Kronik karaciğer yetersizliğinde glikuronik asid metabolizması
dc.contributor.advisor | Canbaz, Mukaddes | |
dc.contributor.author | Çağlar, Dilek | |
dc.date.accessioned | 2020-12-08T09:58:35Z | |
dc.date.available | 2020-12-08T09:58:35Z | |
dc.date.submitted | 1993 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/177742 | |
dc.description.abstract | 45 ÖZET Bu çalışmadaki amaç, kronik karaciğer yetersizliği olan kişilerde eksojen glikuronik asidin glikuronidleştirme işlemi üzerinde olumlu bir etkisi bulunup bulunmadığını incelemektir. Daha önce yapılan bazı araştırmalar ile tavşanlara verilen ekmek içi ve kabuğunun yaklaşık %10-12 mg. civarında glikuronik asid içerdiği ve besin olarak alman bu glikuronik asidin karaciğerdeki glikuronid oluşturma reaksiyonuna katılarak idrar e glikuronik asid (total ve bağlı) çıkarılışını arttırdığı saptanmıştır. İstanbul Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı ve Cerrahpaşa Tıp Fakültesi 5 Hastalıkları Ana Bilim Dalı' na başvuran, kronik karaciğer yetersizliği tanısı onulmuş olan hastalara, eksojen glikuronik asid kaynağı olarak verilen, ekmek içi e kabuğunun glikuronid oluşumuna iştirak ettiğini, idrar glikuronik asid düzeylerini çok ileri derecede arttırdığını söyleyebiliriz. | |
dc.description.abstract | 46- SUMMARY The aim of this study is to find out whether exogenous glucuronic acid positevely effects glucuronidation process in the patients having chronic liver deficiency. Recent studies show that, crumb of bread and crust of bread given to rabbits has a content of approximately 10-12 %mg glucuronic acid and this acid which is taken as a food participates in the glucuronid forming reaction in liver and increase the release of glucuronic acid (total and binded) with urine. Patients with chronic liver deficiency who applied to Internal Disease Section at Istanbul University School of Medicine and Cerrahpaşa School of Medicine are fed with crumb of bread and crust of bread which are sources of exogenous glucuronic acid. We can say that bread participates in the forming of glucuronid and increases the levels of urine glucuronic acid levels at very high degrees. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/embargoedAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Biyokimya | tr_TR |
dc.subject | Biochemistry | en_US |
dc.title | Kronik karaciğer yetersizliğinde glikuronik asid metabolizması | |
dc.type | doctoralThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Biyokimya Anabilim Dalı | |
dc.identifier.yokid | 113790 | |
dc.publisher.institute | Sağlık Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 111596 | |
dc.description.pages | 51 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |