Show simple item record

dc.contributor.advisorErginöz, Hilmi
dc.contributor.authorAsbagian Namin, Shiva
dc.date.accessioned2020-12-08T10:18:25Z
dc.date.available2020-12-08T10:18:25Z
dc.date.submitted1990
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/178946
dc.description.abstract- 42 ÖZET 100 beyaz peynirde brusella bakterileri, bakteriyolojik ve kültür metodlarıyla izole edilip önce polivalan sonra monovalan spesifik serumlarla brusella tipleri çabuk lam aglütinasyon testi ile ayrılmıştır. Sonra % 10 CO2 ortamındaki üremelerin, H2S üretip üretmemeleri ve değişik konsantrasyonlardaki boyalı besiyerlerinde üreyip ürememeleri ve faj Tb lize kullanılarak faj tiplendirilmesi yapılmıştır. Sekiz peynirde brusella bakterisi üremiştir. Bunlar dan beşi Brusella abortus Bang (ikisi biyotip 1, biri biyotip 2 ve ikisi biyotip 3) ve üçü brusella melitensis (ikisi biyotip 1 ve biri biyotip 3) olarak tesbit edilmiştir. Bu bulguların ışığı altında evvela hayvan çiftliğindeki hasta hayvanların yok edilmesi, çiftçilerin eğitilmesi ve aksi halde gerek içilen ve gerek süt mamullerinin hazırlanmasında kullanılan sütlerin kaynatılıp veya pastörize edilmesi önemle üstünde durulacak hususlardır.
dc.description.abstract43 SUMMARY Brucella bacteria isolated from 100 white cheese by bacteriological and cultural methods. We used some methods for classifications of bacteria, Such as H2S productions, requirements of 10 % CO2 cultivation in the presence of dyes an bacteriophage activation against brucella. After those tests in order to deter minate brucella species we used rapid agglutination tests with polyvalan and monovalan brucella specific serum. We optained 8 brucella species from che ese. 5 of 8 were Brucella abortus Bang (2 of these bacterias were biotip 1, 1 of these bacterias ve biotip 2, 2 of these bacterias were biotip 3) 3 of 8 were Bru cella melitensis (2 of these bacterias were biotip 1, 1 of these bacterias was biotip 3) We could not be able to growth brucella from 20 cheese which were prepared according to Turkish Standardization Institute. According to our data we could say -Infected animals must be separeted from healthy animals -Farmers must be educate against to this subject -Milks must be pasteurize or boil before preparing cheese and milk products.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectMikrobiyolojitr_TR
dc.subjectMicrobiologyen_US
dc.titleİstanbul`da bazı semt pazarlarından toplanan beyaz peynir örneklerinde brusella bakterilerinin aranması
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentDiğer
dc.subject.ytmBrucellosis
dc.subject.ytmIstanbul
dc.subject.ytmWhite cheese
dc.subject.ytmPublic health
dc.identifier.yokid18104
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityİSTANBUL ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid18104
dc.description.pages57
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess