Show simple item record

dc.contributor.advisorCanbaz, Mukaddes
dc.contributor.authorÇağlar, Dilek
dc.date.accessioned2020-12-08T09:58:35Z
dc.date.available2020-12-08T09:58:35Z
dc.date.submitted1993
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/177742
dc.description.abstract45 ÖZET Bu çalışmadaki amaç, kronik karaciğer yetersizliği olan kişilerde eksojen glikuronik asidin glikuronidleştirme işlemi üzerinde olumlu bir etkisi bulunup bulunmadığını incelemektir. Daha önce yapılan bazı araştırmalar ile tavşanlara verilen ekmek içi ve kabuğunun yaklaşık %10-12 mg. civarında glikuronik asid içerdiği ve besin olarak alman bu glikuronik asidin karaciğerdeki glikuronid oluşturma reaksiyonuna katılarak idrar e glikuronik asid (total ve bağlı) çıkarılışını arttırdığı saptanmıştır. İstanbul Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı ve Cerrahpaşa Tıp Fakültesi 5 Hastalıkları Ana Bilim Dalı' na başvuran, kronik karaciğer yetersizliği tanısı onulmuş olan hastalara, eksojen glikuronik asid kaynağı olarak verilen, ekmek içi e kabuğunun glikuronid oluşumuna iştirak ettiğini, idrar glikuronik asid düzeylerini çok ileri derecede arttırdığını söyleyebiliriz.
dc.description.abstract46- SUMMARY The aim of this study is to find out whether exogenous glucuronic acid positevely effects glucuronidation process in the patients having chronic liver deficiency. Recent studies show that, crumb of bread and crust of bread given to rabbits has a content of approximately 10-12 %mg glucuronic acid and this acid which is taken as a food participates in the glucuronid forming reaction in liver and increase the release of glucuronic acid (total and binded) with urine. Patients with chronic liver deficiency who applied to Internal Disease Section at Istanbul University School of Medicine and Cerrahpaşa School of Medicine are fed with crumb of bread and crust of bread which are sources of exogenous glucuronic acid. We can say that bread participates in the forming of glucuronid and increases the levels of urine glucuronic acid levels at very high degrees.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBiyokimyatr_TR
dc.subjectBiochemistryen_US
dc.titleKronik karaciğer yetersizliğinde glikuronik asid metabolizması
dc.typedoctoralThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentBiyokimya Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid113790
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityİSTANBUL ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid111596
dc.description.pages51
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess