Show simple item record

dc.contributor.advisorSencer, Ergin
dc.contributor.authorBoneval, Halide
dc.date.accessioned2020-12-08T10:15:09Z
dc.date.available2020-12-08T10:15:09Z
dc.date.submitted1990
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/178751
dc.description.abstract-28- ÖZET Süt çocukluğu döneminin cerrahi hastalıkları nadir değildir. Bu dönemde anestezi sonrası ilk beslenmede klasik kitaplara geçmiş uygulama şekerli su çözeltisinden oluşan test öğünü verilmesi şeklindedir. Amaç aspirasyon riskini azaltmak ve aspirasyon komplikasyonlarını önlemektir. Şekerli su çözeltilerinin bu amaca uygun olduğunu ve bebeğin fizyolojik gıdası olan süte tercih edilmesi gerektiğini gösteren araştır maya ise tesadüf edilmemiştir. Değişik deneysel modellerde aspirasyon sonrası akciğer komplikasyonlarına neden olan asidite, yüksek volüm, ozmolarite ve partikül içeriği gibi faktörler belirlenmiş olmasına karşın şekerli su ve formula sütü kliniğe uyarlanabilir bir araştırma düzeninde inceleyen çalışma yok denecek kadar azdır. Bu çalışma ile aspirasyon komplikasyonlarına neden olan faktörler üzerine etkileri göz önünde bulundurularak formula süt ve %5 dekstroz sudaki çözeltisinin anestezi sonrası ilk beslenmedeki uygunluğu araştırılmıştır. 0-1 yaş grubundaki 20'şer hastadan oluşan iki grupta %5 dekstroz sudaki çözeltisi ve formula süt ilk gıda olarak kullanılmış' ve beslenmeden 15, 30 ve 60 dakika sonra gastrik pH, rezidüel volüm ve ozmolarite tayin edilmiştir. Bulgular incelendiğinde formula sütün beslenme sonrası mide asiditesini azalttığı dikkati çekmiş, mide boşalma hızı ve ozmolaritenin ise yakın değerler verdiği ve iki grup arasında klinik farklılık olmadığı gözlenmiştir. Bu bulguların ışığında asit aspirasyonu sendromundan koruyucu etkisi nedeniyle formula sütün anestezi sonrası ilk beslenmede daha uygun ve fizyolojik bir gıda olduğu sonucuna varılmıştır.
dc.description.abstract-29- SUMMARY Surgical interventions during infancy are not rare. Glucose solutions in water are proposed as the initial postoperative feeding during infancy in most pediatric surgical textbooks. The cause of selecting a clear liquid as the first feeding is to decrease the risk as well as complications of aspiration. However only few capable studies dealing with this subject are present and none of them is giving a clear-cut support to this traditional viewpoint. Although several experimental models outline the factors effecting the outcome after aspiration, namely gastric pH, volume, osmolality of the aspirate and presence of particulate matter; almost no single clinically applicable study comparing the behaviour of formula and 5% dextrose water in respect to these factors is present. The aim of this study was to determine and compare the effects of 5% dextrose water solution and formula on the risk factors of aspiration and to specify the proper selection as the initial postoperative feeding. In two groups, each consisting of 20 infants in the age group 0-1 years, b% dextrose water and formula milk was given as the initial postoperative feeding and serial measurements of gastric pH, residual volume and osmolality at 0, 15, 30 and 60 minutes were obtained. The evaluation of the measurements revealed that formula had a favourable effect on gastric pH, raising it to safe limits, and that whether osmolality nor gastric emptying showed a significant difference in both groups. The conclusion is therefore that formula milk should be considered in the initial postoperative feeding as it is more effective in preventing from the risk of acid aspiration syndrome.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBeslenme ve Diyetetiktr_TR
dc.subjectNutrition and Dieteticsen_US
dc.titleSüt çocuklarında anestezi sonrası ilk beslenmede %5 dekstroz ve formula sütün karşılaştırması
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentDiğer
dc.subject.ytmInfant
dc.subject.ytmNutrition
dc.subject.ytmMilk
dc.identifier.yokid18175
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityİSTANBUL ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid18175
dc.description.pages32
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess