Normal gönüllülerde bal ve ekmeğin glisemik indeksleri
dc.contributor.advisor | Alagöl, M. Faruk | |
dc.contributor.author | Lodos, Aydan | |
dc.date.accessioned | 2020-12-08T10:13:22Z | |
dc.date.available | 2020-12-08T10:13:22Z | |
dc.date.submitted | 1991 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/178643 | |
dc.description.abstract | 48 ÖZET Çalışmamızda, 10 gönüllü normal bireye (5 kadın, 5 erkek) 25 gr karbonhidrat içeren 33 gr. bal, 50 gr. ekmek ve 25 gr. glikoz verilmiştir. 0, 15, 30, 60, 90, 120'nci dakikalarda serum kan glikoz sonuçlarına bakarak bal ve ekmeğin glisemik indeksleri hesaplanmıştır. Beklenildiği gibi en yüksek kan glikoz yanıtı sırasıyla glikoz, bal ve ekmekten 30'uncu dakikada alınmıştır. Bu dakikadan sonra glikoz hızla düşmüş fakat bal daha yavaş bir düşme göstererek geniş bir glisemik alan oluşturmuştur. Standart olarak alınan glikoza göre balın glisemik indeksi % 108.46, ekmeğin glisemik indeksi ise X61.3 olarak bulunmuştur. Görüldüğü gibi normal kişilerde ticari bal'ın glikoza göre glisemik indeksinin oldukça yüksek olduğu ve özellikle diabetiklerin diyetinde ticari balın yer almasının sakıncalı olabileceği düşünülmüştür. Yurdumuzda üretilen doğal balların diabetiklere önerilmesi için bu örneklerle de benzer çalışmaların yapılması gereklidir. | |
dc.description.abstract | 49 SUMMARY In our experiment, we gave ten volunteers (five male, five female) 33 gr honey, 50 gr bread and 25 gr glucose which contain 25 gr carbohydrate each. We calculated the glycemic indexes of honey and bread looking at the glucose rate at 0, 15, 30, 60, 90, 120 minutes. As expected, the results were in the following rang, from highest to lowest in the 30th minutes; glucose, honey and bread. After this minutes the blood glucose responses of glucose fell rapidly as the blood glucose response of honey fellcmore slowly, living a glycemic area. Taking glucose as standard (100) the glycemic index of honey was 108.46 and the glycemic index of bread was 61.3. As stated above, with the above results, the usage of commercial honey is in convenient for diabetics. By making similar studies we could suggest the natural honey, produced in Turkey, to diabetic. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/embargoedAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Beslenme ve Diyetetik | tr_TR |
dc.subject | Nutrition and Dietetics | en_US |
dc.title | Normal gönüllülerde bal ve ekmeğin glisemik indeksleri | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Diğer | |
dc.subject.ytm | Glycemic index | |
dc.subject.ytm | Honey | |
dc.subject.ytm | Diabetes mellitus | |
dc.subject.ytm | Bread | |
dc.identifier.yokid | 18203 | |
dc.publisher.institute | Sağlık Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 18203 | |
dc.description.pages | 55 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |