Akut myokard infarktüsünde risk faktörü olarak Lp (a)`nın değerlendirilmesi ve diğer lipoproteinler ile ilgili risk faktörleri ile kıyaslanması
dc.contributor.advisor | Sivas, Ahmet | |
dc.contributor.author | Salmayenli, Nihal | |
dc.date.accessioned | 2020-12-08T10:04:09Z | |
dc.date.available | 2020-12-08T10:04:09Z | |
dc.date.submitted | 1992 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/178083 | |
dc.description.abstract | 74 ÖZET Yapılan çeşitli çalışmalar plazma Lp(a) konsantrasyon ları ile aterosklerotik vasküler hastalık arasında bir ilgi olduğunu göstermiştir. Bazı çalışmalarda 30-40 mg/dl'lik Lp(a) düzeylerinin koroner risk için bir eşik oluşturduğu, bazılarında ise yük sek LDL kolesterol konsantrasyonları ile birlikte 50 mg/dl'yi aşan plazma Lp(a) konsantrasyonlarının, prematüre koroner kalp hastalığı için relatif bir risk oluşturduğu ileri sü rülmektedir. Ayrıca bu çalışmalarda, Lp(a)'nın aterosklerotik kalp hastalığı için diğer risk faktörlerinden bağımsız bir risk faktörü olduğu ileri sürülmektedir. Bunun yanında, Lp( a) ' nın plazma düzeyinin koroner kalp hastalığı riski ile önem li derecede ilişkili olmadığını gösteren çalışmalar da bulun maktadır. Çalışmamızda akut myokard infarktüsü tanısı konan top lam 82 hasta ile kontrol grubu olarak alınan 52 sağlıklı ki şinin serumlarında lipid, lipoprotein ve apolipoprotein dü zeyleri ile Lp(a) düzeylerini inceledik. Koroner kalp hasta lığı için bir risk faktörü olduğu kabul edilen total koleste rol ve HDL kolesterol düzeylerini ölçerek Lp(a) ile araların da bir korelasyon olup olmadığını araştırdık. Sonuçlarımıza göre, Lp(a) düzeylerinin myokard infark tüslü hastalarda kontrollere göre anlamlı derecede yüksek ol duğu görüldü. Hem myokard infarktüslü hastalarda hem de kont rollerde Lp(a)-total kolesterol, Lp(a)-HDL kolesterol arasın da bir korelasyon olmadığı görüldü. Bunlara dayanarak, bizim çalışmamızda da Lp(a) düzeyle rinin total kolesterol ve HDL kolesterolden bağımsız olarak, koroner arter hastalığı için bir risk faktörü olduğu sonucuna varıldı. | |
dc.description.abstract | 75 SUMMARY Various studies have demonstrated a relationship bet ween plasma Lp(a) concentrations and atherosclerotic vascular disease. While some studies considered a plasma Lp(a) level of 30-40 mg/dl as a threshold for the risk of coronary heart disease, others regarded plasma levels of Lp(a) higher than 50 mg/dl together with high concentrations of LDL cholesterol as a relative risk factor for coronary heart disease. More over, in these studies it has been suggested that Lp(a) be an independent risk factor for atherosclerotic heart disease. However, there are studies to show that plasma levels of Lp(a) are not significantly related to the risk of coronary heart disease. In our study we determined serum lipid, lipoprotein, apolipoprotein and Lp(a) levels of 82 patients diagnosed as acute myocardial infarction and those of 52 healthy subjects as the control group. We also determined serum total choles- terol and HDL cholesterol levels which are accepted as risk factors for coronary heart disease, and investigated the cor relation between these and Lp(a). According to our results plasma Lp(a) levels of pat ients with myocardial infarction were significantly increased compared to those of the controls. There was no correlation between either Lp(ai and total cholesterol or Lp(a) and HDL cholesterol levels of both the patient group and the control group. Accordingly we concluded that apart from total choles terol and HDL cholesterol, Lp(a) was an independent risk fac tor for coronary heart disease. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/embargoedAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Biyokimya | tr_TR |
dc.subject | Biochemistry | en_US |
dc.subject | Kardiyoloji | tr_TR |
dc.subject | Cardiology | en_US |
dc.title | Akut myokard infarktüsünde risk faktörü olarak Lp (a)`nın değerlendirilmesi ve diğer lipoproteinler ile ilgili risk faktörleri ile kıyaslanması | |
dc.type | doctoralThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Biyokimya Anabilim Dalı | |
dc.identifier.yokid | 113964 | |
dc.publisher.institute | Sağlık Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 111625 | |
dc.description.pages | 86 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |