dc.description.abstract | - 43 - ÖZET Diyet faktörlerinin seborre ve akne oluşumuna etkisi İstanbul Tıp Fakültesi Dermatoloji Kliniğinde incelenmiştir. Diyet uygulamaya istekli 41 hasta seçilmiş, bu hastalardan 15 gün süre ile karbonhidrat ve lipidi sınırlı; protein lif ler ve vitaminlerden zengin içerikli aşağıdaki gıda listesi ne uymaları istenmiştir. Yasak yiyecekler Beyaz ekmek, bulgur, pirinç, makarna, patates, pasta, börek ve her türlü tatlılar, şeker, yağ, yağlı kızırtmalar, tatlı meyveler, üzüm, kavun, karpuz, incir, armut, kuru ü- züm, sütlaç, komosto, çikolata, mısır, fıstık, ceviz, fındık gibi çerezler. Serbest yiyecekler. Yağsız et, peynir, yoğurt, taze fasulye, yoğurtlu ıspa nak, cacık, kabakçırpma, patlıcan söğüş, az pirinçli pırasa, semizotu, bezelye esmer kepekli ekmek, ayran, şekersiz meyve suları, maden suyu az şekerli meyveler, salatalık, elma, ha vuç, marul, portakal, mandalina, mercimek, nohut. Diet uygulamasının sonuçları, hastaların ifadeleri, ve anketlerine göre değerlendirilmiştir. Aritmetik ortalama he saplarına göre, 15 günlük diyet uygulamasının sonunda saç- 44 - sorunlarının (yağlanma, dökülme, kepek, kaşınma) da %48+ 0.0008 bir azalma ve kilo kaybı gözlemlenmiştir. Cilt sorunlarında (siyah nokta oluşumu, akne, cildin yağlanması, gözeneklerden yağ çıkması) %51+0. 00054 bir azal ma ve kilo kaybı görülmüştür. Bu bulgular; Crawford ve Swartz (31) gibi bilginlerin karbonhidratlı kısıtlı diyetle, seborreik hastalarda, sebor- re ve akne teşekkülünde bulduğu %50 lik iyileşme oranına çok yakındır. Sonuç olarak çeşitli dermatolojik hastalıkların özellik le seborre ve aknelerin oluşumunda; karbonhidrat ve lipidi bol içeren, liften fakir bir diyetin büyük oranda etkili ol duğuna inanıyoruz. | |