Pankreatitin lipaz aktivitesi tayini
dc.contributor.advisor | Güven, Kasım C. | |
dc.contributor.author | Badur, Tülin | |
dc.date.accessioned | 2020-12-08T10:22:20Z | |
dc.date.available | 2020-12-08T10:22:20Z | |
dc.date.submitted | 1989 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/179183 | |
dc.description.abstract | - 41 - ÖZET Pankreatin enzimlerinden amilaz, lipaz ve proteaz aktivi- tesinin tayini için literatürde değişik metodlar kayıtlıdır. Pankreatin lipazının aktivite tayini Willstaetter metoduna göre yapılmıştır. Aktivatör olarak kullanılan ovalbumin yerine yumurta akı proteinleri kullanılmış ve yumurta akının farklı durumlarda ki etkisi incelenmiştir. Geliştirilen bu me to t da yağın parçalan ma yüzdesinin enzim miktarı ile doğru orantılı olarak arttığı ve literatürde bildirilen değerlere göre daha fazla oranda oldu ğu bulunmuştur. Tayin açısından görülen sapmaları minimuma indirgemek üzere yağ emülsiyonunu her tayin için standart bir şekilde hazır lamak gerekmektedir. Aktivatör olarak kullanılan kalsiyum klorür yerine magnezyum klorür ile çalışılmış ve kalsiyum klorür kadar aktivatör etkisi olmadığı görülmüştür. Ayrıca yumurta akı pro teinleri ve kalsiyum klorür 'e ilaveten aktivatör olarak ortama eklenen sodyum taurokolat ile aktivatör etkisinin daha yüksek olduğu görülmüştür. | |
dc.description.abstract | - 42 - SUMMARY The pancreatic enzymes were determined by various methods. Among. these, Willstaetter et a 1. method was generally used for lipase assay. The factors of Willstaetter e t al. method namely preparation of oil emulsion, properties of albumin, addition of calcium chloride influenced lipase activity. In this work the following factors to influence Willstaetter et al. method were studied. - Using egg albumin of different properties as fresh/stale, boiled/unboiled, - Varying the duration of ho mo gen izat ion to prepare a stable oil emulsion, - Addition of magnesium chloride instead of calcium chloride. As a result it was found that the properties of egg albumin influenced lipase activity. The best results were obtained with fresh and unboiled egg. The most stable oil emulsion having 2 jum - 10 um particule size, was obtained by homogenizing the mixture for 10 min. Addition of magnesium chloride was less effec tive as compared to calcium chloride on lipase activity. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/embargoedAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Eczacılık ve Farmakoloji | tr_TR |
dc.subject | Pharmacy and Pharmacology | en_US |
dc.title | Pankreatitin lipaz aktivitesi tayini | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Diğer | |
dc.subject.ytm | Pancreatitis | |
dc.subject.ytm | Lipase | |
dc.subject.ytm | Enzymes | |
dc.identifier.yokid | 37658 | |
dc.publisher.institute | Sağlık Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 37658 | |
dc.description.pages | 48 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |