Show simple item record

dc.contributor.advisorAltınkurt, Turan
dc.contributor.authorGüngör, Sevgi
dc.date.accessioned2020-12-08T09:57:49Z
dc.date.available2020-12-08T09:57:49Z
dc.date.submitted1993
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/177694
dc.description.abstractÖZET Bağlayıcılar tablet hazırlanmasında kullanılan maddelerdir. Bu maddeler tabletlerin fiziksel özelliklerini ve çözünme hızını etkiler. Bu çalışmada Türkiye'de yetişen çayır salebinin bağlayıcı olarak kullanılması araştırılmıştır. Değişik konsantrasyonlarda farklı bağlayıcı maddeler (polivinilpirolidon, arap zamkı, çayır salebi) kullanılarak hazırlanan granüle ve tabletler karşılaştırılmıştır. Bu amaçla hazırlanan bütün granüle ve tabletlerin fiziksel parametreleri (friabilite, sertlik v.b.) değerlendirilmiştir. Bulgulara dayanılarak seçilen en uygun granüleye etken madde (famotidin) ilavesi ile basılan tabletlerin dissolüsyon profilleri karşılaştırılmıştır. Bu bulguların ışığında, çayır salebinin diğer bağlayıcılardan daha düşük konsantrasyonda bağlayıcı özelliğinin olduğu saptanmıştır. Ayrıca dissolüsyon profili üzerinde istenmeyen bir etkisi görülmemiştir
dc.description.abstractSUMMARY Bindings are agents which are used to prepare tablets. They effect physical properties and dis solution of tablets. In this study grass salep which is grown in Turkey has been investigated as binding agent in the tablets. The granules and tablets prepared by using different binding agents (polyvinylp yrrolidone, gum arabic and grass salep) in different concentrations, have been compared. Thus, physical parameters (friability, hardness etc.) of all the granules and tablets prepared, have been evaluated. The dissolution profiles of the tablets, prepared by adding the active agent (famotidine) into the granules, have been compared. According to these data, it has been obtained that grass salep has binding properties in lower concentrations than the others. In addition, no adverse effect has been observed on the disso lution profile of the tablets.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectEczacılık ve Farmakolojitr_TR
dc.subjectPharmacy and Pharmacologyen_US
dc.titleÇayır salebinin tabletlerde bağlayıcı madde olarak değerlendirilmesi
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentFarmasötik Teknoloji Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid114529
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityİSTANBUL ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid111697
dc.description.pages50
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess