Fabrikada çalışan ve aynı kaloriyle beslenen işçiler ve büro personelinin beslenme ve sağlık durumları üzerinde bir araştırma.
dc.contributor.advisor | Molvalılar, Senay | |
dc.contributor.author | Yükseler, Hülya | |
dc.date.accessioned | 2020-12-08T10:25:45Z | |
dc.date.available | 2020-12-08T10:25:45Z | |
dc.date.submitted | 1989 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/179390 | |
dc.description.abstract | - 56 - SONUÇ //E ÖZET İzmit Gübre Fabrikasında çalışan ve aynı kaloriyle beslenen 100 büro personeli ile 100 işçinin antropometrik ölçümleri ve kan bulgularına bakılarak beslenme ve sağlık durumları arasındaki farklar ortaya konulmaya çalışıldı. Büro personelinin yaş ortalaması 35. 63+7. 08 /işçilerinin yaş ortalaması ise 32.9+5.74 olarak saptandı. İki grup arasında yaş ortalaması açısından anlamlı bir fark vardı (P<0.05). Büro personelinin boy ortalaması 172. 65+5. 19cm, işçilerin boy ortalaması ise 171.27+5.39 cm olarak bulundu. Büro personeli ile işçiler arasındaki ortalamalar arası fark anlamsız bulundu (P>0.05). Büro personelinin ağırlık ortalaması 73. 96+9. 08kg, işçilerin ağırlık ortalaması ise 68.68+7.71 kg olarak saptandı. İki grup arasındaki ortalamalar arası fark anlamlı bulundu (P<0. 05).Hafif aktivite yapan büro personeli fabrikada işçiler ile aynı kalorili, besinleri tükettiğinden zamanla vücut ağırlıklarında artışlar mey dana gelmiştir. Büro personelinin vücut kitlesi indeksi 24.78+2.59, işçilerin vücut kitlesi indeksi ise 23.39 +2.28 olarak saptanmıştır. Büro personeli ile işçiler arasındaki ortalamalar arası fark anlamlı bulunmuştur (P<0.05).- 57 - Büro personelinin kolesterol düzeyi 200. 29+27. 45mg/dl, işçilerin kolesterol düzeyi ise 169.47+23.69 mg/dl olarak saptanmıştır. İki grup arasında ortalamalar arası fark anlamlı bulunmuştur (P<0. 05).Fazla beslenme ve fiziksel faaliyet azlığı kolesterolün yükselmesine neden olmuştur. Büro personelinin hematokrit düzeyi 44.53+1.12, işçilerin hematokrit düzeyi ise 43.73+1.29 olarak saptanmıştır. Büro personeli ile işçiler arasındaki ortalamalar arası fark anlamlı bulundu (P< 0. 05). Büro personelinin eritro:sit sayısı 4573150+155236,31, işçilerin eritrosit sayısı ise 4513250+.140121,48 olarak saptandı. İki grup arasındaki ortalamalar arası fark anlamlı bulundu (P<0.05). Büro personelinin trigliserid düzeyi 116. 1+15.56mg/dl, işçilerin trigliserid düzeyi ise 98.11+14.39 mg/dl olarak saptandı. Büro personeli ile işçiler arasındaki ortalamalar arası fark anlamlı bulundu (P< 0. 05).Trigliseridlerdeki yükselme kolesteroldeki yükselme ile pareleldi: Büro personelinin total lipid düzeyi 838.71+124.48 mg/dl, işçilerin total lipid düzeyi ise 708.62+100.21 mg/dl olarak saptandı. İki grup arasındaki ortalamalar arası fark anlamlı bulundu (P<0.05). Kolesterol yüksekliği, şişmanlık ve az fiziksel aktivitenin total lipid düzeyinin yükselmesini sağladığı düşünülmüştür. Fabrikada çalışan büro personeli ve işçilerin iki hafta boyunca bir öğünde aldıkları kalori miktarı saptanmıştır. Çalışanlar I. hafta ortalama günde 1988 kalori alırken III. hafta ise 2016 kalori almışlardır. Beslenme ve sağlık durumu ile ilgili etmenlerin araştırılmasından elde edilen bulgular ortaya çıkan beslenme sorunlarının çalışanların öğrenim düzeylerinin- 58 - yetersizliği, beslenme konusunda gerekli bilgilerinin olmayışı ve sosyo-ekonomik yapılarının özellikleri gibi etmenlerden ileri geldiğini göstermektedir. | |
dc.description.abstract | - 59 - SUMMARY This study included 100 factory workers and 100 persons working in the office of the name factory. We compared their nutritional and health state on the basis of antropometric measurements and blood values of various substances. The differences between the age, weight and body mass index of the two groups were found to be statis tically significant. The blood cholesterol, triglicerides and total lipid values of the workers were significantly lower in the workers. The red cell count and packed cell volume of the workers were also significantly lower in the workers. The amount of energy taken at one meal was the name for the two groups and that changed between 1988 and 2016 calorie. The different values obtained in the two groups were tried to be explained on the bases of their different social, economic and cultural backrounds. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/embargoedAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları | tr_TR |
dc.subject | Endocrinology and Metabolic Diseases | en_US |
dc.title | Fabrikada çalışan ve aynı kaloriyle beslenen işçiler ve büro personelinin beslenme ve sağlık durumları üzerinde bir araştırma. | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Diğer | |
dc.subject.ytm | Workers | |
dc.subject.ytm | Nutrition | |
dc.subject.ytm | Worker health | |
dc.subject.ytm | Personnel | |
dc.identifier.yokid | 33306 | |
dc.publisher.institute | Sağlık Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 33306 | |
dc.description.pages | 64 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |