Show simple item record

dc.contributor.advisorYürügen, Birsen
dc.contributor.authorSüyük, Hülya
dc.date.accessioned2020-12-08T10:25:13Z
dc.date.available2020-12-08T10:25:13Z
dc.date.submitted1989
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/179358
dc.description.abstract- 53 - ÖZET Bu çalışmada, akciğer tüberkülozlu hastaların bes lenme ile ilgili bilgileri araştırılmıştır. Araştırma grubu, İstanbul Üniversitesi Sağlık Uygula ma ve Araştırma Hastanesi, Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalın da ve Sağlık Sosyal Yardım Bakanlığı Yedikule Göğüs Hasta lıkları Hastanesinde tedavi edilen hastalardan oluşmaktadır. Veriler görüşme cetveli kullanılarak toplanmıştır. Araştırma kapsamına alınan 100 deneğin %75 i (75) er kek, %25'i (25) ise kadındır. Araştırma kapsamına alman deneklerin eğitim düzey leri düşük bulunmuştur. Araştırma grubunun %86' sının Türkiye için salık veri len standartların altında beslendiği, %14'ünün yeterli bes lendiği saptanmıştır. Araştırma grubunun ekonomik düzeylerinin yeterli den geli beslenme için yetersiz olduğunu söyleyebiliriz. Beslenme ile eğitim durumları karşılaştırıldığında istatistiksel olarak fark anlamlı (p<0.05) bulunmuştur. Araştırma kapsamına alman deneklerin tüberkülozun bulaşma yolları, hastalıktan korunma, hastalığın belirtile ri gibi konularda yetersiz bilgiye sahip olduğu görülmüştür-.- Bunun nedenini deneklerin sosyo-kültürel ve ekonomik düzey lerinin düşük olmasına bağlamaktayız.
dc.description.abstract54 - SUMMARY İn this- study, the knowledge of the patients with pulmonary tuberculosis about nutrition is investigated. Research group was consisted of the patients at the department of pulmonary diseases of Istanbul Üniversty İs tanbul Faculty of Medicine and Yedikule Public Hospital of Pulmonary Diseases. Data were collected by using conversa tion list. There were 100 p%atients 75 % male, 25 % female in this study. The education level of these patients was foud to be low. 86 % of the group was on poor nutrition and the level which was below the avarage of Turkish standarts and the nutrition status of the remainde 14 % was good. We can say that the economic status of the patients were inadiquate for sufficient and balanced nutrition. Comparing the nutrition level with the education level, the differences were found to be statistically mea - ningfull (P < 0.05). İn this study the knowledge of the patients about the contamination ways of tuberculosis and the sign of the diseases was found to be insufficient. We think that is related to the low socio-culturel and economic status of the patients.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectHemşireliktr_TR
dc.subjectNursingen_US
dc.titleAkciğer tüberkülozlu hastaların beslenme ile ilgili bilgi düzeylerinin saptanması
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentHemşirelik Anabilim Dalı
dc.subject.ytmNursing care
dc.subject.ytmTuberculosis-pulmonary
dc.subject.ytmNutrition
dc.subject.ytmPatient care
dc.identifier.yokid33267
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityİSTANBUL ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid33267
dc.description.pages68
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess