Show simple item record

dc.contributor.advisorMorcalı, Mehmet Hakan
dc.contributor.advisorZıba, Cengiz Ayhan
dc.contributor.authorÇelik, Mediha Gül
dc.date.accessioned2020-12-09T09:02:25Z
dc.date.available2020-12-09T09:02:25Z
dc.date.submitted2020
dc.date.issued2020-09-22
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/203528
dc.description.abstractTavuk tüyleri, tavuk üretim tesislerinde atık madde olarak açığa çıkmaktadır. Hâlihazırda hayvan yemi olarak kullanılmakta ya da gömülerek imha edilmektedirler. Bu çalışmada; atık tavuk tüyleri ön fiziksel işlemlerden geçirilerek temizlenmiştir. Daha sonra keratin ekstraksiyonu için boyutu küçültülmüştür. Belirli bir boyuta getirilen tüyler sodyum sülfür (Na2S) ile farklı konsantrasyon, sıcaklık, karıştırma hızı ve süreye bağlı olarak keratin ekstraksiyonu yapılmıştır. Elde edilen keratin partiküllerinden keratin çözeltisi hazırlanmış ve belirli oranlarda kitosan ile karıştırılarak homojen bir hale gelene kadar karıştırılmış ve plastikleştirici görevi gören PVA (polivinil alkol) eklenerek film oluşturulmuştur. Elde edilen keratin partiküllerinin ve filmlerin yapısı FT-IR, SEM, XRD ile aydınlatılmış ve filmlerin antibakteriyel özellikleri incelenmiştir. Tez çalışması sonunda veriler ışığında kullanım alanları araştırılmıştır.
dc.description.abstractChicken feathers pose a problem as waste material in chicken production facilities. They are currently used as animal feed or are buried and destroyed. In this study; waste chicken feathers were cleaned by pre-physical treatment. It was then reduced in size for keratin extraction. For this aim, chicken feathers obtained from poultry factories and keratin obtained with sodium sulfide (Na2S) depending on different concentration, temperature and mixing speed and time. The keratin solution was prepared from the keratin particles obtained and mixed with chitosan in certain ratio until it became homogeneous and PVA (polyvinyl alcohol), which acts as a plasticizer, was added and the film was formed. The structure of the keratins obtained and films formed were characterized by SEM, XRD, FT-IR and antibacterial properties of films were examined. In the light of this information, their usage areas were researched.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectÇevre Mühendisliğitr_TR
dc.subjectEnvironmental Engineeringen_US
dc.titleAtık tavuk tüyünden keratin eldesi, keratin-kitosan türevi filmlerinin özelliklerinin incelenmesi
dc.title.alternativeExtraction of keratin from poultry chicken feathers, investigation of the properties of the film obtained from keratin-chitosan mixture
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2020-09-22
dc.contributor.departmentÇevre Mühendisliği Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid10327797
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityKAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid635443
dc.description.pages83
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess