Show simple item record

dc.contributor.advisorDoğan, Muhammet Nur
dc.contributor.authorBahadir, Savaşkan Cem
dc.date.accessioned2020-12-08T10:38:04Z
dc.date.available2020-12-08T10:38:04Z
dc.date.submitted2012
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/180133
dc.description.abstractBu çalışmanın konusu; klasik edebiyatımızın en çok kullanılan kavramlarından biri olan şarap ve şarapla ilgili kavramlardır. Bu çalışmada 16. yüzyıl klasik Türk şairlerinden Bâkî, Fuzûlî, Hayâlî Bey, Yahyâ Bey, Zatî, Nev'i, Muhibbî, Hayretî, Figânî, Helâkî divanlarının taranıp incelenmesi, eserlerinden elde edilen beyitlerin şarapla ilgili unsurlar çerçevesinde tasnif edilmesi ve bu unsurların açıklaması yapılarak şarabın edebiyatımız içindeki yerini ortaya konulması amaçlanmaktadır.Bu çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde edebiyatımızda şarap kavramı, şaraba verilen isimler ve benzetme unsurları; ikinci bölümde meclis, saki, kadeh ve meyhane kavramları ve barındırdıkları benzetme unsurları incelenmiştir. Çalışmanın üçüncü ve son bölümünde ise ?Şarap Kültürü? başlığı altında şarapla birlikte kullanılan dinî unsurlar, zahid-rind kavramı, şarapla birlikte kullanılan halk inanış, âdet ve uygulamaları ile şarap kavramıyla ilgili deyim ve atasözleri hakkında bilgi verilmiştir.
dc.description.abstractThe subject of our thesis, explain the one of the most widely used concept wine and wine-related concepts in the classical literature. For our thesis we have chosen ten poets who lived in 16. century. ( Bâkî, Fuzûlî, Hayâlî Bey, Yahyâ Bey, Zatî, Nev?i, Muhibbî, Hayretî, Figânî, Helâkî). After scannig their divans, we will make a classification of poems which is related wine and wine-related concepts.The study consists of three parts. In the first section the concept of literature, wine, wine and metaphorical elements of the given names, the second part, assembly, saki, glass and taverns were the concepts and metaphorical elements of analogy. In the third and final part is the culture of wine. Wine under the heading of religious elements, the concept of zahid-rind, wine used in the folk beliefs, customs and practices related to the concept of idioms and proverbs is information about the wine.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectTürk Dili ve Edebiyatıtr_TR
dc.subjectTurkish Language and Literatureen_US
dc.title16. yüzyıl klasik Türk şiirinde şarap ve şarapla ilgili unsurlar
dc.title.alternativeWine and the elements related to wine in Turkish classical poetry in the 16th century
dc.typedoctoralThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentTürk Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı
dc.subject.ytmWine
dc.subject.ytmDrunkenness
dc.subject.ytmPoem
dc.subject.ytmTurkish poem
dc.subject.ytmLiterature of mysticism
dc.subject.ytm16. century
dc.subject.ytmMystic
dc.identifier.yokid424823
dc.publisher.instituteSosyal Bilimler Enstitüsü
dc.publisher.universityİSTANBUL ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid303793
dc.description.pages488
dc.publisher.disciplineEski Türk Edebiyatı Bilim Dalı


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess