Show simple item record

dc.contributor.advisorAlagöl, M. Faruk
dc.contributor.authorLodos, Aydan
dc.date.accessioned2020-12-08T10:13:22Z
dc.date.available2020-12-08T10:13:22Z
dc.date.submitted1991
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/178643
dc.description.abstract48 ÖZET Çalışmamızda, 10 gönüllü normal bireye (5 kadın, 5 erkek) 25 gr karbonhidrat içeren 33 gr. bal, 50 gr. ekmek ve 25 gr. glikoz verilmiştir. 0, 15, 30, 60, 90, 120'nci dakikalarda serum kan glikoz sonuçlarına bakarak bal ve ekmeğin glisemik indeksleri hesaplanmıştır. Beklenildiği gibi en yüksek kan glikoz yanıtı sırasıyla glikoz, bal ve ekmekten 30'uncu dakikada alınmıştır. Bu dakikadan sonra glikoz hızla düşmüş fakat bal daha yavaş bir düşme göstererek geniş bir glisemik alan oluşturmuştur. Standart olarak alınan glikoza göre balın glisemik indeksi % 108.46, ekmeğin glisemik indeksi ise X61.3 olarak bulunmuştur. Görüldüğü gibi normal kişilerde ticari bal'ın glikoza göre glisemik indeksinin oldukça yüksek olduğu ve özellikle diabetiklerin diyetinde ticari balın yer almasının sakıncalı olabileceği düşünülmüştür. Yurdumuzda üretilen doğal balların diabetiklere önerilmesi için bu örneklerle de benzer çalışmaların yapılması gereklidir.
dc.description.abstract49 SUMMARY In our experiment, we gave ten volunteers (five male, five female) 33 gr honey, 50 gr bread and 25 gr glucose which contain 25 gr carbohydrate each. We calculated the glycemic indexes of honey and bread looking at the glucose rate at 0, 15, 30, 60, 90, 120 minutes. As expected, the results were in the following rang, from highest to lowest in the 30th minutes; glucose, honey and bread. After this minutes the blood glucose responses of glucose fell rapidly as the blood glucose response of honey fellcmore slowly, living a glycemic area. Taking glucose as standard (100) the glycemic index of honey was 108.46 and the glycemic index of bread was 61.3. As stated above, with the above results, the usage of commercial honey is in convenient for diabetics. By making similar studies we could suggest the natural honey, produced in Turkey, to diabetic.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBeslenme ve Diyetetiktr_TR
dc.subjectNutrition and Dieteticsen_US
dc.titleNormal gönüllülerde bal ve ekmeğin glisemik indeksleri
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentDiğer
dc.subject.ytmGlycemic index
dc.subject.ytmHoney
dc.subject.ytmDiabetes mellitus
dc.subject.ytmBread
dc.identifier.yokid18203
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityİSTANBUL ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid18203
dc.description.pages55
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess