dc.contributor.advisor | Şenel, H. Servet | |
dc.contributor.author | Şener, Erdal | |
dc.date.accessioned | 2020-12-08T10:39:00Z | |
dc.date.available | 2020-12-08T10:39:00Z | |
dc.date.submitted | 1986 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/180190 | |
dc.description.abstract | ÖZET Bu araştırmada Gökkuşağı alabalığı (Salma gairdneri R.) rasyonlarında protein kaynağı olarak balık unu yerine ketevit ununun kullanılma olanakları incelenmiştir. Araştırmanın yemleme deneyleri İ.Ü Su Ürünleri Yüksek okulu Sapanca Balık Üretim ve Islah İstasyonu kuluçkalık binasındaki deney tanklarında ve başlangıç ağırlıkları ortalama olarak 49.9 gram olan 15D adet Gökkuşağı alabalığı ile sürdürülmüştür. Toplam 120 gün süren yemleme deneylerinde balıkların canlı ağırlık artışı, yem tüketimi ve yemden yararlanma oranı saptanmıştır. Denemenin sonunda yapılan analizlerle balıkların tüm vücut kompozisyonları... belirtilmiştir. Kerevitlerin yenmeyen kısımlarının kurutulup, öğütülmesiyle sağlanan kerevit unu ve balık ununun aminoasid kompozisyonları ve rasyonlarda kullanılacak diğer yem maddeleri ile birlikte besin maddeleri kompozisyonu belirlenerek, gereksinmelere uygun olarak bir kontrol ve iki deney grubu yemi hazırlanmıştır. Kontrol grubundaki miktarı %55 olan balık unu deney grubu rasyonlarında %52 ve %49 a düşürülerek, yerine %5 ve %10 kerevit unu kullanılmıştır. Balıklar 4B0 litre su alabilen ve su akışı dakikada 6 litreye ayarlanan fiberglastan yapılmış yuvarlak tanklar da toplam canlı ağırlıklarının %2 si esas alınarak tartılan yemlerle, oniki günlük periyotlarda günde iki kez ve elle yemlenerek beslenmiştir.Yemleme periyotlarından sonra, canlı ağırlık artışının saptanması için tartım yapılmıştır. Araştırmada yemleme deneylerinin sonunda, balıkların canlı ağırlık artışı kontrol grubunda 156.0 gram, deney grubu I de 162.6 gram, deney grubu II de 16B.<t gram bulunmuştur. Yapılan varyans analizlerinde, balıkların ortalama bireysel ve toplam oransal canlı ağırlık artışı bakımından gruplararasındaki fark önemsiz bulunmuştur(P =`0.05).Deneyler süre since balıklar, kontrol grubunda toplam 6,414.8 gram, deney grubu I de 6,605.4 gram ve deney grubu II de 6.711.4 gram yem tüketmişlerdir. Balıkların yemden yararlanma oranları ise, kontrol grubunda 1.60, deney grubu I de 1.57 ve deney grubu II de 1.54 olarak bulunmuştur. Yapılan varyans analizinde balıkların periyotlardaki yemden yararlanma oranları bakımın dan gruplar arasındaki fark önemsiz bulunmuşturCP-* 0.05). Yemleme deneylerinin sonunda balıkların tüm vücudunda ve doğal haldeki kuru madde miktarı.kontrol grubunda %2B.G3 deney grubu I de %2B.04 ve deney grubu II de %28.02,ham pro tein miktarı kontrol grubunda %15. 58, deney grubu I de %15.86 deney grubu II de ise %15.67 olarak bulunmuştur. Deney grubu rasyonlarına katılan kerevit ununun balıkların vücudundaki kuru madde ve ham protein miktarına olumsuz bir etkisinin olmadığı görülmüştür. Balıkların tüm vücudunda saptanan ham yağ miktarları kontrol grubunda %10.7S, deney grubu I de %9.49 ve deney grubu II de %9.4B olarak bulunmuştur. Kontrol grubu yemlerindeki ham protein ve ham yağ miktarlarının deney grubu yemlerindekinden fazla olması, balıkların vücudundaki ham yağ miktarının artmasına neden olmuştur. Balıkların tüm vücudunda saptanan ham kül miktarları kontrol grubunda %1. 57, de ney grubu I de %2. 00, deney grubu II de ise %1.79 olarak bulunmuştur.Deney grubu rasyonlarında kullanılan kerevit ununun balıkların vücudundaki ham kül miktarları üzerinde olumsuz bir etkisinin olmadığı görülmüştür. Bu araştırmada saptanan sonuçlarla, Gökkuşağı alabalığı rasyonlarında protein kaynağı olarak %1G düzeyine kadar kerevit unu kullanılmasının, balığın canlı ağırlık artışına, yemden yararlanma oranına ve tüm vücut kompozisyonuna olumsuz yönde bir etkisinin olmadığı görülmüştür. | |
dc.description.abstract | SUMMARY In this study replacement of crayfish meal as a protein source substitute to fish meal was examined. Feeding trials of this research has been carried out in the testing tanks at Breeding and Improvement Station in Sapan ca - Turkey,uhich is an Academy of Water Products at University of Istanbul. At the begining average live weights of 15D tested rainbow trouts were U3.3 grs. Feeding trials were made continously for 120 days, during which the weight gain, feed consumption and the feed efficiency ratio of fishes were determined. The composition of whole body of fishes has been determined by analyses made at the end of the tests In the control group, in which the amount of fish meal was 55%, testing rations have been prepared in dacreasing `'., amounts from 52% to k3% by subsitution 5% and 10% of crayfish meal. Fishes have been fed manually in cylindirical tanks,made of fiberglass with a volume of *+B0 Its. and the water flow was adjustable to 6 lts./min. Feeding was made twice a day at periods of twelve days, based on the 2% of their total live weight. At the end of each feeding period they were weighed to determine the weight gain. At the end of feeding trials, weight gain of fishes has been found, 156.0 grs. in control group, 162. 6 grs. in test group I and 168. k in test group II. The difference between the average individual weight gain and the total relative weight gain of fishes have been found not significant (P > 0.05), which has been calculated by analysis of varians.-49- The difference between the average individual weight gain of fishes have been found not significiant (P>0.05), which has been calculated by analysis of varians. At the end of the feeding trials, feed consumption Df the fishes were 6,414 grs.in control group, 6, 6D5. 4 grs.in test group I and 6.711.4 grs.in test group II. The feed efficiency ratios of the fishes were 1.60 in control group, 1.57 in test group I and 1.54 in test group II. In the analysis of varians in relation to the feed effi ciency ratios, there were not significant differences between groups during the different periods (P>D.G5). It has been found that the amount of dry matter content in the whole body of fishe3 at the end of feeding trials were as' follows; in control grup 28.03%, in test group I 28.04% and in test group II 28. 02%. The amounts of crude pro tein were 15.56% in control group, 15.86% in test group I and 15.67% in test group II. It has been noticed that the amount of crayfish meal in the rations had no negative in fluence on the amount of dry matter and crude protein in the bodies of fishes. The amount of crude fat in the whole body of fishes, determined at the end of the tests were 10.75% in control group, 9.49% in test group I and 9.48% in test group II. The excess of crude protein and crude fat in the feeds of control group, in comparison with test groups caused an increase in fat content of the whole body of fises, It has been found that the amount of crude ash in the whole body of fishes were 1.57% in control group, 2.0% in test group I and 1.79% in test group II. These values were in agreement with the results of earlier studies.-50- According ta the results Df this study, it was found that using crayfish meal at a level Df 10% in the rainbow trout diets has no negative influence in the weight gain, feed efficiency ratio and the body composition of fishes. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/embargoedAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Veteriner Hekimliği | tr_TR |
dc.subject | Veterinary Medicine | en_US |
dc.title | Gökkuşağı alabalığı (salmo gairdneri R.) rasyonlarında protein kaynağı olarak balık unu yerine değişik oranlarda kerevit ununun kullanılma olanakları | |
dc.type | doctoralThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Diğer | |
dc.subject.ytm | Rainbow trout | |
dc.subject.ytm | Crayfish | |
dc.identifier.yokid | 71496 | |
dc.publisher.institute | Sağlık Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 71496 | |
dc.description.pages | 56 | |
dc.publisher.discipline | Diğer | |