İstanbul`da bazı semt pazarlarından toplanan beyaz peynir örneklerinde brusella bakterilerinin aranması
dc.contributor.advisor | Erginöz, Hilmi | |
dc.contributor.author | Asbagian Namin, Shiva | |
dc.date.accessioned | 2020-12-08T10:18:25Z | |
dc.date.available | 2020-12-08T10:18:25Z | |
dc.date.submitted | 1990 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/178946 | |
dc.description.abstract | - 42 ÖZET 100 beyaz peynirde brusella bakterileri, bakteriyolojik ve kültür metodlarıyla izole edilip önce polivalan sonra monovalan spesifik serumlarla brusella tipleri çabuk lam aglütinasyon testi ile ayrılmıştır. Sonra % 10 CO2 ortamındaki üremelerin, H2S üretip üretmemeleri ve değişik konsantrasyonlardaki boyalı besiyerlerinde üreyip ürememeleri ve faj Tb lize kullanılarak faj tiplendirilmesi yapılmıştır. Sekiz peynirde brusella bakterisi üremiştir. Bunlar dan beşi Brusella abortus Bang (ikisi biyotip 1, biri biyotip 2 ve ikisi biyotip 3) ve üçü brusella melitensis (ikisi biyotip 1 ve biri biyotip 3) olarak tesbit edilmiştir. Bu bulguların ışığı altında evvela hayvan çiftliğindeki hasta hayvanların yok edilmesi, çiftçilerin eğitilmesi ve aksi halde gerek içilen ve gerek süt mamullerinin hazırlanmasında kullanılan sütlerin kaynatılıp veya pastörize edilmesi önemle üstünde durulacak hususlardır. | |
dc.description.abstract | 43 SUMMARY Brucella bacteria isolated from 100 white cheese by bacteriological and cultural methods. We used some methods for classifications of bacteria, Such as H2S productions, requirements of 10 % CO2 cultivation in the presence of dyes an bacteriophage activation against brucella. After those tests in order to deter minate brucella species we used rapid agglutination tests with polyvalan and monovalan brucella specific serum. We optained 8 brucella species from che ese. 5 of 8 were Brucella abortus Bang (2 of these bacterias were biotip 1, 1 of these bacterias ve biotip 2, 2 of these bacterias were biotip 3) 3 of 8 were Bru cella melitensis (2 of these bacterias were biotip 1, 1 of these bacterias was biotip 3) We could not be able to growth brucella from 20 cheese which were prepared according to Turkish Standardization Institute. According to our data we could say -Infected animals must be separeted from healthy animals -Farmers must be educate against to this subject -Milks must be pasteurize or boil before preparing cheese and milk products. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/embargoedAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Mikrobiyoloji | tr_TR |
dc.subject | Microbiology | en_US |
dc.title | İstanbul`da bazı semt pazarlarından toplanan beyaz peynir örneklerinde brusella bakterilerinin aranması | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Diğer | |
dc.subject.ytm | Brucellosis | |
dc.subject.ytm | Istanbul | |
dc.subject.ytm | White cheese | |
dc.subject.ytm | Public health | |
dc.identifier.yokid | 18104 | |
dc.publisher.institute | Sağlık Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 18104 | |
dc.description.pages | 57 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |