dc.contributor.advisor | Kasımoğlu, Ömer | |
dc.contributor.author | Derbentli, Şengül | |
dc.date.accessioned | 2020-12-08T10:32:45Z | |
dc.date.available | 2020-12-08T10:32:45Z | |
dc.date.submitted | 1988 | |
dc.date.issued | 2020-12-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/179814 | |
dc.description.abstract | Non-fermentatif bakterileri konvansiyonel yöntemler le, tür düzeyinde tanımlamak, en az zaman alan ve en ekono mik olan deneyleri kıyaslayarak belirlemek, non-fermentatif bakterilerle oluşan infeksiyon çeşitlerini saptamak ve anti biyotiklere duyarlılıklarını belirlemek amacı ile yürütülen bu çalışmada, muayene maddelerinden izole edilen 120 non- fermentatif bakteri incelenmiştir. Bu bakterilerin cins ve tür düzeyinde tanısını sağlayacak tanı tabloları hazırlanmış tır. İncelenen bakterilerin Acinetobacter, Alcaligenes, Moraxella ve Pseudomonas cinslerine ait; A. calcoaceticus subsp. anitratum, A. calcoaceticus subsp. lwoffi, A.denitrificans subsp. denitrificans, A.denitrificans subsp. xylosoxidans, M.phen- ylpyruvica, M.osloensis, M.urethralis, M.atlantae, P. aerugi nosa, P.pseudoalcaligenes, P.vesicularis, P.maltophilia, P. alcaligenes, P.diminuta, P.putida, P.pickettii, P.testoste- roni türleri olduğu belirlenmiştir. Bu bakterilerin %94'ünün ofloksasine, %86' sının ami- kasine, %68'inin seftazidime, %63'ünün tobramisine, %58'inin netilmisine, %58'inin seftriaksona, %53'ünün piperasiline, %51'inin sulbaktam+ampisiline duyarlı olduğu saptanmıştır. | |
dc.description.abstract | - 72 - SUMMARY The object of this study was to identify non-fermen tative bacteria by conventional methods on a species level, to determine by comparison tests which were most rapid and economic, to find the types of infection which are due to non- fermentative bacteria and their sensitivity to antibio tics. For this purpose 120 non- fermentative bacteria isolated from clinical material were studied. Identification tables which facilitate identification of these bacteria on genus and species levels were prepared. It was found that the bacteria examined belonged to the A.calcoaceticus subsp. anitratum, A.calcoaceticus subsp. Iwoffi, A.denitrificans subsp. denitrificans, A.denitrificans subsp. xylosoxidans, M.phenylpyruvica, M.osloensis, M.urethralis, M.atlantae, P. aeruginosa, P.pseudoalcaligenes, P.vesicularis, P.maltophilia, P.alcaligenes, P.diminuta, P.putida, P.pic- kettii, P.testosteroni species of the genus Acinetobacter, Alcaligenes, Moraxella and Pseudomonas. It was found that 94% of these bacteria were sensitive to ofloxacin, 86% to amikacin, 68% to ceftazidime, 63% to tobramycin, 58% to netilmicin, 58% to ceftriaxone, 53% to piperacillin and 51% to sulbactam+ampicillin. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/embargoedAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Mikrobiyoloji | tr_TR |
dc.subject | Microbiology | en_US |
dc.title | Muayene maddelerinden izole edilen non-fermentatif gram negatif çomakların idantifikasyonu için çeşitli yöntemlerin değerlendirilmesi | |
dc.type | doctoralThesis | |
dc.date.updated | 2020-12-06 | |
dc.contributor.department | Mikrobiyoloji Anabilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Bacteria | |
dc.subject.ytm | Gram negative bacteria | |
dc.identifier.yokid | 60461 | |
dc.publisher.institute | Sağlık Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 60461 | |
dc.description.pages | 89 | |
dc.publisher.discipline | Diğer | |