Inonotus oblıquus mantar türünün kültüre edilmesi ve kimyasal karakterizasyonu
dc.contributor.advisor | Altuntaş, Ertuğrul | |
dc.contributor.advisor | Karaoğul, Eyyüp | |
dc.contributor.author | Koca, Nazan | |
dc.date.accessioned | 2020-12-09T09:14:21Z | |
dc.date.available | 2020-12-09T09:14:21Z | |
dc.date.submitted | 2019 | |
dc.date.issued | 2019-12-20 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/204023 | |
dc.description.abstract | Günümüzde bilim ve teknoloji açısından büyük ilerlemeler görülmesine rağmen, doğal kaynakların insanlar tarafından bilinçsizce tüketilmektedir. Bununla birlikte enfeksiyon hastalıklar ile mücadelede bugüne kadar geliştirilen sentetik antibiyotikler mikropların direnç kazanmalarını sağladığından dolayı tıp dünyası yeni ve değişik antimikrobiyal maddeler keşfetmek için doğaya yöneltmiştir.Yapılan çalışmada zengin antioksidant içeriğe sahip ve bağışıklık sisteminin tepkisini arttıran bir grup polisakarit zengini olan Chaga (Inonotus obliquus) mantarının kültüre edilmesi ve içeriğinin belirlenmesi araştırılmıştır . Chaga mantarı vücudun ihtiyaç duyduğu şeylere bağlı olarak bağışıklık sistemini düzenlemektedir. Chaga mantarı için yaşam koşulları laboratuvar şartlarında sağlanmaya çalışılmıştır . Laboratuvar şartlarında kısmen üretilen chaga mantarının toplam tanen ve toplam antioksidant özellikleri ve LC/MS/MS ile aminoasit analizleri yapılmıştır.Elde edilen verilere göre laboratuvar şartlarında üretilen mantarın yüksek antioksidant özelliklere sahip olduğu belirlenmiştir. Chaga mantarı ekstrelerinde yapılan fenolik analiz çalışmalarının sonuçlarından quercetin, vanilicacis, resveratrol, gallicacid, caffeic, salisilikasid, hydroxybenzoik gibi fenolik asitler yüksek oranda tespit edilmiştir. Bu mantarın aminoasit içeriği ise yüksek oranda treonin, losin, glutamin, glutamik asit ornitin ve düşük miktarlarda da alanin, arjinin, asparajin ve b-alanin aminoasitlerini içermektedir . | |
dc.description.abstract | Nowadays, great progress is being made in the field of science and technology , but natural resources are consumed unconsciously by people. However, synthetic antibiotics developed to combat infectious diseases have caused microbes to gain resistance. The medical world has directed nature to discover new and different antimicrobial agents.In this study, it was investigated to cultivate and determine the content of Chaga mushroom ( Inonotus obliquus ) which is rich in polysaccharide rich antioxidant content and increases the response of immune system. Chaga mushroom regulates the immune system depending on the substances the body needs. Living conditions for chaga mushroom were tried to be provided under laboratory conditions. Total tannin and total antioxidate properties and LC/MS/MS analysis of chaga mushroom which was partially produced in laboratory conditions were performed.According to the data, obtained it was found that the fungus produced under laboratory conditions had high antioxidant properties . In the results of phenolic analysis of Chaga mushroom extracts, phenolic acids such as quercetin, vanilicacis, resveratrol, gallicacid, caffeic, salicylic acid and hydroxybenzoic were found to be high. The amino acid content of this fungus includes high levels of threonine, losin, glutamine, glutamic acid ornithine and small amounts of alanine, arginine, asparagine and b-alanine amino acids. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Ormancılık ve Orman Mühendisliği | tr_TR |
dc.subject | Forestry and Forest Engineering | en_US |
dc.title | Inonotus oblıquus mantar türünün kültüre edilmesi ve kimyasal karakterizasyonu | |
dc.title.alternative | Culture and chemical characterization of Inonotus obliquus mushroom species | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2019-12-20 | |
dc.contributor.department | Orman Endüstri Mühendisliği Anabilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Chemical parameters | |
dc.subject.ytm | Antioxidants | |
dc.identifier.yokid | 10298462 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 596608 | |
dc.description.pages | 64 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |