Show simple item record

dc.contributor.advisorKasımoğlu, Ömer
dc.contributor.authorDerbentli, Şengül
dc.date.accessioned2020-12-08T10:32:45Z
dc.date.available2020-12-08T10:32:45Z
dc.date.submitted1988
dc.date.issued2020-12-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/179814
dc.description.abstractNon-fermentatif bakterileri konvansiyonel yöntemler le, tür düzeyinde tanımlamak, en az zaman alan ve en ekono mik olan deneyleri kıyaslayarak belirlemek, non-fermentatif bakterilerle oluşan infeksiyon çeşitlerini saptamak ve anti biyotiklere duyarlılıklarını belirlemek amacı ile yürütülen bu çalışmada, muayene maddelerinden izole edilen 120 non- fermentatif bakteri incelenmiştir. Bu bakterilerin cins ve tür düzeyinde tanısını sağlayacak tanı tabloları hazırlanmış tır. İncelenen bakterilerin Acinetobacter, Alcaligenes, Moraxella ve Pseudomonas cinslerine ait; A. calcoaceticus subsp. anitratum, A. calcoaceticus subsp. lwoffi, A.denitrificans subsp. denitrificans, A.denitrificans subsp. xylosoxidans, M.phen- ylpyruvica, M.osloensis, M.urethralis, M.atlantae, P. aerugi nosa, P.pseudoalcaligenes, P.vesicularis, P.maltophilia, P. alcaligenes, P.diminuta, P.putida, P.pickettii, P.testoste- roni türleri olduğu belirlenmiştir. Bu bakterilerin %94'ünün ofloksasine, %86' sının ami- kasine, %68'inin seftazidime, %63'ünün tobramisine, %58'inin netilmisine, %58'inin seftriaksona, %53'ünün piperasiline, %51'inin sulbaktam+ampisiline duyarlı olduğu saptanmıştır.
dc.description.abstract- 72 - SUMMARY The object of this study was to identify non-fermen tative bacteria by conventional methods on a species level, to determine by comparison tests which were most rapid and economic, to find the types of infection which are due to non- fermentative bacteria and their sensitivity to antibio tics. For this purpose 120 non- fermentative bacteria isolated from clinical material were studied. Identification tables which facilitate identification of these bacteria on genus and species levels were prepared. It was found that the bacteria examined belonged to the A.calcoaceticus subsp. anitratum, A.calcoaceticus subsp. Iwoffi, A.denitrificans subsp. denitrificans, A.denitrificans subsp. xylosoxidans, M.phenylpyruvica, M.osloensis, M.urethralis, M.atlantae, P. aeruginosa, P.pseudoalcaligenes, P.vesicularis, P.maltophilia, P.alcaligenes, P.diminuta, P.putida, P.pic- kettii, P.testosteroni species of the genus Acinetobacter, Alcaligenes, Moraxella and Pseudomonas. It was found that 94% of these bacteria were sensitive to ofloxacin, 86% to amikacin, 68% to ceftazidime, 63% to tobramycin, 58% to netilmicin, 58% to ceftriaxone, 53% to piperacillin and 51% to sulbactam+ampicillin.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectMikrobiyolojitr_TR
dc.subjectMicrobiologyen_US
dc.titleMuayene maddelerinden izole edilen non-fermentatif gram negatif çomakların idantifikasyonu için çeşitli yöntemlerin değerlendirilmesi
dc.typedoctoralThesis
dc.date.updated2020-12-06
dc.contributor.departmentMikrobiyoloji Anabilim Dalı
dc.subject.ytmBacteria
dc.subject.ytmGram negative bacteria
dc.identifier.yokid60461
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityİSTANBUL ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid60461
dc.description.pages89
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess