Plazma proteinlerinin glikolizasyonu ve glikozillenmiş hemoglobin ile ilişkileri
dc.contributor.advisor | Kökoğlu, Emine | |
dc.contributor.author | Kocaoğlu, Süreyya | |
dc.date.accessioned | 2020-12-08T10:31:10Z | |
dc.date.available | 2020-12-08T10:31:10Z | |
dc.date.submitted | 1988 | |
dc.date.issued | 2020-12-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/179716 | |
dc.description.abstract | Diabetes Mellitusta hemoglobin ve plazma proteinlerinin enzimatik olmayan glikozilasyonu önemli olaylardan biridir. Bu çalışmada gli- semiyi kontrol amacıyla kullanılan parametreler ile invitro plazma proteinlerinin glikozilasyonu araştırılmıştır. İncelemeler iki bölümde gösterilmiştir. A- Çalışmamızın birinci bölümünde Tip I (İnsüline bağımlı diabe tes mellitus IDDM) ve Tip II (insüline bağımlı olmayan-NIDDM ) olarak sınıflandırılan hasta grubunda açlık kan şekeri, HbAlc ve fruktozamin düzeyleri saptanmıştır. Gerek Tip I ve gerekse Tip II diabetiklerde HbAlc ve fruktozamin düzeyleri kontrol grubuna göre ileri derecede an lamlı yüksek bulunmuştur. (P <C 0.001) Bu parametreler arasındaki ilişki Tip I ve Tip II diabetikler kendi aralarında kıyaslandığında anlamlı bir sonuç vermemiştir. (P ^> 0.05) B- Çalışmanın ikinci bölümünde normal kişilerin serum protein leri ayrıldıktan sonra değişik konsantrasyonlarda ve sürelerde glukoz eriyikleri ile inkubasyona tabi tutularak plazma proteinlerinin invitro glukozilasyonu incelenmiştir. Glikozilasyon derecesi sıcaklık ve zamana bağlı olmalıdır. Bu çalışmada sıcaklık 37°C de tutularak zaman faktörü araştırılmış ve süre arttıkça glukozilasyonun arttığı saptanmıştır. Ayrıca glukoz konsantrasyonu ile glikozilasyonun ilişkili olmadığı ve konsantrasyon arttıkça serum proteinlerinin glikozillenmesinin ancak zamana bağlı olarak arttığını saptamış bulunuyoruz. Sonuç olarak iyi kontrol edilmeyen diabetes mellitusta artan kan glukoz miktarı hemoglobinin glikozillenmesi yanında serum proteinlerinin glikozillenmesinede neden olmaktadır. Yapılan invitro deneyler de serum proteinlerinin glikozilasyonu ve glikoz konsantrasyonundan, daha fazla, inkubasyon süresine bağlı olarak değiştiği görülmüştür. | |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/embargoedAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Biyokimya | tr_TR |
dc.subject | Biochemistry | en_US |
dc.title | Plazma proteinlerinin glikolizasyonu ve glikozillenmiş hemoglobin ile ilişkileri | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2020-12-06 | |
dc.contributor.department | Biyokimya Anabilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Blood proteins | |
dc.subject.ytm | Hemoglobin A-glycosylated | |
dc.subject.ytm | Diabetes mellitus | |
dc.identifier.yokid | 60453 | |
dc.publisher.institute | Sağlık Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 60453 | |
dc.description.pages | 53 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |