ömrünü uzatmak, gıdaların tat, görünüm veya yapısal özelliklerinin istenilen düzeye getirmek amacıyla ortaya çıkan `Gıda Katkı Maddeleri` ve `Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar'lar (GDO'lar)` tükettiğimiz birçok gıdanın önemli bir parçası haline gelmiştir.Beslenmemizde adeta kaçınılmaz olarak yer alan `Gıda Katkı Maddeleri` ile `GDO`'larla ilgili olarak genel ve katî bir hükme varmak zordur. Gıda Katkı Maddelerinin kaynakları ve sağlık üzerindeki etkileri, istihale veya istihlâke uğrayıp uğramaması açısından değerlendirilmesi gerekmektedir. Ayrıca Genetiği Değiştirilmiş Gıdaların sağlığa etkisi ve genetiğe müdahalenin gıdanın fıtratına müdahale olup olmadığı ayrı bir tartışma konusudur. `Gıda Katkı Maddeleri` ve `GDO`ların İslam hukuku açısından incelendiğinde fayda ve zarar kriteri öne çıkmakta ve böylece zararı kesin olanlardan kaçınılması şüpheli olanlarla ilgili olarak ta mümkün olduğunca dikkatli davranılması icap etmektedir. | |
dc.description.abstract | Genetically Modified Organismus (GMO's) and Food Additive Materials are becoming an important parts of foods that we are consuming. The cause of this is improving population and incrosing food need, having them in a very short time period, lower farming areas more efficiency, as a result of improving technology to increese the lifetime of products, to reach to te better taste and outlooking properties of food products.It is difficult to sign that about the (GMO's) that is inevitable in every for food sectors. There is no any writen article or saying about them which is forbidden or no. The resources of food additive materials and their facts on human health must be considered. Also it is a different argument subject that the fact of GMO's the human healt and ` İntervention to Genetics` is `intervention to food natality` or not. When we observed GMO's in the branch of islamic laws benefits and efects (defects) criterias are come to the fore and by this way it should be good not to use GMO's which are exactly praved harmful and should be good to be very carefull while using svopected ones. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Din | tr_TR |
dc.subject | Religion | en_US |
dc.subject | Hukuk | tr_TR |
dc.subject | Law | en_US |
dc.title | İslam Hukuku açısından gıda katkı maddeleri ve genetiği değiştirilmiş organizmalar | |
dc.title.alternative | Genetically modified organismus and food additive materials in Islamic Law | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2020-09-16 | |
dc.contributor.department | Temel İslam Bilimleri Anabilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Islamic Law | |
dc.subject.ytm | Additives | |
dc.subject.ytm | Food additives | |
dc.subject.ytm | GDO | |
dc.subject.ytm | Islam | |
dc.subject.ytm | Health | |
dc.subject.ytm | Bad productions | |
dc.subject.ytm | Permissible food | |
dc.subject.ytm | Permissible | |
dc.identifier.yokid | 10264437 | |
dc.publisher.institute | Sosyal Bilimler Enstitüsü | |
dc.publisher.university | KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 558554 | |
dc.description.pages | 96 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |