Show simple item record

dc.contributor.advisorYiğit, Refik
dc.contributor.authorUslu, Atilla
dc.date.accessioned2020-12-08T10:31:50Z
dc.date.available2020-12-08T10:31:50Z
dc.date.submitted1988
dc.date.issued2020-12-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/179756
dc.description.abstractÇukurova yöresinde (16 Kasım 1987 - 20 Eylül 19B8 tarihleri arasında) normal populasyonda yaşayan yaşları 20-59 arası toplam 610 erkek birey arasında alkol, sigara, kahve, çay kolalı içecekler kullanma sıklığı ve beslenme özelliklerinin kan basıncı, glukoz, kolesterol, total lipids hemoglobin, 7. hematokrit ' düzeylerine etkileri ve dolaşım sistemi arasındaki ilişkileri incelemeye yönelik bir çalışma gerçekleştirildi. Çalışmaya alınan tüm bireyler Önce 20-39 ve 40-59 olmak üzere iki alt ya.'ş grubuna ayrıldı. Konularına göre kontrol ve 3 alt deney grup lamasına gidildi.» Alkol kullanmayanlar kontrol, alkol kullananlar ise kullanma sıklığına göre ( 1-175, 176-350, 351+ Total Alkol mi /Hafta)3 alt deney grubuna ayrıldı. Buna göre alkol kullanma ile Sistolik /Diastolik Kan Basıncı arasında kuvvetli pozitif ilişki olduğu gözlendi. Her iki alt yaş grubunda h SKB 'da istatistiksel anlamlılık < 176-350 Total Alkol mi/Hafta) grubundan itibaren görülürken, DKB'da ancak (351 + Total Alkol mi / Hafta) grubundan itibaren görülmekteydi. Alkol kullanma sıklığı ile serum glukoz konsantrasyonu arasında her iki yaş grubu arasında benzer negatif ilişki vardı fakat bu istatistiksel olarak anlamsızdı. Alkol kullanma sıklığı ile serum kolesterol ve total lipid konsan t rakyonl arı arasında pozitif bir ilişki olduğu gözlendi. Her iki yaş grubundada istatistiksel alarak anlamlılık ancak (176-350 total Alkol mi/Hafta) deney grubundan itibaren görülmekteydi. Sigara konusunda ise sigara kullanmayanlar/ kontrol, kullananlar sigara kullanma sıklığına göre (1-10,11-20,21+ Sigara Adet/ 6ün) 3 alt deney grubuna ayrıldı. Buna göre sigara kullanma sıklığına göre kan basıncı arasında zayıf negatif bir ilişki gözlendi, Bu her iki yaş grubunda ve S/DKB'da benzerdi. Bu sonuçlarda istatistiksel olarak anlamsızdı.Aynı ilişki bu kez 7. Hct. ve Hb. konsantrasyonları arasında araştırıldı» Her iki yaş grubu ve konularda pozitif bir ilişki olduğu görülürken, istatistiksel alarak anlamlılık (11-20 Sigara Adet /Gün) deney grubundan itibaren görülmekteydi. Kafein kaynaklı içecekler kullanma sıklığına göre günde (-12 Total Kafein mg/ Gün) kullananlar kontrol, 121-360,361-600,601+ Total Kafein mg/Gün) ise 3 alt deney grubuna ayrıldı. Buna göre kafein kaynaklı içecekleri kullanma sıklığı kolesterol konsantrasyonu arasında pozitif bir ilişki olduğu gözlendi. İstatistiksel anlamlılık ise her iki yaş grubunda (601+ Total Kafein mg/6ün) de deney grubundan itibaren görülmekteydi. Benzer Poz if if ilişki total lipid konsantrasyonlarında da görüldü. İstatistiksel anlamlılık 20-39 ya.^ grubunda görülmezken, 40-59 yaş hrubunda ise ancak (601+ Total Kafein mg/Gün) deney grubundan itibaren görülmekteydi. Çukurova yöresi halkı yüksek oranda doymuş yag ve kolesterol ile beslenen, acılı ve yağlı yıyenş enerji sarfiyatının çok üstünde besin alan fazla kilolu bir toplumdur. Dolayısıyla bölgede kroner kalp hastalıkları sıklıkla görülmektedir» Yörenin kolesterol, total lipid ve quetellet inde» i ortalamalarını saptamak için alkol, sigara ve kafein konularında kontrol grubu olarak aldığımız bireyler arasından rastgele toplam 93 birey seçildi. Bulunan ortalama değerler diğer bölgelerle karşılaştırıldı ve nisbeten yüksek bulundu. Sonuç olarak alkol, sigara, kafein ve aşırı doymuş yağla beslenme yöremiz halkı için özellikle kalp ve dalaşım hastalıkları için risk olma özel ligini sürdürmektedir.
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectFizyolojitr_TR
dc.subjectPhysiologyen_US
dc.titleÇukurova yöresinde normal populasyonda yaşayanlarda alkol, sigara, kahve, çay ve yağ gibi maddelerin plazma lipid düzeylerine etkileri, kan ve dolaşım sistemi arasındaki ilişkiler
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2020-12-06
dc.contributor.departmentFizyoloji Anabilim Dalı
dc.subject.ytmSmoking
dc.subject.ytmAlcohol drinking
dc.subject.ytmCaffeine
dc.subject.ytmAdipose tissue
dc.subject.ytmNutrition
dc.identifier.yokid60435
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityİSTANBUL ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid60435
dc.description.pages75
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess