Ülkemizde tüketime sunulan yerli ve ithal bebek mamalarının genel mikrobiyolojik kaliteleri ve bazı patojenlerin varlığı yönünden incelenmesi
dc.contributor.advisor | Ergün, Özer | |
dc.contributor.author | Ergün, Füsun | |
dc.date.accessioned | 2020-12-08T10:04:48Z | |
dc.date.available | 2020-12-08T10:04:48Z | |
dc.date.submitted | 1992 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/178123 | |
dc.description.abstract | 6. ÖZET : Hayatın her döneminde, o dönemin özellikleri dikkate alınarak uygulanacak yeterli ve dengeli bir beslenme biçimi sağlıklı bir hayatın temelini teşkil eder. Yeni doğan bebeğin tek ve tartışmasız en yararlı gıdası' anne sü tüdür. Ancak değişen hayat şartlarının getirdiği zorunluluklar bebek ma maları ve çocuk ek besinlerini ülkemizde de aranır hale getirmiş tir. Bu araştırma çalışmasında ülkemiz piyasasında tüketime sunulan bebek mamalarından: 50 adedi yerli ve 50 adedi ithal olmak üzere toplam 100 adet numune, toplam canlı bakteri sayısı, E.coli, S. a- ureus, Salmonella ve küf -may a yönünden incelenmiştir. Orijinal ambalajlarında toplanan mama numunelerinden birim mikta rı TP S İle homojenize edildikten sonra yapılan ekimlerin sonucun da yerli numunelerin %12'sinin 1.10-4 'ün üzerinde total jerm ta şırlarken, aynı bakteri grubu yönünden ithal mama numunelerinin hiçbiri Gıda Maddeleri Tüzüğü ' müzde sınır değer olarak kabul edi len 1.1-4 'ü aşmadığı tespit edilmiştir. Yine yerli numunelerin %16'sı küf, %2 'si E.'coli pozitif çıkarken, Salmonella, S. aureus ve maya yönünden negatif bulunmuşlardır. ithal mamalar ise, sayılan bütün bu mikroorganizmalar itibarı ile temiz çıkmışlardır. | |
dc.description.abstract | 7. SUMMARY A STUDY IN GENERAL AND MICROBIOLOGICAL QUALITIES OF LOCAL AND IM PORTED INFANT FOOD FORMULAE PRESENTED FOR CONSUMPTION IN OUR CO UNTRY AND INVESTIGATION FOR THE PRESENCE OF CERTAIN PATHOGENS. An adequate and balanced diet constitutes the basis for a healthy life and should be takem into consideration for the nutrition at differant stages of living. It is certain that the only and most useful food for an infant is breast milk. However changes in conditions of living made formulas and additi ves for infants necessary also in our country. In the present study a total of 100 samples ( 50 local products and 50 imported products ) of food formulas for infants were exa mined for a total living bacterial count ( E.coli, S. aureus, Sal monella, molds and yeasts ). Samples of formulas in their original package were collected, the unit, quantity homogenized with buffered peptone water and seeded It was found that 12%6 of samples of local products contained 4 germs more than 1.10, where as the number of the same bacterial 4 population in imported formulas did not exceed 1.10 which is ac cepted as a limit value in our Regulations for Food products. Again, 1 636 of the local products contained molds and 2% of them E.coli but not Salmonella, S. aureus and yeast. Imported products did not contain any of above-mentioned microor ganisms. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/embargoedAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Besin Hijyeni ve Teknolojisi | tr_TR |
dc.subject | Food Hygiene and Technology | en_US |
dc.title | Ülkemizde tüketime sunulan yerli ve ithal bebek mamalarının genel mikrobiyolojik kaliteleri ve bazı patojenlerin varlığı yönünden incelenmesi | |
dc.title.alternative | A Study in general and microbiological qualities of local and imported infant food formulae presented for consumption in our country and investigation for the presence of certain pathogens | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı | |
dc.identifier.yokid | 113974 | |
dc.publisher.institute | Sağlık Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 111623 | |
dc.description.pages | 48 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |