Show simple item record

dc.contributor.advisorGüray, Övat
dc.contributor.authorGül, Hülya
dc.date.accessioned2020-12-08T10:34:57Z
dc.date.available2020-12-08T10:34:57Z
dc.date.submitted1987
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/179946
dc.description.abstract- 64 - BÖLÜM VI ÖZET Toplumumuzun her kesimindeki ve her yaştaki kişilerin, sağlığı açısından tüketmesi gereken, bir besin maddesi olarak kabul edilen süt üzerine yapılan bu çalışma da, anket uygulaması ile 150 ev hanımının süt tüketimine ilişkin tutum ve davranışları, buna etki eden faktörler araştırılmış ve İstanbul piyasasında satılan sokak sütü, pastörize ve sterilize süt tiplerinden 30'ar örnek fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik analiz yöntemleri ile incelenmiştir. Anket sonuçlarına göre en çok pastörize` (% 46) ve sokak sütü (% 43,33) kullanılmaktadır. Sterilize süt kullanımı çok düşük düzeydedir (% 10,67). Tüketilen süt tipinin seçiminde, gelir ve eğitim düzeyi, oturulan semt, çocuk sayısı rol oynamaktadır. Sokak sütlerinin % 13,33'ünde asitlik derecesi, % 30'- unda yağ miktarı, % 20'sinde yağsız kuru madde miktarı, % 100 ünde reduktaz deneyi sonucu, toplam bakteri ve koliform bakteri sayımı; pajstörize sütlerin % 20'sinde asitlik dereesi, % 10'unda yağ miktarı, %16,67'sinde yağsız kuru madde miktarı, % 4$,d~$>'sinde reduktaz deneyi sonucu, toplam bakteri ve koliform bakteri sayımı; sterilize sütlerin % 2%$kii3.âe asitlik derecesi ve yağ miktarı, % 6,67'sinde reduktaz deneyi sonucu, toplam bakteri ve koliform bakteri sayımı, GMT tüzüğü ve TS'ye uygun bulunmamıştır. Yoğunluk bütün örneklerde, YKM miktarı ise sterilize sütlerin hepsinde normal değerler¬ dedir.- 65 - Bulgular, süt kalite denetiminin arttırılmasının ve tüketicinin bilinçlendirilmesinin gerekliliğini vurgulamaktadır.-
dc.description.abstract- 66 - SUMMARY This study deals with milk which is an essential con- sumer foodstuff for people from all sections and ages in the society in order to keep healthy. While preparing this study, a total of 150 housewives were asked to answer a set of specially selected questions to determine their attitudes and behaviors in regard to their milk consumption and the factors effecting that. Also thirty samples of milk, each from street vendors' lot, pasteurized milk and sterilized milk types were analyzed from the point of view of their physical, chemical and microbiological aspects. According to the outcome of the questionnaire returns, it is found out that mostly pasteurized milk (46%) and street vendors' milk (43,33%) is being consumed. The consumption of sterilized milk is at a very low level (10,67%). In choosing the milk type consumed, factors such as income and education level, area of residence, and the number of children in a family have played an important role. The analyses for the street vendors' milk have shown that 13,33% of them were low in acidity level, 30% in fat content, 20% in fatless dry foodstuff content and 100% in total bacteria and coliform bacteria count as a result of reductase test according to the Foodstuff Regulations and the relevant Turkish Standards. Also with the pasteurized milk, 20% were low in acidity level, 10% in fat content, 16»,67% in- 67 - fatless dry ingredient content, 4&, ©7% in total bacteria and coliform bacteria count as a result of reductase test. As to the sterilized milk, 23% of them were low in acidity level and fat content, 6,67% in total bacteria and coliform bacte- ria count as a result of reductase test. Density has been found normal in all samples, and the fatless dry ingredient content in all sterilized milk was at a normal level. The findings have emphasized the importance of more intensified milk quality checks and informed alertness on the part of consumers.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBiyokimyatr_TR
dc.subjectBiochemistryen_US
dc.subjectHalk Sağlığıtr_TR
dc.subjectPublic Healthen_US
dc.titleİstanbul il sınırları içinde tüketilen süt ve süt ürünlerinin halk sağlığı açısından değerlendirilmesi
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentHalk Sağlığı Anabilim Dalı
dc.subject.ytmPublic health
dc.subject.ytmMilk products
dc.identifier.yokid60844
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityİSTANBUL ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid60844
dc.description.pages83
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess