dc.contributor.advisor | İmre, Sedat | |
dc.contributor.author | Sağlik, Serap | |
dc.date.accessioned | 2020-12-08T10:24:37Z | |
dc.date.available | 2020-12-08T10:24:37Z | |
dc.date.submitted | 1989 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/179322 | |
dc.description.abstract | ÖZET Bu çalışmada ülkemizde tüketilen dört balık cinsinin yenen kısımlarının yağ asidi kompozisyonları incelendi. Balığın kas dokusundan izole edilen toplam lipid karışımı önce sabunlaştırıldı ve buradan ayrılan serbest yağ asidleri metil esterlerine dönüştürüldü. Yağ asidi metil esterlerinin kalitatif ve kantitatif tayinleri gaz kromatografisiyle Silar 10 C kolon kullanılarak (temperatür: başlangıç 175 C- bitiş 215 C) gerçekleştirildi. Bulunan ana yağ asidleri ve bunların yağ asidleri içerisindeki yüzde oranları aşağıda verilmiştir: Trachurus trachurus : C16.Q(% 18.31), C16#1(5.10), C18:0(6.76), C18:1(19.08), 0^(5.86), C20:5(6.03), C22:6(18.00). Pomatomus saltator : C14.Q(% 5.84), C16. Q( 20. 32), C16:1(7.30), C22:6(18.30). '18:0 (5.23), C18:1(22.37), C20;1(5.28) Scomber japonicus : C,, `(%6.84), C,,. ~( 21. 32), C18:0(5*53)' C18:1(18.56), C2Q:1(5.16), C20.5(7.10), C22:6(19.09). Trisopterus minutus capelanus C18:1(18.36), C20:5(9.59), C22.6(30.85). C16:0(%14.70), | |
dc.description.abstract | SUMMARY In this study we have examined the fatty acids com position of edible parts of four Turkish fish species. After extraction and saponification of total lipids from the muscle tissue, the separated free fatty acids were methyla ted. The qualitative and quantitative analysis of the fatty acid methyl esters carried out by gas chromatography on a Silar IOC column (temperatures: initial 175 C, final 215 C). The major fatty acids and their percentages have been found as follows: Trachurus trachurus : C,, ~(% 18.31), C,,,(5.10), C18.0(6.76), C18:1(19.08), C20:1(5.86), C2Q:5(6.03), C22.6(18.00). S Pomatomus saltator : C,. n(% 5.84), C,, n(20.3'2),14:0 16:0 C16:1(7.30), C18.0(5.23), C18:1(22.37), C20:1(5.28), C22.6(18.30). Scomber japonicus : C,,,n(%6. 84), C,, m q(21. 32), C18.0(5.53), C18:1(18.56), C20:1(5.16), C20.5(7.10), C22:6(19.09). Trisopterus minutus capelanus : C,, #f.(%14. 70), C18:1(18.36), C20:5(9.59), C22. 6(30. 85). | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/embargoedAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Eczacılık ve Farmakoloji | tr_TR |
dc.subject | Pharmacy and Pharmacology | en_US |
dc.title | Ülkemizde besin olarak tüketilen bazı balık cinslerinin yağ asidlerinin analizleri | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Diğer | |
dc.subject.ytm | Fishes | |
dc.subject.ytm | Fatty acids | |
dc.identifier.yokid | 33272 | |
dc.publisher.institute | Sağlık Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 33272 | |
dc.description.pages | 34 | |
dc.publisher.discipline | Diğer | |