Show simple item record

dc.contributor.advisorÜnsal, Ayhan
dc.contributor.authorDağoğlu, Gürdal
dc.date.accessioned2020-12-08T10:10:17Z
dc.date.available2020-12-08T10:10:17Z
dc.date.submitted1991
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/178454
dc.description.abstractDepolanmış hemen her çeşit yem ve yem hammaddeleri ile besinlerde ve doğada yaygın bir şekilde bulunan aflatoksin- lar; modern hayvancılığın gelişmesi ile artan karma yem kul lanımı ile önemli bir sorun haline gelmiştir. Aflatoksin ile kontamine yem ile beslenen hayvanlarda ölümlere ve verim kay bına neden olarak ekonomik zararlar oluşturmaları yanında çok daha önemlisi et> süt ve yumurta gibi hayvansal kökenli ürünler ile insanlara geçerek toplum sağlığı açısından önem li bir tehlike oluşturmalarıdır. Çalışmamızın ilk aşamasında`, BAKAN» FRANCIS ve ark. ile STUBLIFIELD ve ark.larının uyguladıkları metotlarda yap tığımız modifikasyonlar ile laboratuarımız koşullarında HPLC de uygulanabilecek pratik, duyarlı ve güvenilir bir yöntem geliştirmeyi amaçladık ve anlattığımız metotu geliştirdik, t kinci aşamada ise; istanbul çevresinde bulunan tavukçuluk işletmelerinden sağlanan 80 adet yem numunesinin TLC ile ni tel analizi yapıldı. TLC de pozitif çıkan numuneler HPLC ye uygulanarak TLC nin sonucu doğrulandı ve nicel analizleri yapıldı. Analizini yaptığımız 80 numunenin 18 tanesinde aflatok sin saptadık. Saptadığımız aflatoksin miktarlarının ortala ması ise*, aflatoksin Bı, BSî Gı ve Ga» için sırası ile 67.28; 50.28; 116.60; 45.5 ppb'dir. Saptadığımız aflatoksin miktarlarının hayvanlarda tok- sik etki oluşturacak miktarda olmadığı, buna karşın aflatok sin Bj, B;;,:; ve G ı ' i n ortalama miktarlarının Tarım, Orman ve Köyişleri Bakanlığı' mn CKKGM 90/1) 2 Mayıs 1990 tarihli teb liği ile karma yemlerde en yüksek bulunabil irlilik değerinin üstünde olduğu görülmüştür.
dc.description.abstractAflatoxins present at nearly all kind of storaged fod ders, fodder raw materials, food-stuffs and in nature in a widespread form has become an important problem due to use of mixed fodders increasing by the development of contempo rary cattle breedig, Hence the death of animals fed by fod ders contaminated with aflatoxin, cause yield drop i.e. ec onomical loss. But the more important danger from the point of public hygiene arises from its contagion to human beings via animal products like meat, milk, egg, etc. We have developed a practical sensitive and reliable method applicable at HPLC under our laboratory conditions by performing applied by BAKAN, FRANCIS and alliances and STUBLIFIELD and alliances in the first stage of our work. In the second stage the qualitative analysis of 80 each fodder samples, obtained from the poultry farms near Istanbul has been performed by TLC. The positive samples at the end of TLC procedures have been subjected to HPLC and consequently theresult of TLC has been confirmed and also quantitative analysis performed. We have confirmed 18 aflatoxins out of the80 analyzed samples. The average of the confirmed aflatoxins quantity for Bj, B2, Gj., Gs is 67.28; 50.28; 116.60; 45.5 ppb respec tively. These detected amount of aflatoxins appeared not to be toxic to the animals but the average amount of aflatoxins Bi B^ and G3 appeared more than the maximum residue limits in mixed fodders reported by Agricultural Ministry in 1990 May of 2 nd (KKGM 90/1).en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectVeteriner Hekimliğitr_TR
dc.subjectVeterinary Medicineen_US
dc.titleKanatlı yemlerinde aflatoksin türevlerinin ince tabaka kromatografisi ile nitel, yüksek basınçlı sıvı kromatografi yöntemi ile nicel olarak saptanması
dc.typedoctoralThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentFarmakoloji ve Toksikoloji (Veterinerlik) Anabilim Dalı
dc.subject.ytmAflatoxins
dc.subject.ytmAnimal feeds
dc.identifier.yokid18246
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityİSTANBUL ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid18246
dc.description.pages102
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess