Show simple item record

dc.contributor.advisorÖz, Hikmet
dc.contributor.authorGüven, Yegane
dc.date.accessioned2020-12-08T10:40:11Z
dc.date.available2020-12-08T10:40:11Z
dc.date.submitted1985
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/180262
dc.description.abstractÖZET Tükrük bezlerinde Sinir Geliştiren Faktör'ün izo lasyonundan sonra, metabolik olayları etkileyen bazı bio- lojik aktif maddeler saptanmıştır. Bunlardan biri de hi- perglisemik faktördür. Submandibular bezdeki hiperglise- mik faktör ile ilgili bir kaç araştırma yapılmıştır, ör neğin, diabetik şahıslarda submandibular tükrük bezi ka nallarının bilateral bağlanması ya da bezin çıkartılması ile kan şekerinin azaldığı tesbit edilmiştir. Buna karşı lık, literatürde sublingual bezin karbonhidrat metaboliz masına etkisi konusunda yeterli bilgi bulamadık. Bu neden le çalışmamızda, bir timus hormonu olan hipergl isemik et kili timozin F5'in elde edilmesine benzer bir yöntemle sublingual tükrük bezinden elde ettiğimiz fraksiyon 3'ün kan şeker düzeyi üzerine etkisi olup olmadığını ve eğer bir etkisi varsa bunun mekanizmasını araştırmak istedik. Çalışmalarımızın Sonucunda: 1- Sığır Sublingual tükrük bezi dokusundan fraksi yon 3'ü (SLF-) elde ettik. 2- SLF 'ün i.p. uygulanması sonucu tavşanların kan şeker düzeyi üzerine h ipergl isemi k bir etki yap tığını saptadık. Bu etki 1/2 saatte en yüksek-25- düzeye çıkmakta, 2. saatte başlangıç düzeyine yak! aşmaktadı r. 3- SLF3'ün etki mekanizmasını araştırmak amacıyla yaptığımız deneylerde: SLF3 uygulanan tavşanlar da, plazma 11-OH kortikosteroid düzeylerinin kontrollere oranla iki kat arttığını bulduk. Bu bulgulara göre, SLF-'ün kan şekeri düzeyini art tırıcı bir etkiye sahip olduğu ve bu hipergl isemi k etkinin büyük bir olasılıkla böbrek üstü bezlerini uyararak dolay lı yoldan oluştuğu sonucuna vardık.
dc.description.abstractSUMMARY Following the isolation of nerve growth factor in the salivary glands, certain biologically active substances which effect the metabolic processes have been determined. One of these is hyperglycemic factor. Several investigations have been made regarding the hyperglycemic factor in the submandibular gland. For, instance, it has been detected that glucose level in the blood becomes lowered in the diabetics when the canals in the submandibular salivary gland are connected bilaterally or when the gland is removed. However, we have not been able to obtain adequate data in the literature concerning the effect of sublingual gland on carbohydrate metabolism. Therefore we have attempted in this study of ours to investigate whether heat-resistant fraction 3 of polypeptide mixture which we have obtained from sublingual salivary gland in the same procedure as heat-resistant, hyperglycemi cal ly effective thymosin 5 of polypeptide mixture, which is a thymus hormone, is obtained has any effect on blood- glucose level, and if it has, to investigate its mechanism, In the final results of our studies:-27- 1- We have obtained fraction 3 (SLF,) from bovine sublingual salivary gland tissue. 2- As a result of i.p. application of SLF-, we have detected that it has a hyperglycemic effect on the blood-glucose level of the rabbits. This effect reaches its highest level in 1/2 hour and reduces to its initial level at 2 hours. 3- In the experiments we have performed to investigate the effect mechanism of SLF_: We have found out that plasma 11-OH corticosteroid levels increased twice compared to the controls in the rabbits on which SLF_ were applied. In compliance with these findings, we have concluded that SLF_ has such an effect as to increase blood-glucose level and that this hyperglycemic effect has, with a great probabi 1 i ty. been developed indirectly by stimulating adrenal glands.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBiyokimyatr_TR
dc.subjectBiochemistryen_US
dc.subjectDiş Hekimliğitr_TR
dc.subjectDentistryen_US
dc.titleSublingual tükrük bezinden elde edilen Fraksiyon 3`ün (SLF3) karbonhidrat metabolizmasına etkisi
dc.typedoctoralThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentDiğer
dc.subject.ytmCarbohydrates
dc.subject.ytmSalivary glands
dc.identifier.yokid80453
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityİSTANBUL ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid80453
dc.description.pages34
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess