Show simple item record

dc.contributor.advisorUğur, Muammer
dc.contributor.authorBayramlar, Samiye
dc.date.accessioned2020-12-08T10:06:48Z
dc.date.available2020-12-08T10:06:48Z
dc.date.submitted1992
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/178243
dc.description.abstract6. ÖZET Bu çalışmada, Panta-Phor aleti yardımıyla 50 sığır, 3 at, 22 koyun, 10 keçi, 12 domuz, 14 tavşan, 4 köpek ve 4 kedi etinin suda çözü nen proteinleri standart poliakrilamid jel elefctroforez yöntemi ile incelen di. Sığır etleri elektroferogramlarındaki I, II, III, IV ve V no'lu pro tein bandlarının lokalizasyonu sığır eti için karakteristik bulundu. Protein bandlarının bu özellikleri sığır gövdelerinin çeşitli bölgelerinden alınan et örneklerinde de bir farklılık göstermedi. Yaş ve cinsiyet farklılıklarında sığır etlerinden elde edilen protein band dizisinin karakteristik özellikleri değişmedi. At etlerine ait elektroferogramlardaki protein bandlarından band IV'ün, koyu ve kalın oluşu ile diğer bandlardan belirgin farklılık gös terdiği saptandı ve bu band yardımıyla at eti kesin olarak belirlendi. Sığır eti elektroferogramlarındaki IV ve V. bandlar, at eti elek- troferogramlarında ise IV. cü band bu iki türün birbirinden ayırt edilmesin de önemli kriter olarak görüldü. Koyun ve keçi etlerinin incelenmesi sonucunda, koyun eti elek troferogramlarında katoda yakın bölgede oluşan protein bandlarının dahakoyu olduğu ve band IV'den sonra keçi etinde oluşmayan ve koyun etinin keçi etinden ayrılmasını sağlayan bir bandın mevcut olduğu tespit edildi. Koyun ve keçi etleri elektroferogramlarındaki band I (= çift band), sığır eti elektroferogramlarındaki band I'e göre daha açık renkte ve daha net görülmektedir. Ayrıca çift band şeklinde görülen band I'de koyun ve keçi etinde bandların birbirine daha yakın, sığır etinde ise birbirine daha uzak olduğu saptandı. Domuz eti, elektroferogramlarındaki band IV ve V'in birbirine yakın olması, buna karşın sığır eti elektroferogramlarında bu bandların bir birinden uzak olması bu iki türün birbirinden ayırt edilmesini sağladı. Tavşan eti elektroferogramlarındaki protein bandlarının sayısı nın az ve band III ile band IV arasındaki aranın uzun oluşu tavşan eti için karakteristik bulundu. Köpek ve kedi etlerinin, koyun, keçi ve sığır etlerinden ayırt edil mesi, köpek eti elektroferogramlarındaki band IV ve kedi eti elektroferog ramlarındaki band II ve band IV özellikleri ile gerçekleşti. Kasaplık hayvan etleri ve diğer hayvan etlerinden elde edilen elektroferogramlardaki protein band dizilerinin karakteristik ve tekrarlana bilir özellikte olduğu saptandı. Bu çalışma ile belli kasaplık hayvan etleri ile bu etlere karıştırıla- bilme olasılığı olan diğer bazı hayvan türlerine ait etlerin standart poliakri lamid jel elektroforez yöntemi ile kesin olarak teşhis edilebileceği ve bir birlerinden ayırt edilebileceği sonucuna varıldı.
dc.description.abstract7. SUMMARY In this study, water soluble proteins of various animals - 50 cattle, 3 horse, 22 sheep, 10 goat, 12 pig, 14 rabbit, 4 dog and 4 cat meat was observed with the help of an apparatus named Panta-Phor using standard polyakrylamide gel electrophoresis. The localization of protein bands - I, II, III, IV and V in cattle meat electropherograms was found to be characteristic for its species. The above findings showed no difference when different parts of the cattle's trunk were electrophorised. The study of different age and sex groups showed no difference. The protein band number IV obtained from the horse meat electropherograms was found to be dark and thick and this property led us to conclude that there was a major difference between this sample and the others. In order to identify and separate cattle meat electropherograms from horse meat electropherograms bands IV and V of cattle meat electropherograms and band IV of horse meat electropherograms were found to be highly specific. In the comparative study of sheep and goat meat the proteinbands of the sheep meat electropherograms formed near the cathode region were darker and an additional band was discovered which was not formed in goat meat after band IV and this important finding was used to distinguish goat and sheep meat. Band I (= double band) of the electropherograms of the sheep and goat meat was lighter in colour and more distinctly observable when compared with band I of the cattle meat electropherograms. Besides this, band 1 which can also be observed as a double band was found to be closer to each other in sheep and goat meat whereas distant in cattle meat. Bands IV and V of pork electropherograms were closer to each other and this observation helped us to differentiate it from cattle meat electropherograms where the bands were distant from each other. A major characteristic finding for the rabbit meat electropherograms was that the protein bands were less in number and the distance between band III and IV was longer. In order to separate dog and cat meat from sheep and goat meat, band IV of the dog meat electropherograms and band II and IV of the cat meat electropherograms were used. The protein band series of the slaughter meat and the other animals' meat electropherograms were found to be constantly characteristic and repetitive. Using standard polyacrylamide gel electrophoresis method it was concluded that pure slaughter meat could be distinctly separated from slaughter meat which has been mixed with the meat of the other animal species.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBesin Hijyeni ve Teknolojisitr_TR
dc.subjectFood Hygiene and Technologyen_US
dc.subjectVeteriner Hekimliğitr_TR
dc.subjectVeterinary Medicineen_US
dc.titleBazı hayvan etleri üzerinde standart poliakrilamid jel elektroforezi ile yapılan tür tayini çalışmaları
dc.typedoctoralThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentBesin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid113848
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityİSTANBUL ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid111640
dc.description.pages56
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess